Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Autodíly podle VIN - proč to v e-shopech nejde automaticky bez chyb?

Autodíly podle VIN - proč to v e-shopech nejde automaticky bez chyb?

05. 03. 2023
|
Voton.cz autodíly
|
Doba čtení: 5 minut 


Stalo se Vám, že jste objednali v některém obchodě díly, zadali jste jim tam VIN do příslušného políčka, a díly přesto nepasovaly? Proč si ve Votonu myslíme, že automatický výběr autodílů podle VIN není v e-shopech úplně praktický pro zákazníka? A jak jsme se tedy rozhodli to udělat jinak - a jít tak trochu proti proudu? 

Problematiku vyhledávání autodílů podle VIN a jejich objednávání lze rozdělit do dvou témat: 

  1. co všechno nám VIN o voze může říct
  2. co všechno může systém e-shopů a katalogů skutečně využít.  

S nástupem velké šíře doplňků a výbavy, a zároveň s možností vozidla vyrábět ne na sklad, ale na míru konkrétní objednávce zákazníka, velmi výrazně stoupla variabilita jednotlivých modelů aut. Při koupi už si člověk nemusí vybírat jen ze dvou motorizací, třech barev laku a dvou úrovní výbavy, ale může si navolit nejen "předvybrané" sady výbavy, ale poskládat si vozidlo v individuálním plánu zcela podle svých představ.

Při servisu takových aut je pak kriticky důležité vědět, co vozidlo všechno obsahuje. Velká část autodílů je totiž závislá na tom, čím vším je auto vybaveno. Například jsme již psali o problémech, které vznikají v souvislosti s nákupem pružin, kde při výběru hraje roli nejen tovární výbava, ale také dodělávané věci, například tažné. 

Pro pochopení toho, jak se může stát, že e-shopy s autodíly nabídnout nesprávný díl, je třeba začít tedy u VIN. 
 

Lze rozklíčovat VIN automaticky? Kde zjistím výbavu vozidla? Co z VIN ne/vyčtu? 

Začátek VIN

VIN vozu se skládá ze tří částí - první tři písmena označují automobilku. 
 

Prostřední část VIN

Prostřední část VIN má každá automobilka ve své režii a podle svých vlastních pravidel označuje, jaká je to modelová řada, jaká je karoserie, motor, převodovka. Pokud byste porovnali VIN čísla všech vozidel, mnohé z nich by tyto části VIN měly totožné. Například všechny vozy, jejichž VIN začíná na WBADD11010, budou BMW v provedení sedan, s manuální převodovkou, motorem M52 a datem zahájení výroby tohoto modelového provedení od 1. ledna 1996. 
 

Posledních 8 znaků VIN

Pro výběr dílů je kriticky důležitá poslední část VIN, tedy posledních 8 znaků. Právě tato čísla jednoznačně a nezaměnitelně označují právě jen to Vaše vozidlo. Opět platí, že každá automobilka si těmito znaky označuje vozidla podle svého uvážení, nicméně zlatým standardem bývá, že v těchto znacích je nejprve zakódován přesný rok výroby a továrna, kde bylo vozidlo vyrobeno. A pak číslo konkrétního vyrobeného kusu.
Pokud by Vás problematika kódování VIN zajímala více, mrkněte na článek o výpisu výbavy podle VIN. Na reálných příkladech tak ukazujeme, co jednotlivé znaky ve VIN znamenají. 
 

Jaké informace z VIN dokážou e-shopy pro nákup autodílů využít?

Aby výběr dílů podle VIN mohl bezchybně fungovat, musel by katalog obsahovat dvě databáze: 

  1. databázi všech vyrobených vozidel, respektive seznam všech použitých VIN a k tomu příslušejících vozidel s výpisem výbavy všech těchto vozidel;
  2. databázi autodílů s jednoznačným určením, na které kombinace výbavy vozidel je lze použít. 

U obou bodů ale narážíme na systémové problémy. Zatímco výpis výbavy jde zjistit, a dokonce existují katalogy, které s těmito dvěma databázemi okrajově fungovat umějí, pro online výběr dílů podle VIN je tato cesta stále zavřená. E-shopy s autodíly jsou odkázány na informace, které jim výrobci aut a výrobci autodílů jsou ochotni poskytnout. 
 

E-shopy nepřidávají díly sami, využívají databáze 

Abychom limity e-shopů poznali, musíme trochu proniknout do prostředí, ve kterém se prodejci v ČR mohou pohybovat. Většina e-shopů, které mají byť jen trochu větší sortiment (to znamená tolik položek, které už by nebylo možné přidat ručně), vycházejí z katalogu TecDoc. Do tohoto katalogu všichni výrobci autodílů posílají informace o svých produktech. TecDoc umožňuje nejen přístup prodejcům autodílů, ale také možnost využívat data na e-shopech. (To je mimochodem důvod, proč máte pocit, že popisky produktů na e-shopech jsou pořád stejné, se stejně debilními názvy a chybami - nemůžou za to e-shopy, ale sdílená databáze).

Rozřazování autodílů aftermarketových výrobců v TecDoc ale pracuje primárně s prvními dvěma částmi VIN vozů - e-shopy, které tato data z TecDoc využívají, umí tedy rozeznat, jestli konkrétní díl pasuje na VIN, který má onu shodu v prvních dvou částech VIN, neumožní ale jednoznačně určit, jestli je díl kompatibilní i s unikátním kódem pro konkrétní vozidlo (poslední částí VIN).

Ale nic není ztraceno. Samozřejmě existuje přesnější cesta, jak určit kompatibilitu dílu s daným VIN. Cesta vede přes jiný katalog, který ale není napojen na e-shopy a popíšeme ho níže v článku. Co to znamená? 

Že automatické vyhledávání dílů podle VIN je vždycky z podstaty věci nepřesné. 

S sebou to nese vysokou vratkovost, naštvané zákazníky, kterým díly nepasují, i když zadali VIN a očekávali dodání pasujících dílů, Proto u nás ve Votonu na to jdeme jinak - necháváme zákazníky, ať vyberou díl, který jim připadá "nejblíže" tomu, co potřebují, a zároveň je vybízíme, aby do objednávkového formuláře zapsali VIN vozu. A my pak ručně ověřujeme v onom druhém katalogu, jestli vybraný díl je skutečně správný. Pokud není, můžeme rovnou nabídnout správnou alternativu. Je to možná krkolomnější, ale pro zákazníka užitečnější. 
 

Cesta ručního ověření přes další externí katalog

A co tedy ten druhý katalog, o kterém píšeme? Je to katalog Partslink24, kam svoje data dodávají pro změnu výrobci vozidel. V tomto katalogu skutečně najdete přesně a jednoznačně, co na dané VIN vozu pasuje. Problém je, že tento katalog pracuje pouze s OEM čísly, nikoliv s aftermarketovými díly. Prodejci tedy nezvýbá, než na základě VIN najít pasující originální díly. a pak porovnat, zda se OEM číslo dílu shoduje s tím, k čemu aftermarketový výrobce dílu náhradní díl vyrobil... 

Asi netřeba uvádět, že přístup do obou katalogů je placený, a třeba využívání dat v e-shopech se pohybuje v 5ciferných částkách za měsíc. 
 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam