Co je to ET alu kola

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

ET označuje tzv. zális, což je jinak řečeno údaj o zapuštění alu kola, který udává, jak je kolo zapuštěno dovnitř vozidla či vysunuté ven z automobilu. Naprosto jednoduše řečeno, čím je číslo spojené se zkratkou ET větší, tím je kolo více v podběhu vozidla. Naopak menší ET znamená, že litá kola více vystupují ven z podběhu. Hodnota ET je udána v milimetrech. ET se prakticky = funkčně může lišit od hodnot v technickém průkazu, ale jen v jisté toleranci. 
 

Pravidla vhodnosti ET

Na určitý typ vozu lze bez problému použít různé hodnoty ET. Vše je specifikováno výrobcem vozidla. Běžný konfigurátor dokáže přepočítat vhodnosti ET pro každé vozidlo a nabídnout tak všechna vhodná alu kola. 
 
Při experimentování s nevhodným ET dochází ke dvěma problémům. 

  1. Prvním je dření pružin o hranu pneumatiky díky tomu, že jsou litá kola příliš zasunuta.
  2. Druhým je dření o podběh, protože jsou kola naopak příliš vysunutá.
 

Dření o podběhy

Toto dření je dílem nízkého ET, které nám říká, že jsou kola více ven, než je zdrávo. Jako řešení takové situace je možné použít tzv. dorazy / puky, se kterými lze auto vyladit ke spokojenosti. Puky omezí chod tlumiče a tím jednoduše nedovolí bouchnout pneumatice do problematického místa.
 

Dření o pružinu

Vysoké ET naopak posouvá kolo dovnitř a tím dochází ke škrtání o oka pružiny. Mimo výměny alu kola existuje jedno řešení, a to užší pružiny. Například stavitelný podvozek s tímto problémem počítá, a proto jsou všechny pružiny stavitelných podvozků redukovány na nutné minimum, a tak dovolí kola jak s vysokým, tak i nízkým ET. Samozřejmě přichází v úvahu i podložka, ale ta může problém otočit na dření o podběh.
 
 

Dobře míněná rada na závěr

Dopřejte výběru alu kol ještě o 5 minut více a svůj výběr zakončete kvalitním rozhodnutím, které vám ubere budoucí problém s nevhodným ET.

 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam