Hlavní stránka Blog Opravujeme auto Hřebenové řízení - jak poznat vadu?

Hřebenové řízení - jak poznat vadu?

30. 05. 2021
|
Voton.cz autodíly
|

Hřebenové řízení je naprostou klasikou mezi technologiemi řízení vozidla. Jednoduchá mechanická konstrukce změny otočného pohybu na pohyb vodorovný za pomocí otáčejícího se pastorku po hřebenu řízení. Hřeben řízení vytahuje a zatahuje táhla řízení. 

I jednoduchá konstrukce se může porouchat 

Oprava řízení je finančně nákladná věc, a tak je často problém hledán jinde.  Sepsali jsme nejčastější příznaky vadného řízení.  Projděme si základní projevy vady řízení, a to z pohledu profesionála. Autoservis Děčín se specializuje jak na repase řízení, tak i na demontáže a montáže řízení. V této tématice se cítíme být skutečnými profesionály. 

Nejčastěji vyskytující se příznaky vadného řízení

1) Vozidlo po silnici tančí. Dříve než za viníka označíme řízení, tak je nutné zjistit, zda jsou v pořádku tlumiče, silentbloky, čepy a další podvozkové komponenty odpovědné za stabilitu vozidla. Odpovědná vada řízení je způsobená vůlí na hřebenu nebo převodce řízení, která se nekontrolovatelně přenáší na kola. 

2) „Cosi lupe“ při zatočení kol. Nejprve je nutné vyloučit nejčastějšího viníka lupání a to je špatné ložisko na horním uložení. 

3) Řízení je na pohled chlupaté od prachu. Unikající olejová náplň je jako magnet na prach. Dlouhodobě rosící olej řízení doslova olepí prachem. 

4) Prasklé manžety řízení. Opotřebené nebo mechanicky poškozené manžety řízení umožní vniknout vlhkosti a drobným nečistotám, které se postarají o vznik koroze a nebo vůlí. 

5) Manžeta řízení nedosedá.  Hřeben je špinavý a vlhký od všudypřítomné vlhkosti. Velmi brzo mechanicky namáhaný hřeben napadne koroze a vytvoří se vůle. 

6) Servo čerpadlo “zpívá”. Zpívání způsobuje nízký tlak servočerpadla a nebo netěsnosti ve vedení serva. Řízení se doslova zadře. Zničený hřeben je nepříjemným bonusem takové vady. 

7) Pokles hladiny olejové náplně servočerpadla se projevuje typickým „mečením“.  Nízká hladina náplně zvyšuje opotřebení a postupem času je destruktivní pro celé řízení. 

Ignorované vady řízení vždy končí zničeným hřebene nebo tělem řízení a to znamená zbytečné zdražení celé opravy. Repase hřebenového řízení je při shledání jakékoliv vady nutná. 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam