Jak funguje airbag?

02. 12. 2022
|
Voton.cz autodíly
|
Airbag je bezpečnostní systém, který se aktivuje v případě náhlého nárazu. Během nárazu dochází k aktivaci čidla, které vyvolá detonaci malého pyrotechnického článku. Ten vystřelí nafukovací vak s plynem, který se nafoukne do kapsy například ve dveřích, na volantu nebo v palubce. Naplněním vaků se zpomalí pohyb osoby ve voze, což sníží závažnost zranění.

Airbag byl vynalezen v roce 1952 americkým inženýrem Johnem W. Hetrickiem, ale zpočátku se používal pouze v experimentálních modelech vozů. První sériově vyráběné auto s airbagem bylo Oldsmobile Toronado (uvedeno na trh v roce 1974). Dnes jsou airbagy považovány za standardní vybavení většiny nových aut a jsou považovány za jednu z nejdůležitějších bezpečnostních funkcí v automobilovém průmyslu.
 

Jak se airbag nafoukne?

Airbag je vybavený senzorem, který okamžitě detekuje prudké zastavení nebo náraz. Řídicí jednotka vyhodnocuje data ze senzoru a pokud vyhodností, že došlo k prudké změně rychlosti nebo směru, aktivuje pyropatronu, která během několika milisekund vyplní airbagový vak vzduchem. 

 

Jaké jsou druhy airbagů v autě

  1. Boční airbagy: Tyto airbagy jsou umístěny v bočních stranách vozu a jsou určeny k ochraně cestujících před nárazem do boční části vozu - jsou určeny k ochraně hlavy, ramen a hrudníku.
  2. Airbagy pro řidiče: Airbagy pro řidiče jsou umístěny ve volantu vozidla a jsou navrženy tak, aby chránily řidiče před následky čelního nárazu. Airbag se otevře okamžitě po nárazu a poskytuje ochranu před zraněním.
  3. Airbagy pro spolujezdce: Airbagy pro spolujezdce jsou umístěny na straně spolujezdce vozidla, většinou na rchní části palubní desky a jsou navrženy tak, aby chránily spolujezdce před následky čelního nárazu. Pro případ instalace dětské autosedačky je možné tyto airbagy vypínat. 
  4. Kolenové airbagy: Kolenové airbagy jsou umístěny na straně řidiče vozidla a někdy  na straně spolujezdce a jsou navrženy tak, aby chránily kolena cestujících při čelním nárazu. Řidičův bývá instalován pod volantem, spolujezdcův pod odkládací přihrádkou.
  5. Vertikální airbagy: Tyto airbagy jsou umístěny nad předními sedadly a jsou určeny k ochraně hlavy cestujících před nárazem do stropu vozu.
  6. Airbagy pro chodce: Airbagy pro chodce jsou umístěny na přední části vozidla a jsou navrženy tak, aby chránily chodce při střetu s vozidlem.
 

Proč je potřeba být připoutaný bezpečnostním pásem?

Airbagy se v případě nehody nafukují v koordinaci s předpínačem pásů. Jeho funkcí je ve zlomcích sekundy přitáhnout pás k sedačce a tím stabilizovat cestujícího dozadu a k dolní části sedadla, zatímco airbag se otevírá a vyplňuje vzduchem před cestujícím, aby ho chránil před nárazem do přední části vozu nebo do volantu. 

Pokud nejste připoutaní bezpečnostním pásem, může být pro vás airbag nebezpečný. Když dojde k nehodě a airbag se otevře, může vás odmrštit nebo vás může zranit, pokud jste příliš blízko něho.

Pořád platí, že airbag je určen k tomu, aby ochránil tam, kde už vás pás neudrží. 


 

Autor článku: Voton.cz (Kdo se stará o obsah?)

Poznámka pod čarou: Nechceme si hrát na to, že jsme jako Voton.cz zcela nezávislým hodnotitelem situace na trhu s autodíly. Předchozí odstavce jsme se ale snažili popsat co nejobjektivněji, jak to umíme. Budeme rádi, pokud nám k tomu napíšete svoje postřehy - rádi text dále obohatíme o Vaše konkrétní připomínky a zkušenosti, aby byl popis prostředí trhu s díly co nejlepší. Pokud si myslíte, že to bylo přínosné čtení, sdílejte článek na Facebooku nebo pošlete odkaz e-mailem všem, koho by to mohlo zajímat. 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam