Hlavní stránka Blog Opravujeme auto Jak funguje turbodmychadlo v autě

Jak funguje turbodmychadlo v autě

01. 07. 2022
|
Voton.cz autodíly
|
Turbodmychadlo je jedním z nejdůležitějších součástek motoru v moderním automobilu. Je to malý kompresor, který se používá ke zvýšení tlaku vzduchu ve spalovacím prostoru a také pro dodání dalšího paliva do směsi. Tím umožňuje zvýšit výkon motoru a jeho účinnost.

Turbodmychadlo se skládá z kompresoru, turbíny a mezichladiče. Kompresor je motorový ventilátor, který pod tlakem vhání nasávaný vzduch do motoru. Vzduch je následně stlačován na menší objem, a díky tomu se zvyšuje teplota i tlak ve spalovacím prostoru. To je důležité pro lepší hoření paliva.

Turbína je pak umístěná v cestě výfukových plynů. Odpadní plyny jsou svody odváděny od spalovacího prostoru a při cestě k výfuku otáčejí lopatkami turbíny. Ta tímto způsobem generuje energii potřebnou pro práci kompresoru.

Oba tyto prvky ještě doplňuje mezichladič – intercooler. To je zařízení, které se používá ke snížení teploty stlačeného vzduchu ve spalovacím motoru. Funguje tak, že vstupující proud stlačeného vzduchu prochází trubicemi s chladicím médiem (obvykle olejem nebo glykolem), kde dochází k jeho ochlazování a následně i zvýšení hustoty. Tento ochlazený proud vzduchu potom putuje do spalovacího prostoru. Díky tomuto kroku je bohatší na kyslík, než by tomu bylo bez schlazeni, což umožňuje lepší hoření paliva. A tím pádem také menší spotřebu paliva a méně emisí oxidu uhličitého (CO2).
 

Specifika jízdy v autě s turbodmychadlem

Když jezdíte s vozidlem s turbodmychadlem, musíte si uvědomit, že turbo pracuje až od určité meze otáček motoru. Dokud se motor nevytočí do této úrovně, odchozí spaliny nemají dostatek energie k tomu, aby roztočily lopatkami turbíny. 

Obvykle okolo 2500 otáček se turbína tzv. nafoukne a auto i pocitově zabere. 

Pro jízdu to znamená, že byste měli před akcelerací počítat s drobnou prodlevou a propadem výkonu aut. Nepříjemné je to zejména v momentě, kdy chce auto vybudit k rychlejší akci, například při předjíždění.


 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam