Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Jak vybrat autobaterii? Jaké parametry ohlídat při výběru?

Jak vybrat autobaterii? Jaké parametry ohlídat při výběru?

20. 12. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Automobily mají celou řadu součástek, bez nichž by nemohly ani nastartovat - autobaterie je jednou z nich. Na rozdíl od spousty dalších komponent ji je ale nutno relativně často vyměňovat, zejména pokud s autem hodně jezdíte v mrazech či na dlouhé vzdálenosti. Každý motorista by tak měl nutně vědět to, jak a podle čeho autobaterii vybrat. Klíčovým a nejvíce nápomocným vodítkem při výběru baterie do auta jsou údaje předepsané od výrobce. Těmi je potřeba se vždy bezpodmínečně řídit. Pro zajištění správné funkčnosti autobaterie se tedy musí všechny její parametry shodovat s těmi uvedenými výrobcem, nejčastěji v manuálu k vozidlu.    
 

Vyhledavače produktů výrobců autobaterií

Odkazy vedou na stránky výrobců. Pro nákup je třena vrátit se zpět na e-shop do kategorie autobaterií.
 

Vyhledávač autobaterií Banner

Vyhledávač autobaterií Varta

Vyhledávač autobaterií Exide

Vyhledávač motobaterií Yuasa

Vyhledávač baterií Bosch



Například výrobce jasně a přesně specifikuje rozměry autobaterie - máte správný rozměr? 

To by se pro někoho možná mohlo zdát jako nedůležité, ale vzhledem k tomu, že jsou baterie do auta dostupné v celé řadě velikostí, jedná se o údaj naprosto zásadní. Pokud byste se totiž pustili do nákupu autobaterie bez znalosti této informace, mohlo by se stát, že byste si pořídili takovou baterii, která by se do vašeho vozu buď vůbec nevešla, nebo by v něm naopak špatně držela.  

Problém však může nastat v situaci, kdy výrobce tyto údaje vůbec neuvádí. V případě velikosti baterie se dá sice vše řešit přeměřením té staré, to už si ale vyžaduje minimálně jednu absolvovanou výměnu a též to, že jste starou baterii již nezklikvidovali. Mnohdy lepším řešením tak zůstává se obrátit přímo na výrobce nebo autorizovaný servis s prosbou o radu, jakou autobaterii budete potřebovat do vašeho vozidla. 

 

Kapacita baterie je alfou a omegou správného výběru 

Nesmírně praktickým pomocníkem při výběru autobaterie mohou být i online webové nástroje, které výrobci těchto komponent vytvořili za účelem toho, aby si v nich každý mohl nalézt vhodnou baterii do svého auta. Jejich obsluha je navíc naprosto snadnou a intuitivní záležitostí. Stačí si pouze z nabídky vybrat typ vozidla, rok výroby, výrobce a motorizaci. Následně jsou vám doporučeny modely autobaterií použitelné do vámi hledaného vozidla. Spíše než na samotné modely baterií se je ale dobré soustředit na přidružené technické údaje - podle nich si pak můžete později vybrat i u konkurence. Ty krom velikosti pojednávají i o startovacím proudu či kapacitě baterie. 

 

Nejdůležitější parametr - kapacita autobaterie

Je to právě posledně zmiňovaná kapacita autobaterie udávána v ampérhodinách (Ah), která má významný vliv na to, jestli vám bude baterie ve vašem vozu fungovat, či nikoliv. V zásadě totiž platí, že pokud si do auta koupíte baterii s menší kapacitou, než byste měli, pak se připravte na to, že její výdrž bude opravdu krátká a že ve vašem vozu může napáchat více škody než užitku. V krajním případě dokonce ani vozidlo nenastartujete. Naopak výběrem baterie s větší kapacitou nikdy příliš chybu neuděláte. U takové autobaterie existuje vyšší šance, že vám déle vydrží. Nejideálnější je ale samozřejmě řídit se kapacitou předepsanou výrobcem - u ní si můžete být jisti její bezproblémovostí. 

Autobaterie podle kapacity

 

Příklady použití

Obecně platí, že většina osobních aut s benzínovými motory si vystačí s kapacitou do 65 Ah. To znamená, že jakožto vlastníci benzínových aut můžete sáhnout po některé z autobaterií z kategorií 50-64 Ah s délkou 242 mm nebo 44-52 Ah s délkou 207 mm. Dieselové motory jsou poté o něco náročnější, proto si ve valné většině případů vyžadují autobaterii s kapacitou minimálně 70 ampérhodin. Baterii do vašeho dieselového auta si tedy můžete vybírat z kategorií 65-77 Ah s délkou 278 mm či 80-85 Ah s délkou 315 mm. Samotnou kapitolou jsou nákladní vozy, které potřebují baterie s kapacitou od 110 Ah výše. 

 

Co dalšího by ještě člověk při výběru autobaterie čekl? 


Napětí autobaterie

Dalším kritériem, které není možno během procesu výběru autobaterie vynechat, je napětí. I když v tomto případě je všechno značně ulehčené faktem, že všechny nové a moderní automobily mají akumulátory s napětím 12 V. Jenom hrstka starých vozidel a veteránů, třeba Trabant, má 6 V baterii. Dalším údajem, jenž nesmíte během volby autobaterie přehlédnout je startovací proud. Zde si opět vozidla rozdělíme na ty benzínové a dieselové. Ty benzínové si totiž vystačí se startovacím proudem do přibližně 550 A, zatímco dieselové potřebují startovací proud alespoň 600 A. Opět se je ale nutno řídit výhradně výrobcem předepsanými údaji. 

 

Póly a polarita autobaterie

V neposlední řadě se je potřeba zaměřit i na polaritu a velikost pólů autobaterie. U evropských vozidel tato povinnost nicméně prakticky odpadá, neboť ty mají standardizovány baterie s pravou polaritou a velikostí pólů číslo 1. Byť výjimky mezi staršími vozy se stále najdou. O poznání složitější je ale situace u asijských aut - ty mohou mít velikosti pólů 1 a 3 a pravou i levou polaritu (ta bývá častější). Při nákupu tedy zabruste do kategorie baterie asijského provedení. Při výběru autobaterie samozřejmě hraje roli i její značka. Mezi nejoblíbenější značky autobaterií patří kupříkladu Caryon, Exide, či Voltaro. 
 

 

Jaké typy autobaterií existují? 


Olověné baterie

Největší klasikou, která však již pomalu z aut mizí, jsou olověné baterie. Ty sice patří k těm nejlevnějším, ale tato nízká cena bývá na úkor malého výkonu a nedlouhé životnosti. Navíc se nejedná o příliš ekologické řešení - z těchto baterií totiž může vytékat kyselina sýrová. Doporučit tento typ baterie ale jednoznačně můžeme do starých a slabších vozů, kde svůj účel bohatě splní. 

 

EFB baterie

V ostatních případech se vyplatí porozhlédnout po nějakém z modernějších typů autobaterií. A to třeba po EFB bateriích, které jsou rovněž relativně cenově dostupné a zároveň zvládají větší množství startů. 
 

AGM baterie

Tím vůbec nejmodernějším typem jsou pak AGM baterie. Ty jsou vhodné například i pro auta s rekuperací. 
 

 

Pozor na objednání s dopravou 

Závěrem bychom vás rádi upozornili, že autobaterie všech typů není možné posílat běžným přepravcem. Ty si vyžadují specializovanou dopravou, neboť se vzhledem k jejich složení jedná o nebezpečný náklad. 

 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam