Hlavní stránka Blog Recyklace, ekologie a úřady Jak získat typový list pro zápis do techničáku

Jak získat typový list pro zápis do techničáku

01. 07. 2020
|
Voton.cz autodíly
|

Pakliže máte v plánu si na svůj vůz pořídit kola, která jsou jiných rozměrů než těch uvedených v technickém průkazu, pak se nevyhnete nutnosti obstarání si takzvaného typového listu. Tento dokument slouží jakožto podklad prokazující vhodnost konkrétních pneumatik pro daný automobil. Například tedy zřetelně prokazuje to, že kola jsou bezpečná a že splňují všechny nutné podmínky pro pohyb na pozemních komunikacích.  

Pokud byste si typový list neobstarali, a i přesto na svůj vůz umístili kola jiných rozměrů než v TP, pak by vám hrozilo hned několik problémů. Například by vám mohl být při silniční kontrole technický průkaz zabaven, přičemž by vám navíc hrozila pokuta až do výše 50 tisíc Kč. Dále by váš vůz neměl šanci projít technickou kontrolou. V neposlední řadě by vám pojišťovna nevyplatila pojistné plnění v případě dopravní nehody. Jenom z tohoto krátkého výčtu je patrné, že typový list je pro majitele kol alternativních rozměrů naprostou nezbytností

Typový list je dále potřeba i ke všem tažným zařízením. Pokud bylo tažné zařízení namontováno přímo již ve výrobě, bývá už povětšinou zapsáno v technickém průkazu - někdy ale může nastat situace, že tam uvedeno není. V takové situaci vám pak nezbyde nic jiného, než si nechat dodatečně vystavit právě typový list. Bez něj se neobejdete ani po výměně tažného zařízení za jiné. A to jak té provedené svépomocí, či v certifikovaném servisu. Pokud byste si typový list neobstarali a následně neprovedli zápis tažného zařízení do technického průkazu, opět by vám hrozily nepříjemné sankce. 
 

Jak postupovat a na koho se obrátit, když chci sehnat typový list? 

Na první pohled se může zdát, že obstarání jednoho dokumentu nemůže být nikterak složitou záležitostí, obzvláště pokud jej mnohdy prodejce dodává ke kolům či výměně tažného zařízení zdarma, ale opak je pravdou. Nesčetně řidičů se totiž setkalo s tím, že občas bývá sehnání tohoto papíru problematické. Což je vskutku nemilé, pokud uvážíme, že se jedná o jediný platný dokument, na jehož základě může být do technického průkazu zapsáno tažné zařízení či alternativní rozměry kol. Důvodů, proč může být typový list obtížné sehnat je hned několik - například pokud si člověk koupí kola alternativních rozměrů v bazaru s chybějícím typovým listem a bez jasného prodejce. V takovém případě může být velmi těžké následně sehnat někoho, kdo mu typový list vystaví.
 

Typový list pro kola 

V prvé řadě si je potřeba ověřit, zdali jsou kola vůbec homologována pro váš vůz. Pakliže by nebyla, nemá smysl typový list shánět, neboť by následně nebylo možné si údaje na něm uvedené nechat zapsat do TP a kola legálně používat. Typový list tak má smysl pouze u těch kol, které mají homologaci akceptovatelnou českými úřady.     

Kdo všechno může typový list vydat? Právo vydávat tento dokument mají výhradně prodejci a dovozci, kteří k tomu mají akreditaci od Ministerstva dopravy ČR. Jejich aktuální seznam naleznete zde. Na odkazované stránce jsou k dispozici i vzory typových listů. Originály tedy musí tomuto vzoru odpovídat, a zároveň musí být vždy písemně potvrzeny, a to jak dovozcem, tak prodejcem - s žádostí o vydání typového listu se tedy obraťte na ně. Před zapsáním do technického průkazu je pak nutné ještě navštívit STK, kde technik typu „K“ ověří shodu kol s typovým listem. 



 

Typový list pro tažná zařízení 

Při shánění typového listu pro tažné zařízení a jeho následném zapsání do TP nejvíce záleží na tom, zdali jste si jej přimontovali sami, nebo vám jej namontovali v některém z certifikovaných servisů - jejich seznam je dostupný zde. Pokud se vás týká druhý z případů, tak máte celou práci značně usnadněnu, protože tento servis vám vydá typový list automaticky, případně na požádání. S autem pak nemusíte ani na STK, ale rovnou můžete žádat o zápis do TP. 

V případě montáže svépomocí se pak nevyhnete shánění typového listu. To nejrychleji opět učiníte na některé z poboček certifikovaných servisů. Zde vám bude vydán typový list včetně všech náležitostí - např. typ a výrobní číslo tažného zařízení a jeho maximální možné zatížení. Poté je ještě nutno navštívit STK, kde dojde ke kontrole montáže a shody s typovým listem. 

Zápis do technického průkazu

Zajímá vás, jak následně probíhá zápis do technického průkazu po úspěšném získání typového listu? Pak vás odkážeme na náš článek publikovaný zde

Rychlé odkazy k řešení získání typových listů TZ

Tažná zařízení - seznam výrobců a dovozců
Seznam Ministerstva dopravy, který obsahuje výrobce a dovozce tažných zařízení s číslem a rozsahem jejich schválení, dále s pověřenými montážními pracovišti a vzory typových listů. Postup montáže a homologace pak zde


 

Jde sehnat typový list nějakou alternativní cestou? 

Ano, typový list si můžete nechat vyřídit za vás, internet je plný nabídek na placené zařízení tohoto dokumentu. Ceny za takovéto služby se většinou pohybují v řádu vyšších stovek či nižších tisíců korun. Avšak ještě před tím, než na podobnou nabídku kývnete, si inzerenta důkladně prověřte. Relativně běžnou praxí totiž bohužel je, že podobné nabídky jsou podvodné. Může se tak stát, že se vám do rukou dostane buď zcela falešný, nebo padělaný typový list s naskenovaným prohlášením autorizovaného prodejce, který ale nemá šanci při kontrole u STK či zápisu do TP šanci uspět - i když reálné zkušenosti řidičů zařizujících si typový list touto cestou hovoří i o opaku. 

Jak takový falzifikát poznat? 

V prvé řadě se nemusí podobat vzorům typových listů dostupným zde. Dále se v něm mohou vyskytovat faktické chyby, typicky v adrese dovozce. Velice průkazné je právě i jasně patrné naskenování potvrzení od dovozce a prodejce. 

Výše zmíněná alternativní cesta shánění typového listu by tedy měla být vzhledem ke své riskantnosti vždy tou poslední možností, když už jiné nezbývají. Například, když výrobce již zanikl, či vám dovozce nechce typový list vydat. Jindy dávejte rozhodně přednost standardním způsobům. 

 

 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam