Hlavní stránka Blog Opravujeme auto Montáž výškově stavitelného podvozku

Montáž výškově stavitelného podvozku

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|
Poměrně častým omylem zarytým hluboko pod kůží je že zvládneme všechno lépe než profesionál, a to nejlépe s horším vybavením než profesionál. Tento přežitek, vzniklý v dobách komunismu, nás nutí bouchat sádrokartony, stavět baráky, měnit kotouče, malovat pokoje a nebo montovat výškově stavitelný podvozek. Sice je to dražší, stojí to za nic, ale dali jsme to. V tomto článku se nebudeme věnovat kocourům po malování mastné stěny obýváku, ale podíváme se na výškově stavitelné podvozky.
 

Obtížnost správné montáže i pro profíky

Problematika výškově stavitelných podvozků je ještě hlubší, než běžný “montér” očekává. Nejen že je to činnost spíše nevhodná pro laika, ale i profesionálové v autoservisu s ní mívají problém. Ten vychází z toho, že jsou zvyklí sériové tlumiče instalovat špatně. Je to takový zlozvyk. Jakákoliv výměna tlumiče nebo pružiny musí být provedena s povolením všech silentbloků nápravy a novým vymezením prvků. Taktéž musí být provedena kompletní geometrie náprav


To se lehko řekne a těžko provede, respektive zaplatí. Správná montáž tlumiče by pak byla časově i peněžně nákladná a to je prostor pro šikovného českého automechanika, aby otevřel nůžky a něco tzv. ohnul. Jednoduše se prostě komponenta vymění a na víc se tak nějak kašle. 

 

Rozdíl v typu měněného podvozku

Pokud dojde k výměně sériového dílu za sériový díl, tak vznikne jen lehké pnutí, a celé se to začne jen lehce kroutit. Z pohledu řidiče se nic moc neděje. Komponenty se pouze více opotřebovávají. 
 

Když dojde k výměně za sportovní komponenty a změní se délka pružiny, poloha misky, délka pístnice a poloha oka stabilizátoru, tak nic není tam, kde bylo. Díky tomu, že není nic povolené, tak vzniknou síly. Nejslabším prvkem náprav je silentblok, a tak se síly projeví tam. Silentbloky jsou páčeny na limity svých vlastností. To způsobí tuhost, někdy i skákání podvozku. Jednoduše katastrofální vlastnosti, které správný kutil svede na výrobce podvozku. 

 
Doporučujeme vybírat si skutečné profesionály ve svém oboru, abyste předešli špatné instalaci a výmluvám na špatného výrobce podvozku. Jedním z takových profesionálů jsou VW klubáci z autoservis Děčín.

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam