Hlavní stránka Blog Opravujeme auto Návod na leštění hliníkových kol

Návod na leštění hliníkových kol

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Určitě znáte situaci, kdy pořídíte výškově stavitelný podvozek, nová světla, mřížku bez znaku, ale stále tomu něco chybí a peněženka krvácí. Velmi atraktivním zlepšením vzhledu vozidla je vyleštění alu kol. Je to netradiční a nedá se to koupit! Jak se říká „musí se to vysedět“. Alu kola, jako už je z názvu patrné, jsou slitinou hliníku a hliník za určitých podmínek dokážete nabídnout zrcadlový lesk. Pojďme toho dosáhnout!
 

Leštění do zrcadlové podoby se provádí strojně i ručně smirkovými a látkovými brusnými kotouči. Nejprve nahrubo a následně ve spolupráci s brusnými nebo leštícími pastami. Základem jsou správné „cajky“, materiál a postup. Brusný kotouč je nutné rozčesat ocelovým kartáčem. Nasazený kotouč se roztočí a přiložením ocelového kartáče dojde k odstranění prvotních vláken. 
 

Následně odstraníme z alu kola laky, nečistoty a vady hrubým přebroušením. Ve třetím kroku naneseme brusnou pastu, která je speciálně určená k leštění kol. Pozor na rovnoměrné rozprostření po kotouči. Dbejte na to, aby na jeden brusný kotouč byla nanesena pouze jedna pasta. Kombinace past zlikviduje i hodinové úsilí, protože kotouč brousí nerovnoměrně / rozdílně po svém povrchu. Pokud již leštíte, tak v žádném případě nebruste suchým kotoučem. Zrcadlově vyleštěná kola ošetřete bavlněnou látkou a vodou. V tomto stavu je zakázáno používat jakoukoliv chemii nebo rozpouštědla.
 

 

Brusný a leštící postup včetně hrubosti kotoučů

  1. Hrubé nečistoty odstraňujeme smirkovými kotouči 180-320. 
  2. V druhém kroku následuje sisalový leštící kotouč o hrubosti 320 Samozřejmě s vhodnou brusnou pastou.
  3. Leštění disku provádíme látkovým kotoučem určeným pro renovace kovů a hliníkových slitin. Kombinujeme s polomastnou brusnou pastou určenou na leštění.
  4. Finální úprava probíhá látkovým brusným kotoučem. Kombinujeme s leštící pastou pro vysoký lesk. 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam