Hlavní stránka Blog Opravujeme auto Návod - zápis rozměru kol do TP

Návod - zápis rozměru kol do TP

26. 03. 2021
|
Voton.cz autodíly
|

Každé vozidlo má předem daný minimálně jeden rozměr pneumatik či ráfků, který je pro něj vhodný. Tento rozměr udává výrobce a je uveden ve velkém technickém průkaze. Tento rozměr však nemusí každému zcela vyhovovat. Proč? Protože třeba raději jezdíte na sněhu s užšími rozměry, nebo se vám vzhledově líbí nízký profil, který také vyhovuje jízdě v režimu sport a podobně. Co s tím?
 

Zapsat či nezapsat?

 

Pokud řešíte otázku, zda nové rozměry nechat zaznamenat do technického průkazu nebo ne, tak byste měli vědět, co vám v případě jejich nepřiznání hrozí.
 

Tak především s takto obutými koly neprojdete přes STK. Samozřejmě tady se to dá teoreticky i obejít. Kde to ale neobejdete určitě, je v případě při silniční kontroly. Policie si informace o atypických kolech může snadno dálkově zjistit a ocenit je pokutou. Další podstatný problém by nastal i s pojišťovnou, která z opatrnosti prověřuje všechny možné detaily, aby nemusela vyplácet plnění. Takže by nemuselo dojít k odškodnění nejen v případě, že byste sami byli viníkem nehody, ale i v případě pouhé účasti na nehodě. Takže se nabízí jednoznačný závěr – nestandardní rozměry určitě zapsat.
 

Jak na to?

 

Zjednodušeně jde o to, abyste si u výrobce vybraného rozměru kol, který nemáte v technickém průkaze, vyžádali typový list či posudek, s tím pak navštívíte STK a zde vám potvrdí montáž. S potvrzeným dokladem pak jdete na dopravní inspektorát, který rozměr záznamem zapíše do technického průkazu.

 

Podrobný postup zapsání rozměru kol do TP

 

Ministerstvo dopravy uvádí celkem tři možnosti, jak atypický rozměr kol zapsat. Jedná se o celkem rychlou převážně administrativní proceduru, dle následujícího postupu.
 

A) Zápis rozměru na základě typového listu

 

Pokud si pořídíte homologovaná kola (tedy kola, která mají osvědčení, že splňují bezpečnostní a technické předpisy), dostanete nebo si k nim u prodejce vyžádáte typový list, který odpovídá vzoru uvedenému v seznamu držitelů schválení (schválení KBA). Seznam držitelů schválení je daný a je uvedený na webu Ministerstva dopravy.

Takto vybavení a již do těchto kol obutí následně navštívíte STK, která zaměstnává techniky typu K. Ne každá STK takové techniky má, takže je vhodně se o tom informovat dopředu. Technik typu K pak v rámci potvrzení montáže zkontroluje, zda zcela souhlasí všechny náležitosti uvedené ve schválení KBA.

Potvrzení od technika pak spolu s typovým listem a velkým technickým průkazem odnesete příslušný úřad obce s rozšířenou působností, kde k zápisu alternativního rozměru pneumatiky dojde.

 

B) Zápis na základě prohlášení autorizovaného dovozce a kontrole v pověřené zkušebně

 

V tomto případě místo typového listu musíte získat (vyžádat si od prodejce) posudek TÜV, který je přeložen do českého jazyka. Další náležitostí je prohlášení akreditovaného dovozce kol. Seznam těchto dovozců je také daný a je uveden na webu Ministerstva dopravy.

Následně pověřená zkušebna v rámci potvrzení montáže zkontroluje shodu vozidla se všemi podmínkami uvedenými v TÜV posudku. S těmito podklady a velkým technickým průkazem si pak změnu necháte zapsat u příslušného úřadu obce s rozšířenou působností.
 

C) Zápis individuálně dovezených ráfků na základě kontroly v pověřené zkušebně

 

Zde se jedná o zápis variabilních ráfků a pneumatik nad rámec udávaných výrobcem vozidla na základě buď typového listu, který odpovídá vzoru uvedenému v seznamu držitelů schválení (schválení KBA), nebo TÜV posudku, přeloženého do českého jazyka. Další povinností je pak protokol o kontrole na vozidle provedené pověřenou zkušebnou, která ověří shodu s uvedenými podklady a zkontroluje montáž na vozidle.

Následně pak probíhá zápis stejným způsobem jako u ostatních dvou variant.

 

Tip navíc

 

Na evidenci vozidel mají pro změnu údajů o vozidle formulář, který je třeba vyplnit. Kromě výše uvedených byste pak s sebou měli mít i občanský průkaz nebo jiný doklad o totožnosti, plnou moc, pokud zastupujete majitele vozu (vždy úředně ověřenou), u firemních vozů pak výpis z obchodního rejstříku a pro jistotu také potvrzení o pojištění vozidla (zelenou kartu).
 

Pověřený úřadník si podklady prohlédne, okopíruje a zkontroluje přes portály, poté dojde k zápisu a tím vše úspěšně končí.

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam