Hlavní stránka Blog Opravujeme auto Příznaky vadné převodovky - základní orientace pro laiky

Příznaky vadné převodovky - základní orientace pro laiky

07. 07. 2022
|
Voton.cz autodíly
|
Poznat vadnou převodovku mnohdy není nic těžkého – těžko zařaditelné rychlosti, vypadávající kvalty, ale i zvuky a problémy s výkonem vozidla mohou upozornit na to, že něco není v pořádku. Ve většině případů ale budete muset vozidlo přistavit do servisu. Konkrétní diagnostika problému totiž může vyžadovat nejen demontáž a vypuštění převodového oleje, ale i přístup k výpisu závad řídicích jednotek ve vozidle. 

Máme ale pár tipů, co zkontrolovat nebo čeho si všímat. 
 

1.    Řazení jednotlivých rychlostních stupňů drhne? 

Nebo dokonce nejde stupeň zařadit? V takovém případě jako laik snadno poznáte, že něco skutečně není v pořádku. Automechanik ale dále odhalí, jestli je problém přímo v převodovce, nebo v řadicí páce. 
 

2.    Mrkněte, jestli z prostoru převodovky neprolíná kapalina.

Pokud ano, může to být počátek problému s těsněním. Jako každé jiné, i těsnění používaná u převodovek jsou vystavovány mechanickým i chemickým vlivům a postupem času degradují. 
 

3.    Zkontrolujte, zda je v převodovce dostatek oleje.

Větší únik kapaliny, kterého si všimnete na silnici pod stojícím autem (a nejde o jiné náplně), už může znamenat problém vyžadující urgentní řešení. Převodový olej má za úkol jednotlivé části převodovky promazávat, ale také chladit. Jeho kritický nedostatek tak může způsobit vážné a pravděpodobně nenapravitelné škody. 
 

4.    Při jízdě si všímáte nezvyklých zvuků.

Jako laik pravděpodobně jednoznačně nerozeznáte, o jaký problém se jedná. Pravidelné rány zpod vozu nebo kvílivé zvuky jsou okamžitou pozvánkou do blízkého autoservisu.
 

5.    Měníte filtr?

Mechanické tření jednotlivých komponent převodovky do převodového oleje odírá použité materiály a uvolňuje malé částečky do maziva. Aby se předešlo dalšímu poškozování jednotlivých komponent, je třeba částečky zachytávat do filtru. I ten je třeba čas od času překontrolovat a vyměnit. 
 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam