Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Ředíte ostřikovací směs vodou z kohoutku? Ničíte si čelní sklo

Ředíte ostřikovací směs vodou z kohoutku? Ničíte si čelní sklo

23. 11. 2022
|
Voton.cz autodíly
|
Čas čtení: 3 minuty

Debaty o tvrdé vodě vedeme u praček i myček běžně. Uvědomit si důsledky je ale třeba i při použití v doma ředěných nebo nastavovaných směsích do ostřikovačů. Riskujeme ucpání trysek ostřikovače i poškození čelního skla.
 

Tvrdost má vliv na schopnost odstraňovat nečistoty

To, jaká voda je pro výrobu ostřikovací směsi použita, je pro kvalitu výsledného výrobku důležité. Tvrdost vody totiž ovlivňuje, jak dobře bude odstraňovat nečistoty a nezanechávat po sobě mapy vodního kamene.

Když měříme tvrdost vody, zjišťujeme, kolik minerálů v sobě voda obsahuje (nejčastěji jde o vápník a hořčík). Pro praní a pro čištění je vhodné, aby voda byla co nejměkčí, tedy obsahovala co nejméně minerálů. 
 

Tvrdá voda ničí trysky i sklo

Tvrdá voda ve směsi do ostřikovačů může způsobit všelijaké nepříjemnosti. 
  • Minerály se usazují v čerpadle a hadičkách.
  • Usazeniny vodního kamene mohou ucpat částečně i plně trysky ostřikovačů. 
  • Miniaturní minerální kamínky působí erozivně na čelní skla.
Mechanické oděrky čelního skla s sebou nesou ještě druhotný problém. Mikroskopické škrábance zadržují mikroskopické kapičky vody, které po zaschnutí vytvoří povlak vodního kamene. V delším horizontu může docházet k zakalení čelního skla, přes které v důsledku bude hůře vidět (zejména při protisvětle).
 

Jak míchat směs do ostřikovačů doma?

Pokud si chcete míchat směs sami z koncentrátu, vždy je nutné použít vodu destilovanou. Pro představu: voda z vrtané studně na zahradě je voda tvrdá, většinou mezi 2,51-3,75 mmol/l. Voda z kohoutku je ve více než polovině ČR středně tvrdá až tvrdá [1], tzn. kolem 1,3 mmol/l. U nás v Českých Budějovicích máme štěstí na vodu téměř velmi měkkou – 0,88 mmol/l [2], ale stále je to málo.

Voda pro výrobu směsí do ostřikovačů by měla být velmi měkká, tedy s obsahem minerálů pod 0,7 mmol/l – proto je vhodné použít vodu destilovanou. Špičkové směsi, které lez zakoupit již hotové, mají tvrdost jen v setinách mmol/l.

Přehled směsí do ostřikovačů
 

Napsala: Michaela Votavová
Odborný garant: Ondřej Votava
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam