Sportovní podvozek Octavia 2

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Sportovní podvozek na Octavii 2 má základní úskalí v průměru předních tlumičů. K tomu se dostaneme později. Nejprve pojďme ukotvit základní pojmy a následně si vysvětlíme úskalí výběru sportovního podvozku pro Škodu Octavia 2
 

Pod pojmem sportovní podvozek si běžný člověk představí mnohé ať už to jsou sportovní pružiny, výškově stavitelný podvozek a nebo sportovní tlumič se sportovní pružinou. Co to tedy je? Sportovní podvozek je pouze jedna ze zmíněných variant, a to sada ze sportovních pružin a sportovních tlumičů. Tato sada má pevné snížení udané snížením pružin a k tomu odpovídající tlumiče dle TÜV certifikace. 
 

Sportovní podvozek je ideální variantou pro zákazníky preferující jízdní vlastnosti v kombinaci s komfortem. Obecnou charakteristickou vlastností sportovních certifikovaných podvozků jsou skvělé jízdní vlastnosti, a to již od velmi nízkých cen kompletů. Základním parametrem je schválení nebo-li TÜV certifikace. 
 

V čem je TÜV certifikace důležitá? 

TÜV certifikace garantuje dodržení základních vlastnosti, bezpečnosti a kvality. Paradoxně kombinace zvučných značek tlumičů i pružin není zárukou kvalitního výsledku. Zvučné komponenty nejsou schváleny pro vzájemné použití a výsledek není jakkoliv zaručen ani testován. 
 

Ideální snížení 

Sportovní podvozky jsou zpravidla dělány pro snížení 30-40 mm. Jedná se o ideální snížení k dosažení kompromisu mezi užitností vozidla / komfortem a jízdními vlastnostmi. Při tomto snížení není nutné příliš řešit nižší ET alu kola. Zmíněné snížení nepřináší problémy s dřením o lem blatníku. 
 

Průměr předního tlumiče 

Velkým problémem při koupi sportovního podvozku na Škodu Octavii 2 je průměr předního tlumiče. Škoda Octavia 2 používá přední tlumiče s průměrem těla 50 a 55 mm. Neexistuje žádná spolehlivá metoda, jak na 100% diagnostikovat průměr tlumiče podle VIN, technického průkazu atd. Nejspolehlivější metodou je vytočení předního kola a měření černého těla tlumiče, které je zasazené do těhlice. 
 

Jak se sportovní podvozek vybírá? 

S výběrem sportovního podvozku se plní mnoho polopravd a omylů. Sportovní podvozek je nutné vždy vybírat dle váhových limitů vozidla, které jsou uvedené na druhé straně velkého technického průkazu. 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam