Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Výběr sportovních pružin podle technického průkazu

Výběr sportovních pružin podle technického průkazu

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|
Věčná otázka, která sráží EGO nejednomu tunerovi. Sportovní pružiny není jednoduché vybrat, jak se zdá. Klíčovým parametrem sportovních pružin je váhový limit náprav, který jako jediný nabízí skutečná řešení při výběru sportovních pružin.


 

Co jsou to váhové limity náprav?

Váhové limity náprav určují maximální zatížení na nápravu. Na základě tohoto zatížení vzniká nutná charakteristika pružin. Bez těchto hodnot není možné vybrat pružiny správně. Je to střelba poslepu.
 

Proč jsou tak klíčové?

Různé i stejné motory mohou mít na stejném autě jiné váhové limity. Je to dáno výbavou nebo doplňky modelu. Například tažné zařízení, nezávislé topení, ale i vyhřívaná sedadla mohou mít vliv na váhový limit. A to může znamenat jiné sportovní pružiny.
 
 

Kde se dají váhové limity najít?

Rozhodně ne na google nebo internetu. Jsou dvě umístění, a to černý štítek ve dveřích u nových automobilů. Druhým místem je velký technický průkaz a jeho druhá strana zhruba uprostřed. Ve velkém technickém průkazu jsou to hodnoty typu 1000/1000 pro předek i zadek. Z malého technického průkazu nebo VIN čísla tyto hodnoty nevzejdou. Je to nedostatečné.
 
Někteří výrobci pružin se dali na zjednodušování a snaží se podle motorů tyto limity předvídat. Zpravidla ale zúží výběr na dva druhy pružin a více. Následně je to potřeba dotáhnout dle váhových limitů konkrétního automobilu.
 
 

Jak takový váhový limit vypadá?

U každých profesionálně vyrobených a prodávaných sportovních pružin je napsán váhový limit jako maximální zatížení přední a zadní nápravy. Buď je udán číslem např.: 950 kg, nebo je udán rozsahem např.: 900-945 kg. Váhový limit ve velkém TP musí být blízký menší, tzn. v prvním případě například 935 kg v TP a u pružin 950 kg. Pokud by v TP bylo 955 kg, již takové pružiny nelze montovat.

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam