Hlavní stránka Blog Voton.cz - novinky z obchodu 2021: Skokové zdražování motorových olejů a maziv

2021: Skokové zdražování motorových olejů a maziv

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Od podzimu 2020 do léta 2021 se ceny motorových olejů skokově zvýšily více než pětkrát. Konečný spotřebitel tyto skoky příliš nezaznamenává, protože se částečně rozmělní ve výrobním a distribučním řetězci. O tom, jak se postupně zdražovalo, si brzy přečtete. Data ještě zpracováváme. 

Zdražování ale na pozadí probíhá a postupně probublává i do spotřebitelských cen. Ve chvíli, kdy tento článek píšeme, tedy v červenci 2021, je situace již pro distributory a prodejce neudržitelná a ceny olejů stoupají i na e-shopech a regálech obchodů. 
 

Proč zpočátku spotřebitel zdražování nepocítil?

Část zvýšených nákladů si vzaly alespoň na začátku na svá ramena firmy, přes které produkty procházejí, než se dostanou na pulty prodejen. Navýšené náklady tyto firmy rozpustily do svých rozpočtů a snažili se stávající ceny udržet, jak dlouho to šlo - litr oleje prodávaný v obchodech koncovým zákazníkům se tak dlouho držel i přes problémy na minimálních možných cenách. 

Na skladech obchodů a velkoobchodních dodavatelů na konci distributorského řetězce byl navíc až dosud ještě dostatek skladového zboží za „staré“ ceny. Někdo už zdražuje postupně a využívá situace k zvýšení svých obchodních marží, někdo se snaží využít naopak možnosti nabídnout oleje levněji než jiní, kteří již tyto zásoby doprodali. 
 

 

Výhled je nejasný, drahý olej nějakou dobu zůstane

Jasné ale je, že ke zdražování přistoupí nakonec všichni obchodníci. Nic jiného jim nezbude. Střednědobý výhled neukazuje žádné výraznější zlepšování situace, resp. ne natolik, aby se výroba a distribuce vrátila do starých kolejí brzy. A tak na všech úrovních výroby, distribuce a prodeje, přes které oleje projdou, je přistupováno k promítání zvýšených nákladů do konečného produktu. Spotřebitelé by tak měli být připraveni na nárůst v řádech vyšších desetikorun za litr motorového oleje.
 

Zdražovalo se i v minulosti, ale nikdy tak rychle

Zdražování maziv není nic převratného. V porovnání s dobou před cca 10 lety jsou nyní maziva v průměru o 100% dražší. Větší vlna zdražování přišla zejména v roce 2011, spolu s pozvolným nárůstem ceny ropy. Ta se do roku 2014 držela relativně stabilní, na konci roku pak výrazně propadla. Ceny maziv reagovaly na tento stav také stabilními cenami. Od roku 2016 ceny maziv i ceny ropy mírně narůstají. Na přelomu 2020/2021 však přišlo zdražování, které v této dekádě nemá obdoby. 


Za zdražování nemůže jen pandemie 

Nejde ale jednoznačně poukázat na důvody, které ke krizi v olejářském průmyslu vedou. Svést to na pandemii COVID-19 by byla příliš jednoduchá zkratka. Jde totiž o důsledek několika faktorů, které se sešly dohromady: 

  • navýšila se cena základového oleje, resp. ropy, důvodů opět bylo více, včetně živelných pohrom a ozbrojených konfliktů (téma ještě rozpracujeme),
  • přibyly problémy s dopravou,
  • objevili se výpadky aditiv pro výrobu motorových olejů, 
  • navýšila se cena oceli a dalších surovin pro výrobu obalů, 
  • proti-koronavirová opatření omezovala provozy v celém distribučním řetězci, přišly i problémy na hranicích, 
  • velmi rychle se střídaly výrazné poklesy a stoupání poptávky po ropných produktech v osobní dopravě. 

 

Zlevní se ještě někdy?

Ze zdrojů, z kterých jsme čerpali při tvorbě těchto článků, zatím nevyplývá, že by bylo na stole uklidnění hladiny cen motorových olejů. Prozatím, pokud nebudou ještě stoupat, udrží se po nějakou dobu na současných cenách.
 
Jediná šance, jak ještě koupit za levnější ceny, je vychytat výprodeje tam, kde některým prodejcům zbylo zboží na skladě za starých podmínek. A nesnažili se okamžitě je zdražit na současnou úroveň. 

Že se doba krátí, můžeme potvrdit i ve Voton.cz. Situaci denně sledujeme a před každým avizovaným zdražováním od dodavatelů se snažíme nakoupit maximum, co se nám na sklad vejde. Většinou se vše děje v horizontu pár dnů. Aktuálně máme naskladněny zejména oleje Eurol a MažeTo. I tam ale brzy budeme muset s dalšími dodávkami na sklad zdražovat. 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam