Hlavní stránka Blog Recyklace, ekologie a úřady ALU kola a spotřeba vozidla

ALU kola a spotřeba vozidla

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Honba za optimální spotřebou vozidla je výsledkem mnoha malých střípků. Jedním ze střípků, který ovlivňuje spotřebu, jsou litá kola. Pojďme si vysvětlit základní problematiku.
 

Váha kola a pneumatiky

Se zvyšujícím se rozměrem kol se snižuje váha pneumatiky, ale zvyšuje váha kola. Váha pneumatiky klesá pouze za předpokladu, že neroste šířka pneumatiky. Zpravidla ale roste i šířka, a tudíž roste váha celku. Těžší předmět, který je nutné roztočit, spotřebuje více síly, a tím roste spotřeba, hlavně když tyto předměty máme na autě čtyři a jeden v kufru. Druhým, prostším problémem je vyšší váha vozidla. Každý kilogram se počítá.
 
Váha kola / disku je tvořena slitinou, v jednoduchosti materiálem a množstvím materiálu, který byl použit na disku. U menších disků je paradoxně lehčí klasický plecháč, ale u větších disků nad 16 palců, jsou již lehčí alu kola nebo elektrony. Pozor na nekvalitní alu kola, která se vyznačují zejména vysokou váhou. 
 

 

Valivý odpor pneumatiky

Zdánlivě nesouvisí s litým kolem, ale zdání klame. Zpravidla se zvyšujícím se rozměrem alu kola roste i šířka pneumatiky. Širší pneumatika má vyšší valivý odpor a tím více energie přemění ve tření s vozovkou. Valivý odpor může také pomáhat, protože zvyšuje schopnost pneumatiky ulpět na povrchu a tím je možné méně brzdit. Jedná se o kompromis a tenký led, který je skutečně potřeba zvážit. Málokdo ví, že spotřeba je tvořena hlavně na brzdě.
 
Vše má ale své proti. Malé množství použitého materiálu na alu kole má za následek ztrátu celkové pevnosti. Použití malých kol jednoduše zmenšuje přilnavost vozidla k vozovce, takže takové vozidlo méně brzdí a nedokáže projet zatáčku vysokou rychlostí. Omezujícím prvkem velikosti kol je samozřejmě technický průkaz, ale také například velikost brzd. Standardně vozidla s výkonnějšími motory používají 15palcové kotoučové brzdy vzadu a díky tomu není možné použít 14palcová kola.
 
Vše je kompromis

 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam