Hlavní stránka Blog Voton.cz - novinky z obchodu Anketa: Co si lidé opraví sami? A jaké díly chtějí nakupovat?

Anketa: Co si lidé opraví sami? A jaké díly chtějí nakupovat?

08. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Zajímalo vás vždycky, jak zdatní jsou obyčejní řidiči, které můžete dennodenně potkávat v provozu, a co všechno si dokáží na autě sami opravit, případně kde takovéto opravy realizují? Nebo třeba taky to, v jakých obchodech nakupují autodíly a či při výběru upřednostňují cenu, nebo naopak kvalitu?  
 

Zeptali jsme se lidí, jaké jsou jejich zkušenosti s opravou vlastního auta

Přesně právě pro vás jsme si přichystali článek, kde se můžete dozvědět spoustu zajímavých informací a poznatků o zkušenostech s opravami aut od celkem sedmi respondentů, kteří se s námi o ně podělili. Jedná se o lidi různého věku, pocházejících z velkých, ale i menších měst a s různým vztahem k automobilům, zastoupeny jsou dokonce i řidičky. Tady jsou tedy jejich odpovědi. 

 

1) Co si zvládnete na autě udělat sám/sama? 

Zdeněk (47 let, technický pracovník, Praha):  

Zvládám bez potíží takové ty běžné, alespoň pro manuálně zručnější řidiče, úkony jako je například výměna pneumatik nebo doplňování všemožných provozních kapalin. Občas, když je zrovna chvilka volného času či to auto nutně potřebuje, se pustím i do složitějších věcí, takže mám za sebou třeba už i drobné opravy výfukového systému. Všechny ještě náročnější opravy bych už ale určitě přenechal servisu.  

Tomáš (25 let, student, Kladno): 

O auto se mi primárně stará otec, protože ten tomu rozumí daleko lépe než já, já maximálně zvládám vyměňovat provozní kapaliny. A pokud není zrovna k dispozici, tak dávám auto do servisu, a to bohužel i kvůli relativním banalitám, které si asi většina lidí zvládne udělat sama. Ale snažím se s tím něco dělat, třeba letos v létě jsem asistoval u výměny zapalovací svíčky či si úplně sám opravil zlobící stěrače. Automechanik ze mě ale určitě nikdy nebude. 

Radim (50 let, ekonom, Praha):  

Jelikož jsem už od útlého dětství velkým automobilovým nadšencem, tak jsem za ty roky načerpal spoustu znalostí o tom, jak si opravit, potažmo vylepšit auto. I když nutno dodat, že hodně dbám na prevenci, tudíž se snažím předcházet tomu, abych je musel uplatňovat v praxi. Nicméně mezi práce na autě, které jsem měl možnost osobně vyzkoušet už i prakticky, patří třeba lakování nárazníku či oprava elektrického stahování okýnka.  

Pavel (33 let, elektrikář, Hradec Králové):   

Jsem docela kutil, takže se nebojím si věci na autě dělat sám. Pokud mě paměť neklame, tak mám na svém kontě už něco přes 20 různých z mého pohledu zásadnějších oprav. Ale jsou tu takové 2, na které jsem obzvláště pyšný. První z nich byla výměna katalyzátoru, jež mi dala opravdu zabrat. No, a druhou pak byla výměna prahu, která mi nedala zabrat o nic méně (smích). 

Lukáš (26 let, student, Kladno):  

Sám sebe bych označil jakožto středně šikovného člověka, tudíž se rozhodně nepouštím do žádných náročných prací a pokud je třeba, tak spíše své auto svěřuji odborníkům do servisu. Každopádně jsou věci, které si dělám sám - zvládám například výměnu kol, díky čemuž ročně ušetřím relativně hodně peněz. Dále už mám také zkušenost s výměnou autobaterie, byť tedy s tím mi trochu pomáhal známý.  

Gabriela (34 let, účetní, Praha):  

Auta mě baví řídit, ale po technické stránce jim absolutně nerozumím, takže opravdu nejsem typ člověka, který si na nich dokáže udělat kdeco. Manžel na tom není o moc lépe, a tak nám nezbývá nic jiného než téměř pokaždé, kdy se něco pokazí, dávat auto do servisu. Ale zas abych se úplně neshazovala, tak samozřejmě zvládám základní péči o auto, typu huštění pneumatik a výměny oleje. 

Barbora (26 let, prodavačka, Beroun): 

Za 3 roky soužití s člověkem, pro nějž jsou auta největší vášeň, jsem se toho o nich naučila relativně dost, do té doby jsem si maximálně zvládla vyměnit pneumatiky. S přítelem v jeho autodílně jsem už absolvovala nespočet různých oprav a úprav, včetně výměny motoru. Úplně sama pak zvládám třeba opravu výfuku nebo výměnu zapalovací svíčky

 

Shrnutí: 

Dotazovaní motoristé ve valné většině případů zvládají veškerou základní starost o auto, mezi vůbec nejčastější dovednosti patří výměna pneumatik a provozních kapalin.
U pokročilejších oprav pak dosti závisí na tom, jaký vztah mají řidiči ke svým vozům a také jak jsou manuálně zruční. Pokud své auto berou čistě jen jako dopravní prostředek, a navíc nejsou moc zruční, tak se do přílišných složitostí nepouštějí - svěřují je raději odborníkům do servisu. Naopak ti, kteří mají k autům bližší vztah a jsou šikovnější, si toho spoustu zvládnou udělat zcela sami.
Mezi zde nejsložitější uvedené úpravy patří výměna katalyzátoru či oprava elektrického stahování oken

 

2) Máte dílnu nebo opravy auta děláte před barákem, a vyhovuje vám to takto? 

Zdeněk (47 let, technický pracovník, Praha): 

Žádnou dílnu nevlastním, tudíž všechny práce na autě musím dělat na cestě před domem. Naštěstí bydlím v okrajové části Prahy, kde nežije moc lidí, takže na opravy tam mám téměř vždycky klid, ale samozřejmě bych byl radši za nějaké vhodnější prostory, kde bych se mohl na autě více vyřádit. Ale nevím, jestli by se mi to vyplatilo finančně. 

Tomáš (25 let, student, Kladno): 

Máme velkou garáž a táta v ní má spoustu nářadí, takže pokud je třeba většinou se autu věnuju, potažmo teda spíše věnujeme tam. Prostory nám takto plně vyhovují. Pokud potřebujeme více místa, tak buď na mém autě děláme na dvorku, nebo ho dáváme do servisu - to v naprosté většině případů. 

Radim (50 let, ekonom, Praha):  

V garáži mám svou vlastní malou dílnu, kde mám všechny potřebné nástroje, které se mi mohou hodit při opravách mého čtyřkolového miláčka. Nicméně vzhledem k tomu, že bydlím v rodinném domě, tak práce na autě většinou, pokud to počasí dovoluje, dělám před barákem, protože tam mám mnohem více prostoru. Časem bych si ovšem chtěl garáž rozšířit, abych mohl pracovat primárně tam. 

Pavel (33 let, elektrikář, Hradec Králové):   

Bohužel osobně žádný prostor, kde bych se mohl plně věnovat opravám svého auta nevlastním. Takže většinu prací musím dělat před barákem, což mi zrovna moc nevyhovuje, ale tak co už. Pokud mám však zásadnější problém, naštěstí mám dobrého kamaráda, který má plně vybavenou dílnu, takže auto si jezdím opravovat k němu. 

Lukáš (26 let, student, Kladno):  

Vzhledem k mým opravářským schopnostem dílnu nepotřebuju, navíc mám dobré známé, kteří se v autech vyznají a kdykoliv mi rádi půjčí potřebné nářadí. Jak jsem již říkal, nejčastěji měním pneumatiky, a k tomu mi bohatě poslouží i garážové stání v budově, kde bydlím, takže žádné speciální prostory opravdu nepotřebuji. 

Gabriela (34 let, účetní, Praha):  

Dílnu nemám, ale i kdybych ji měla, tak bych ji nedokázala plně využít, protože „vrtání se“ v autě je mi tak nějak cizí. Možná to bude znít až lehce komicky, ale většinu z mé péče o auto zvládnu udělat na benzínce, sem tam se něčemu pověnuji i před domem. Takto mi to každopádně plně vyhovuje. 

Barbora (26 let, prodavačka, Beroun): 

Jak jsem již říkala, přítel má v domě vlastní dílnu nápadně připomínající profesionální autoopravnu, takže všechny práce na autech provádíme tam. A jak jsem s tím spokojená? Nemůžu si to vynachválit, protože člověk tím, že si téměř všechno dokáže udělat sám, ušetří spoustu peněz. Navíc mě to i nesmírně baví. 

 

Shrnutí: 

Svou vlastní dílnu má jenom zlomek motoristů, tato krátká anketa to jenom potvrzuje, byť někteří k ní mají přístup alespoň u známých. Většina oprav tak probíhá před domem, kde daný řidič bydlí, potažmo v garáži, pokud vlastní rodinný dům.
Zajímavé je to, že většina z nich by však uvítala nějaký vhodnější prostor, kde by mohla realizovat své opravy, takže spokojenost se současným stavem není nikterak bůhvíjak vysoká. Přínosné a možná lehce překvapivé je i zjištění, že vybavení potřebným nářadím je mezi dotazovanými dostatečné. 

 

 

3) Nakupujete díly u velkého řetězce bez ohledu na cenu, nebo hledáte co nejlevnější obchod, a co nakupování přes internet? 

Zdeněk (47 let, technický pracovník, Praha):  

U mě je to tak 50 na 50, protože se rozhoduji hlavně hodně podle zkušeností, které s tím daným prodejcem mám, a jestli se jedná o velkoprodejce nebo malou firmu s nízkými cenami, je mi celkem jedno. Avšak poslední dobou si většinu věcí do auta, respektive na auto objednávám od jednoho menšího, leč zaběhlého e-shopu. Tím odpovídám na poslední část otázky - ano, díly si kupuji i přes internet. 

Tomáš (25 let, student, Kladno): 

Autodíly nakupuju, stejně jako i ostatní zboží, spíše u velkých řetězců, protože tak nějak cítím, že právě tam mám záruku nejvyšší kvality a 100% originality. Možná je to bláhová představa, ale mám to tak prostě zafixované. Na cenu se teda spíše neohlížím, ovšem zas by se mi samozřejmě nechtělo platit zbytečně moc. 

Radim (50 let, ekonom, Praha):  

Velké řetězce nejsou nic pro mě, neboť právě, jak už je v otázce naznačeno, mají většinou vyšší ceny. Vyhrávají tak u mě nepochybně drobnější internetové obchody, i když netvrdil bych, že zas úplně ty nejlevnější, protože přece jenom zas nechci riskovat, že díly budou nekvalitní, nebo nedej bože neoriginální. Hledám tedy v podstatě takovou zlatou střední cestu. 

Pavel (33 let, elektrikář, Hradec Králové):   

Mám svůj jeden oblíbený online obchod s autodíly, odkud objednávám naprostou většinu dílů. Jde o jeden z těch nejlevnějších e-shopů na trhu, takže spadám jednoznačně do druhé kategorie, tedy lidí, kteří nakupují přes internet v obchodech s nízkými cenami. Ovšem pokud není nazbyt, třeba v případě, že nemají dostupný díl, který potřebuji, tak sem tam nakupuji i u velkých řetězců. 

Lukáš (26 let, student, Kladno):  

Všechny potřebné věci pro své auto si kupuji zásadně přes internet, protože je to pro mě jednoznačně pohodlnější a rychlejší řešení. Zároveň mi to pomáhá i dost ušetřit, protože internetové obchody, co jsem si tak měl možnost všimnout, povětšinou mývají mnohem nižší ceny než klasičtí velcí prodejci. 

Gabriela (34 let, účetní, Praha):  

Jak je z mých odpovědí asi patrné - náhradní díly na auto moc často nenakupuji. Pokud však přeci jenom jsem nucena si nějaký díl svépomocí sehnat, tak spíš volím nákup v kamenné prodejně nějakého z větších řetězců, a to hlavně protože se mohu během něj poradit s prodavači a zároveň si mohu daný díl prohlédnout. Cena u mě nehraje moc roli, vzhledem k tomu, že si věci pro auto kupuji tak jednou, dvakrát do roka. 

Barbora (26 let, prodavačka, Beroun): 

Díly sháníme, kde se jen dá. A vzhledem k tomu, že mnohdy potřebujeme opravdu specifické díly, tak dost záleží na tom, kde je zrovna mají dostupné. Ale pokud bych přeci jenom měla říci, kde nakupujeme nejčastěji, tak jsou to spíše co možná nejlevnější menší internetové obchody, a to taky i z důvodu úspory času, nebaví nás trávit hodiny a hodiny v prodejnách velkých řetězců. 

 

Shrnutí: 

Z odpovědí je patrné, že ani jedna z variant obchodů nemá jasnou převahu a dotazovaní hledají spíše obchod, kde budou dlouhodobě spokojeni, než že by jim šlo o to, zdali se jedná o velký řetězec nebo obchod nabízející nejnižší ceny.
V době, kdy je už naprosto běžné nakupování po internetu, se dalo očekávat, že naprostá většina respondentů si bude autodíly kupovat online. A skutečně tomu tak je, a to i přes to, že automobilové náhradní díly jsou často relativně specifickou a rozměrově nestandardní položkou náročnou na doručení.  

Přečtěte si také článek, kde jsme odhalili, jak funguje trh s autodíly
 

4) Dáváte při výběru přednost kvalitě nebo ceně - koupíte si raději originál nebo prvovýrobu, nebo prostě to nejlevnější, co je k mání? 

Zdeněk (47 let, technický pracovník, Praha):  

Na cenu pokaždé hledím jen zběžně, nicméně asi jako každý normální člověk tento krok nikdy nevynechám, nechci díl zbytečně přeplácet. Spíše ovšem dávám při výběru náhradních dílů pro mé auto přednost kvalitě, protože si je kupuji hlavně z důvodu toho, aby mi dlouho vydrželi a ne, abych je musel po chvilce opět měnit. Potrpím si jednoznačně na originálních dílech. 

Tomáš (25 let, student, Kladno): 

Jednoznačně dávám přednost kvalitě před cenou, protože ta mi zrovna u autodílů připadá jako nesmírně důležitá. Asi nikoho taky nepřekvapí, že si kupuji pouze originální díly, přes to prostě nejede vlak. Nechci mít na autě nic, co by pro něj nebylo originálně vyrobeno - necítil bych se v bezpečí. 

Radim (50 let, ekonom, Praha):  

Jak jsem již říkal, neupozaďuju cenu ani kvalitu, pokaždé se snažím najít zlatou střední cestu. Takže první část otázky v mém případě končí smírem. Co se týče toho, jestli preferuji originální díly, prvovýrobu, nebo ty nejlevnější, co jsou k dostání, tak zde mám naopak jasno. Kupuji si totiž povětšinou díly z prvovýroby, neboť ty mají právě dobrou cenu, ale i kvalitu. U obou dvou dalších variant tomu tak není, vždy tam jeden z aspektů většinou pokulhává. 

Pavel (33 let, elektrikář, Hradec Králové):   

Snažím se mezi cenou a kvalitou najít kompromis, takže těžko říci, čemu dávám přednost. Ale pokud bych se přeci jenom měl rozhodnout pro jednu z variant, tak by to byla spíše cena. Nejčastěji si kupuji díly z prvovýroby, což perfektně sedí na to, co jsem právě řekl - cena je u nich nižší než u originálních dílů, naopak oproti pochybným dílům z vrakoviště mají vyšší kvalitu. Jde tedy opět o zmiňovaný kompromis. 

Lukáš (26 let, student, Kladno):  

Přednost dávám určitě ceně, ale pokud to jde a stav konta mi to dovolí, tak se snažím kupovat originální díly. Tahle situace nicméně bohužel nastává málokdy, a tak si spíše častěji kupuji prostě to nejlevnější, co je k mání. Hlavně tedy poslední dobou, kdy už pomalu začínám uvažovat o prodeji mého současného auta a pořízení si nového. Na něj bych si chtěl ovšem začít kupovat kvalitnější díly. 

Gabriela (34 let, účetní, Praha):  

Rozhodně je pro mě důležitější kvalita nežli cena. Přeci jen autem vozím sebe i své děti a nechci riskovat, že by se s ním něco mohlo stát vinou toho, že si na něj zakoupím nekvalitní díl, byť tedy mnohem levnější - za to mi to opravdu nestojí. Ale pokud se mi naskytne příležitost koupit kvalitní kus za levno, tak ji samozřejmě ráda využiji, o tom žádná. Díly každopádně kupuji zásadně vždy originální. 

Barbora (26 let, prodavačka, Beroun): 

Vzhledem k tomu, že s přítelem nakupujeme věci na auto docela ve velkém a naše finance nejsou neomezené, tak se spíše ohlížíme na cenu, takže originální díly nebo ty z prvovýroby kupujeme spíše sporadicky a povětšinou je sháníme takříkajíc po všech čertech. Ovšem u důležitějších náhradních dílů, třeba komponentů do brzd či motoru, si čas od času připlácíme za kvalitu, protože u nich se to jednoznačně vyplatí. 

 

Shrnutí: 

Mezi respondenty panuje víceméně jednomyslná shoda v tom, že v případě autodílů by cena nikdy neměla být na úkor kvality, pod což se jednoznačně též podepisujeme. Tím pádem asi nikoho nepřekvapí, že z odpovědí se dá snadno vyčíst i to, že dotyční hledají ideálně kompromis mezi těmito dvěma aspekty. Nicméně i tak se přeci jenom našli tací, kteří dávají přednost čistě jenom ceně, nebo naopak kvalitě.
Důležitou roli hraje i objem/četnost objednávek náhradních dílů - ti, kteří si objednávají více dílů, inklinují k nižší ceně, oproti tomu ti, kteří si náhradní autodíly kupují spíše sporadicky, volí vyšší kvalitu.
Patrná je nicméně tendence upřednostňovat originální díly, potažmo ty z prvovýroby, před těmi nejlevnějšími s častokráte pochybným původem.

Přečtěte si dálší článek o rozdílech mezi originálními díly, prvovýrobou a druhovýrobou 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam