Hlavní stránka Blog Recyklace, ekologie a úřady Autonomie a elektromobilita – dvě mety v oblasti inovací v automotive

Autonomie a elektromobilita – dvě mety v oblasti inovací v automotive

20. 12. 2022
|
Voton.cz autodíly
|
Automobilní svět se neustále vyvíjí a každý nový vývoj s sebou přináší nové zajímavé možnosti. Ať už se podíváme na to, jak velký pokrok se udál v elektromobilitě za posledních pár let, nebo si vezmeme stále větší autonomnost vozidel, je zřejmé, že v současnosti produkované vozy jsou technologicky vyspělejší než kdykoli předtím. 

Technologické inovace přirozeně používáme všichni – rychlost vývoje se ale zrychluje

Moderní inovace v automobilovém průmyslu nám přinesly neuvěřitelné pokroky v oblasti bezpečnosti, efektivity a pohodlí - od zavedení airbagů, které dnes už nevnímáme jako nadstandard, až po vývoj elektromobilů a rozšiřování toho, co auto je schopné za nás, za řidiče, provést. 

Za revolučními inovátorskými nápady mnohdy stojí snaha zvýšit bezpečnost na silnicích a otevřít nové možnosti v dopravě. Hledání alternativních paliv a alternativního pohonu obecně žene kupředu elektromobilitu. Pokroky v aerodynamice zlepšují spotřebu a zároveň snižují odpor vzduchu - řidiči tak mohou ujet větší vzdálenost s menší spotřebou energie. 

Všechen tento vývoj ukazuje, jak daleko jsme se dostali od doby, kdy před staletími poprvé vyjely na silnice koňské povozy. Ke kdysi náročné navigaci na cestách dnes přistupujeme jako k něčemu nepodstatnému – k něčemu, na co máme sofistikované algoritmy k bezpečné a v budoucnosti pravděpodobně i autonomní navigaci po silnicích. 

Kromě toho řada bezpečnostních prvků, jako je varování před vybočením z jízdního pruhu a automatické systémy nouzového brzdění, zabraňuje nehodám a zvyšuje bezpečnost silničního provozu po celém světě.
 

Elektromobily – stále ještě v plenkách, ale s velkým potenciálem. Alespoň podle některých

Elektromobily představují účinnou a nákladově efektivní alternativu k tradičním zdrojům paliva. Akcent na přechod od neobnovitelných zdrojů na alternativy působí mezi motoristy velké vášně. Za posledních deset let je ale vývoj natolik umocněn problémy s ropnými produkty, cenami a iniciativami přechodu k zelené energii, že produkční kapacity ani nestíhají přizpůsobovat se inovacím na papíře.

Elektromobily způsobují revoluci v automobilovém průmyslu a mají velký vliv na způsob, jakým přemýšlíme o dopravě. Stání v koloně již není plýtvání energie (plýtvání času je to stále) – elektromobil, pakliže netopíme nebo neklimatizujeme, nepotřebuje při stání spotřebovávat žádnou energii. Ano, moderní spalovací auto to zkoušejí také, ale systém start-stop se v reálném provozu příliš neosvědčil.

Kromě těchto ekologických výhod poskytují řidičům také vyšší komfort díky snížení hlučnosti v kabině a plynulejší akceleraci ve srovnání s tradičními spalovacími motory. 

Pokroky v technologii baterií navíc umožnily elektromobilům ujet na jedno nabití větší vzdálenost, než se dříve předpokládalo - díky tomu se stávají stále životaschopnější alternativou pro jízdy na dlouhé vzdálenosti i každodenní dojíždění. Rozdíl mezi elektromobily generace sjíždějící z výrobní linky kolem roku 2015 a nynějšími vozy, je extrémně veliký. 

Jelikož se stále více zemí zavazuje k přechodu od fosilních paliv a k podpoře čistých zdrojů energie, jako je elektřina, je zřejmé, že elektromobily budou v příštích letech nadále získávat na iniciativě pro další rozvoj.
 

Autonomie vozidel je budoucností dopravy

Autonomní automobily, nákladní vozy a autobusy se mohou pohybovat po silnicích s vysokou přesností a poskytovat cestujícím bezkonkurenční úroveň bezpečnosti. I když je technologie stále v plenkách a každý zádrhel má velký ohlas mezi veřejností, je pravděpodobné, že inovace půjde tímto směrem. 

Už jím totiž kráčí pár desítek let. Od prvního tempomatu. Současná auta, nepočítáme-li pokusy s plně autonomním řízením, si sami hlídají pruh, ve kterém se mají držet, vzdálenost od vozidla před sebou, zrychlují, zpomalují, zatáčejí, parkují. U plně autonomních aut se k tomu přidá jen řada dalších senzorů, které budou umožňovat v reálném čase detekovat vše ve svém okolí a vyhýbat se překážkám nebo potenciálním nebezpečím na silnici. 

Autonomní vozidla by navíc mohla být časem využita ke snížení dopravních zácp – plynulost dopravy přizpůsobením se situaci před vozidlem umožní efektivnější řízení dopravy. Výhodou pak je zkrácení doby jízdy pro všechny zúčastněné. 

Tato technologie má obrovský potenciál nejen pro soukromou dopravu, ale také pro sítě veřejné dopravy.
 

Inovace začínají u snahy zlepšit bezpečnost

Stále populárnější jsou pokročilé asistenční systémy řidiče, které využívají senzory a algoritmy k detekci potenciálních nebezpečí na silnici – jiná vozidla, chodci nebo zvířata. Kromě toho jsou nyní systémy automatického nouzového brzdění schopny upozornit řidiče a zabrzdit ještě předtím, než může dojít k nárazu, což pomáhá předcházet kolizím i při vysokých rychlostech. 

Vozy vybavené systémem varování před vybočením z jízdního pruhu navíc dokážou zvukově upozornit řidiče, aby si uvědomil, že jím řízené vozidlo opouští stanovaný jízdní pruh – skvělá funkce pro ty, kdo musejí jezdit dlouhé trasy a mají sklon k mikrospánku.

Moderní výrobci nyní do svých konstrukcí integrují i pokročilé prvky pasivní bezpečnosti. Na výbavu airbagy jsme si zvykli a považujeme je za standard. Jejich technologie ale nezůstala u původních konceptů – vyvíjejí se všechny jejich komponenty – materiály, umístění, algoritmy. To samé platí pro deformační zóny, které při nehodě absorbují energii tím, že se zhroutí dovnitř, místo aby energii přenášely přímo na cestující v kabině. 
 

Od koňských povozů k samořídícím automobilům

Technologický pokrok změnil způsob, jakým se lidé přesouvají z místa na místo, a zásadně ovlivnil naše životy Vývoj od koňských povozů na konci 19. století až po dnešní autonomní auta ukazuje, jak daleko jsme se dostali. 

První vozidla, původně poháněná parními stroji, byla pomalá a těžkopádná. Pokusy s elektrickými vozy vypadaly již na počátku rozšiřování tohoto způsobu dopravy jako posun kupředu, nakonec byly ale převálcovány nástupem spalovacích motorů.

Od té doby došlo k nesčetným vývojovým změnám - od počítačově řízených systémů vstřikování paliva, které zlepšily účinnost spalování, až po automatické převodovky, které zajišťují pohodlnější jízdu. 

Nyní stojíme na pokraji další revoluce – kombinace elektromobility a autonomie vozidel se možná zdá jako výstřelek Elona Muska, ale je třeba mu dát za pravdu, že na jeho vizi něco je. 
 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam