Hlavní stránka Blog Autodíly podle kategorie Brzdy a brzdové komponenty

Brzdy a brzdové komponenty

28. 02. 2023
|
Voton.cz autodíly
|

Brzdové destičky 

Brzdové destičky jsou nejčastěji vyměňovanou součástí brzdového systému. Tlačí na brzdové kotouče a vytvářejí tření, které poskytuje vozidlu brzdnou sílu.

Nejčastěji prodávané brzdové destičky na e-shopu jsou destičky kvalitních výrobců, z nichž někteří dodávají své zboží do automobilek jako prvovýrobci: Bosch, TRW, ATE, Brembo, Zimmermann. Pro levnější úroveň jsou pak zákazníky vybírány destičky Kamoka, Denckermann, Maxgear, Quaro.

 

Brzdová kapalina  

Brzdová kapalina je typ hydraulické kapaliny speciálně navržené pro použití v automobilových brzdových systémech. Používá se k převodu síly na tlak - funguje jako hydraulické médium, které vyvíjí potřebný tlak na brzdové třmeny za účelem vytvoření dostatečného tření mezi brzdovým kotoučem a brzdovou destičkou. Brzdová kapalina se obvykle prodává v nádobách různých velikostí, včetně malých baleních pro přímé spotřebitele.

Brzdové kotouče 

Brzdové kotouče, jsou kovové disky, které poskytují povrch, na který jsou přitlačovány brzdové destičky, a vytvářejí tak brzdnou sílu. Kvalita brzdových kotoučů ve spojení s destičkami je kriticky důležitá pro bezpečnost jízdy. Většinou zákazníci nakupují obě součásti od stejného výrobce.

Brzdové třmeny 

Brzdový třmen je součást kotoučové brzdy, která slouží k upevnění a fixaci brzdových destiček a zajišťuje jejich pohyblivost při brzdění. Úkolem třmenu je vést brzdové destičky a přenášet tlakovou sílu na brzdové obložení. Vadný brzdový třmen může způsobit prodloužení brzdné dráhy vozidla, zaseknutí mechanismu parkovací brzdy nebo únik brzdové kapaliny.

Brzdové bubny 

Brzdové bubny jsou vedle brzdových kotoučů a destiček dalším typem brzdového zařízení v autě. Jedná se o kovové díly válcového tvaru, v nichž jsou uloženy brzdové čelisti a pružiny. Po sešlápnutí brzdového pedálu brzdové čelisti tlačí na vnitřní stranu bubnu, čímž dochází ke tření, které vede k zastavení vozidla. Pokud jde o hledání nejlepších brzdových bubnů, je důležité hledat známou značku, která nabízí kvalitu a spolehlivost. Mezi oblíbené značky brzdových bubnů patří Brembo, ATE, Zimmermann, TRW, Bosch.

Brzdové čelisti 

Brzdové čelisti představují třecí materiál umístěný mezi brzdovým bubnem a kolem. Jejich úkolem je zajistit tření potřebné ke zpomalení a zastavení kola tím, že při sešlápnutí brzdového pedálu brzdové čelisti tlačí na vnitřní stranu brzdového bubnu. Při nákupu brzdových čelistí je důležité se ujistit, že si pořizujete správnou velikost a typ pro váš vůz. Správnou velikost zjistíte v návodu k obsluze vašeho vozu nebo změřením brzdového bubnu. 

Brzdové hadice 

Brzdové hadice přenášejí hydraulický tlak brzdové kapaliny z brzdového pedálu nebo ruční brzdy do brzdových kotoučů a bubnů. V Česku se prodávají například brzdové hadice ATE, Brembo, Delphi a TRW.

Výstražný kontakt opotřebení brzd 

Výstražný kontakt opotřebení brzd je vysoce citlivá elektronická součást, která slouží k detekci opotřebení brzdových destiček. Jeho hlavním účelem je upozornit řidiče, že brzdové destičky na jeho vozidle jsou na konci životnosti a je potřeba vyměnit. Je to jednoduchá součást, která je zapojena na brzdové destičce a má kontakty, které se dotýkají brzdových kotoučů. Když se destičky opotřebují, kontakty vytvoří elektrický okruh a rozsvítí varovnou kontrolku na palubce. Upozorní tak řidiče, že je nutné destičky vyměnit. Mezi často prodávané značky patří Delphi, Bosch, Contitech, Hella, ATE a další.

Parkovací brzda 

Parkovací brzda slouží k zajištění zastavení vozidla v klidu. Jejím účelem je zabránit tomu, aby se auto pohybovalo při nečinnosti. Některá vozidla mají manuální parkovací brzdu, kde se brzda zatáhne ručně, zatímco jiná vozidla mají automatickou parkovací brzdu, kde se brzda zatáhne automaticky. Manuální parkovací brzda je umístěna uvnitř vozu, na spodní části středové konzoly, může ale být i ve formě nožního pedálu. Při výběru náhradního dílu pro parkovací brzdy je tedy důležité zvážit typ vozidla, které máte, a typ brzdy, který potřebujete. Některé z nejprodávanějších značek u nás jsou: ATE, TRW, Febi Bilstein, Bosch, Brembo.

Spínač brzdového světla 

Spínač brzdového světla je součástka auta, která slouží k vypnutí a zapnutí brzdových světel. Je umístěn v interiéru vozidla, v blízkosti řidičova pedálu brzdy. K výběru správného typu je třeba znát výrobce a model auta.

...další ze sekce Brzdové zařízení


 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam