Co se starou baterií?

18. 05. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Ekologie je hlavní téma mnoha diskuzí. Lidé si konečně uvědomují, jakým způsobem škodí planetě a jak skomírá každým dalším vyhozeným plastem v přírodě. Ovšem nejen plast jsou rizikem a rapidním ohrožením naší budoucnosti. Jsou to také baterie, které mnozí ještě stále hází do klasického komunálního odpadu. A to je špatně. Na vině je však pouze jejich nevědomost, neochota si zjistit informace nebo nedostatečná informovanost ze strany rodičů nebo škol. Ať už za tím vězí cokoliv, pojďme to uvést na pravou míru.
 

Baterie se řadí mezi nebezpečný odpad

Odpad rozdělujeme na několik kategorií. Existují plasty patřící do žlutého koše, papír mířící do modrých kontejnerů, dále pak sklo sídlící v zelených a nebezpečný odpad. Do kategorie nebezpečného odpadu patří i baterie, a to i ty malé, tužkové, které pohání televizní ovladač nebo hračku dětí. Jenže kam s nimi?

Jelikož člověk neví, kam je odevzdat nebo kam patří, automaticky je hází do komunálního odpadu. Ale to už víme. Co však nevíme, že se množství takzvaných odběrných míst rapidně rozrůstá a člověk má tak mnoho možností, kam baterie přinést. 
 

Ve školách, prodejnách i v různých institucích

Nemusíte nutně hledat sběrný dvůr, kam byste vyhodili jednu jedinou baterii. Kontejnery na tento druh nebezpečného odpadu existují a jsou rozmístěny na místech, do kterých byste to možná ani neřekli. Sídlí na školách, v prodejnách, také v různých institucích a samozřejmě také ve firmách. Stačí se jen rozhlédnout kolem sebe. 

Ve velkých městech se dokonce nachází volně stojící kontejnery na ulici, do kterých je možné vyhodit baterii, počítač či jiný typ tohoto nebezpečného odpadu.

 

Zbavte se baterie ekologicky

Jak tvrdí ecoblog.cz, dnes je velice snadné zbavit se baterie ekologicky, tak proč to nedělat? V současné době se v České republice nachází přes deseti tisíc míst, z nichž si stačí vybrat jenom to, které je nejblíž. Pokud máte nejblíže elektro prodejnu, můžete s bateriemi zamířit sem. Ze zákona totiž mají všichni prodejci elektra povinnost staré baterie odebírat. 

Jak ale bylo zmíněno, na sběrné boxy narazíte i při procházce. Sídlí v nejednom větším i menším městě. 
 

Lidem se vychází vstříc

V posledních letech se lidem v tomto směru vychází vstříc. Důvod je prostý - vykazuje se snaha docílit toho, aby byla ekologická likvidace pro lidi opravdu snadná a dostupná. Chce se předcházet vyhozeným bateriím nebo jinému odpadu v přírodě, kde by se tímto napáchalo mnoho škod. 
 

Autobaterie jako speciální kategorie

Upusťme však na malý okamžik od klasických baterií, které pohání hračky, ovladače nebo různé domácí spotřebiče. Přejděme k autobateriím, jež jsou trochu jinou kategorií. Pro ně existuje speciální sběrná síť, kam je můžete opět bezplatně odevzdat. Tato síť zahrnuje i prodejce autobaterií, u nichž jsou vybudována sběrná místa. Také podobně fungují i mnohé benzinové pumpy, servisní střediska nebo sběrné dvory v obcích. 

Dokonce je dnes možné zbavit se autobaterie na různých společenských akcích, jako jsou například závody nebo jiné moto události. Sběrné boxy na autobaterie jsou běžně k dispozici třeba na pravidelných Rally. 
 

Proč baterie obecně nepatří do komunálního odpadu?

To, kam baterie patří a kam s nimi, když vypoví svou službu, jsme si prozradili. Mnozí se však stále ptají, proč vlastně tento druh odpadu do komunálního nepatří? Důvod je prostý - hrozí zde únik škodlivých látek, což by se negativním způsobem projevilo na okolním prostředí. Také se však plýtvá surovinami, jež se mohou použít při výrobě dalších podobných výrobků. I v tomto světě funguje recyklace.

Pokud jste si vybrali baterii novou a chcete ji vyměnit svépomocí, možná vám pomůže i nějaký návod. Jeden takový napsal web Testado.cz. Článek se jmenuje “Jak vyměnit autobaterii”. 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam