Hlavní stránka Blog Recyklace, ekologie a úřady Elektronická dálniční známka 2024 - kde, jak a za kolik ji seženete?

Elektronická dálniční známka 2024 - kde, jak a za kolik ji seženete?

18. 12. 2023
|
Voton.cz autodíly
|

V roce 2024 už jsme si po roce zvykli na to, že definitivně odzvonilo tradičním papírovým dálničním známkám, které se daly koupit na benzínkách nebo v autodílech a vylepovaly se na čelní sklo. Zcela je nahradily elektronické dálniční známky, které jsou jediným způsobem, jak prokázat, že jste zaplatili za možnost využívání českých dálnic. 

Ačkoliv se změnila forma dálniční známky z papírové na elektronickou a stejně tak s ní i způsob, jakým si ji lze obstarat (viz níže Kde a jak koupit dálniční známku), tak úseky, na kterých je povinná, zůstaly beze změny. Elektronická dálniční známka je tak nutná při vjezdu na všechny zpoplatněné úseky dálnic a vybraných silnic 1. třídy, jinak vám hrozí pokuta až 100 tisíc ve správním řízení, na místě pak maximálně 20 tisíc Kč. 
 

Jak elektronická dálniční známka funguje? 

Nový systém fungování dálničních známek s sebou přináší několik podstatných změn. Krom již zmiňované absence nutnosti vylepování dálniční známky za sklo, všechny potřebné údaje o elektronické známce jsou totiž zaneseny v online databázi, se změnilo i fungování platnosti roční dálniční známky. Zatímco papírová dálniční známka měla předem danou platnost od prosince do ledna následujícího roku (tedy 14 měsíců), tak roční elektronická dálniční známka platí skutečně 12 měsíců, přičemž ale začátek její platnosti si můžete zvolit sami

Od fungování nového systému dálničních známek se očekává zvýšení efektivity kontrol a s tím související zvýšení příjmů za využívání zpoplatněných úseků silnic a dálnic. 
 

Kdo dálniční známku mít v roce 2024 nemusí?  

Ještě před tím, než vám prozradíme, kde a jak koupit novou dálniční známku, tak je potřeba se ujistit, zdali ji vůbec budete potřebovat, neboť některá vozidla jsou zproštěna od povinnosti jejího vlastnění. Konkrétně dálniční známku nebudete potřebovat v případě, pakliže jste majiteli některého z těchto vozidel: 

  • elektromobil 
  • historický automobil
  • specifická vozidla pro přepravu nemocných osob nebo osob se zdravotním postižením


V případě elektromobilů je podmínkou, aby bylo vozidlo vybaveno speciální značkou začínající písmeny EL, která jasně prokazuje, že se jedná o auto, které nemusí platit za vjezd na dálnici. Pakliže byste tuto značku na autě neměli, poté vám nárok na osvobození od placení dálničních poplatků nezaniká, akorát je potřeba vyplnit formulář Oznámení osvobození (naleznete jej zde). 

U historických automobilů žádná takováto výjimka neexistuje, u nich je potřeba, aby byla opatřena veteránskou registrační značkou, bez ní se úleva nedá uplatnit. Dále dálniční známku nemusí mít ani držitelé průkazů ZTP či ZTP/P

Oproti roku 2023 se 1.3.2024 mění podmínky pro povinnost poplatku za dálnici u vozů s hybridním nebo vodíkovým pohonem s maximálním množstvím emisí do 50 gramů CO2 na km. Nově pro ně platí povinnost poplatky zaplatit, a to ve speciální cenové kategorii.
 

Kde koupit dálniční známku pro rok 2024?  

Dálniční známku pro rok 2024 lze koupit v oficiálním e-shopu edálnice.cz, u České pošty a na čerpacích stanicích EuroOil a v samoobslužných kioscích.

Nákup dálniční známky pro rok 2024 v oficiálním e-shopu 

Nejsnazší cestou k pořízení elektronické dálniční známky 2024 je její nákup prostřednictvím oficiálního internetového obchodu eDálnice.cz. Můžete tak učinit z vašeho počítače, případně mobilního telefonu. 

Jak na nákup dálniční známky skrze oficiální e-shop? Po kliknutí na odkaz výše na vás čeká jednoduchý formulář, kam je potřeba zadat všechny požadované údaje o vozidle. Stejně tak je potřeba si zvolit začátek a dobu trvání platnosti známky. Rovněž můžete uplatit i Eko slevu (více v sekci Cena dálniční známky 2024). Následně už stačí pouze vyplnit e-mail, kam vám má přijít potvrzení o zaplacení a vše zaplatit - buď kartou, či bankovním převodem. Zkrátka nákup dálniční známky se nikterak neliší od běžného nákupu na e-shopu. 

Nákup dálniční známky pro rok 2024 u České pošty a na čerpacích stanicích EuroOil 

Pakliže by se vám nechtělo z jakéhokoliv důvodu objednat dálniční známku svépomocí online, poté můžete zavítat na kteroukoliv pobočku České pošty nebo na čerpací stanici sítě EuroOil. S sebou si akorát připravte údaje o zemi registrace vozu a jeho SPZ. Ty následně nadiktujte obsluze a ta celý nákup provede za vás. 

Nákup dálniční známky pro rok 2024 v samoobslužných kioscích

Poslední z možností, jak si obstarat dálniční známku 2022, jsou samoobslužné kiosky. Těch je po celé ČR třináct, přičemž rozmístěny jsou poblíž hraničních přechodů, jsou totiž určeny spíše pro nákup dálniční známky pro cizince přijíždějící do ČR. Najdete je též v blízkosti velkých měst (Praha, Brno, Ostrava, Hradec Králové). Kompletní seznam kiosků je pak k dispozici zde

 

Cena dálniční známky od 1. 3. 2024

  • Jednodenní elektronická známka v roce 2024 stojí 200 Kč.
  • Desetidenní elektronická dálniční známka vás vyjde na 270 Kč
  • Třicetidenní (měsíční) elektronická dálniční známka stojí 430 Kč
  • Cena roční elektronické dálniční známky je 1 500 Kč, od března 2024 pak 2 300 Kč


Všechny uvedené částky jsou standardní ceny, avšak v případě, že je váš automobil poháněn zemním plynem (CNG) či biometanem (BioCNG), poté máte nárok na 50% slevu z této částky. Roční dálniční známka vás tak vyjde na pouhých 1150 Kč, přičemž v nabídce ji naleznete pod označením Eko cena. Stejně tak pro kratší intervaly je Eko cena úměrně nižší - za desetidenní známku zaplatíte 130 Kč, za třicetidenní 210 Kč, za jednodenní 100 Kč.

Nově vzniklá ceníková kategorie pro hybridy s kombinovaným množstvím emisí do 50 g CO2/km platí cena 570 Kč za roční dálniční známku, 100 Kč za měsíční, 60 Kč za desetidenní a 50 Kč za jednodenní dálniční známku.
 

Jak se dálniční známka kontroluje? 

O kontrolu platnosti dálniční známky se můžete postarat sami na oficiálním webu elektronické dálniční známky edalnice.cz. Stačí pouze do kolonky Ověření platnosti, kterou najedete vlevo nahoře, zadat SPZ vašeho vozidla a následně obratem zjistíte, jestli je vaše dálniční známka stále platná. 

O kontrolu platnosti elektronické dálniční známky přímo na silnicích se pak stará Policie ČR a Celní správa ČR. Používají k tomu kamery umístěné v autech, kterými zachycují registrační značky kolemjedoucích vozidel. Ty následně vše v reálném čase a ve spolupráci s databází elektronických známek ověří a okamžitě zjistí, zdali má vozidlo validní dálniční známku, případně jestli je osvobozeno od povinnosti ji mít.  
 

Jak souvisí dálniční známka s autodíly?

Před zavedením elektronických dálničních známek byly dálniční známky prodávány v obchodní síti a na benzínkách formou fyzické známky, která se vylepovala na čelní sklo. V současné době je prodej elektronických známek omezen na konkrétní instituce. 

V praxi je pro řidiče je dálniční známka povinnou výbavou pro jízdu na zpoplatněných úsecích silnic stejně, jako je reflexní vestalékárnička nebo trojúhelník. Uvažujeme-li o dálniční známce jako o výbavě vozidla, stává se tak doplňkem či příslušenstvím pro automobily, a tedy kategorií autodílů. Jen v obchodech s autodíly ji už nehledejte.
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam