Hlavní stránka Blog Opravujeme auto Jak dlouho vydrží brzdové destičky?

Jak dlouho vydrží brzdové destičky?

15. 09. 2023
|
Voton.cz autodíly
|
Brzdové destičky jsou důležitou součástí brzdového systému vozidla a jejich životnost závisí na mnoha faktorech, jako je styl jízdy, provozní podmínky a typ materiálu brzdového obložení. Brzdové destičky vydrží obvykle minimálně 20 000 km, průměrné brzdové destičky jsou konstruovány tak, aby vydržely v optimálních podmínkách provozu až čtyřnásobek. Obecně platí, že výměna destiček je častější než výměna brzdových kotoučů. 
 

4 základní faktory ovlivňující životnost brzdových destiček 

Faktory ovlivňující životnost brzdových destiček zahrnují styl jízdy, materiál brzdových destiček, prostředí provozu a kontrolu a údržbu.

Vliv stylu jízdy na životnost brzdových destiček

Styl jízdy může mít významný vliv na životnost brzdových destiček. Agresivní jízda, časté brzdění a brzdění na poslední chvíli zkracuje životnost brzdových destiček. Naopak rozvážná jízda, kdy předvídáme, brzdíme motorem, dojíždíme na volnoběh a nebrzdíme zbytečně, může přispět k mírnějšímu opotřebení brzdových destiček.
 

Vliv materiálu brzdového obložení na životnost brzdových destiček

Kvalita materiálu použitého pro výrobu brzdových destiček a kotoučů ovlivňuje jejich životnost. Existuje dva základní typů brzdových destiček, které se liší tvrdostí a materiálem použitým pro výrobu.
Podle složení směsi obložení lze rozlišit destičky měkké a trvdé. Měkké brzdové destičky mají měkčí třecí obložení a opotřebovávají se rychleji. Tvrdé brzdové destičky jsou tak obecně odolnější proti opotřebení než měkké brzdové destičky, ale mohou vést k některým jiným problémům.
  • Tvrdé brzdové destičky mohou být agresivnější vůči brzdovému kotouči a vést k jeho předčasnému opotřebení.
  • Tvrdé brzdové destičky mohou být hlučnější než měkké brzdové destičky a mohou vydávat nepříjemné zvuky, jako je například pískání
  • Tvrdé brzdové destičky mohou vést k tvrdému brzdovému pedálu, což znamená, že je potřeba vynaložit větší sílu při sešlapování brzdového pedálu.
Podle původu a složení materiálu, ze kterého jsou destičky vyrobeny, lze odlišit destičky organické (vyrobené z organických materiálů, jako jsou sklo, guma a pryskyřice odolávající vysoké teplotě) a sintrované, přičemž sintrované destičky jsou obecně tvrdší a odolnější proti opotřebení než organické destičky. 
  • Organické brzdové destičky nabízejí rychlejší nástup brzdného účinku a už od prvního zmáčknutí brzdové páky mají lepší účinek než destičky sintrované, rychleji se ale opotřebovávají. 
  • Sintrované brzdové destičky jsou obecně tvrdší a odolnější proti opotřebení než organické brzdové destičky. Jsou vhodné pro extrémní podmínky, jako jsou například závody nebo jízda v horských oblastech.
 

Vliv prostředí provozu na životnost brzdových destiček

Provoz vozidla v extrémních podmínkách, jako jsou například horské oblasti nebo městské oblasti s častým zastavováním a rozjezdem, zkracuje životnost brzdových destiček. Provoz v prašném prostředí vede k usazování nečistot, jako je prach a kovové částice, a ty mohou způsobit nerovnoměrné opotřebení brzdových destiček.
 

Vliv kontroly a údržby na životnost brzdových destiček

Pravidelná kontrola stavu brzdových destiček a včasná výměna prodlužuje jejich životnost a zlepšuje bezpečnost při brzdění. Nedostatečná údržba brzdového systému, jako je například nedostatečné mazání brzdových třmenů, může vést k nerovnoměrnému opotřebení brzdových destiček.
 

5 příznaků, že je třeba vyměnit brzdové destičky

  • Skřípavý zvuk: Skřípavý zvuk při brzdění může být signálem, že je čas na výměnu brzdových destiček
  • Delší brzdná dráha: Pokud se zvětšuje brzdná dráha, může to být způsobeno opotřebením brzdových destiček.
  • Vibrace: Vibrace při brzdění mohou být způsobeny opotřebením brzdových destiček. 
  • Menší brzdná síla: Pokud se zmenšuje brzdná síla, může to být způsobeno opotřebením brzdových destiček. 
  • Vizualní kontrola: Vizualní kontrola brzdových destiček může ukázat, zda jsou destičky opotřebované a zda je třeba je vyměnit. 
 

Jaké jsou náklady na výměnu brzdových destiček v autoservisu?

Ceny výměny brzdových destiček se mohou lišit v závislosti na mnoha faktorech, jako je typ vozidla, region, kde se nacházíte, a zvolený servis. V České republice se ceny výměny brzdových destiček pohybují od 1 000 Kč do 5 000 Kč.

Cena za výměnu brzdových destiček se skládá ze dvou dílčích položek: 
- cena za brzdové destičky jako náhradní díl, 
- cena práci autoservisu při výměně brzdových destiček.


 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam