Hlavní stránka Blog Recyklace, ekologie a úřady Jak tribodiagnostika pomáhá kontrolovat kvalitu motorového oleje?

Jak tribodiagnostika pomáhá kontrolovat kvalitu motorového oleje?

20. 12. 2023
|
Voton.cz autodíly
|


Tribodiagnostika je diagnostický přístup, který se zaměřuje na technické aspekty tření, opotřebení a mazání v různých systémech nebo strojích. V kontextu automobilového odvětví se tribodiagnostika zabývá zejména analýzou motorových, převodových olejů a jiných maziv a analýzou olejových systémů v automobilech. Na základě sledování degradace maziv, kontaminace oleje a opotřebení dílů komponent automobilu zkoumá vlastnosti olejů a jejich účinky na materiály, se kterými přichází do kontaktu.

Termín tribodiagnostika vychází ze spojení termínu "tribologie" a "diagnostika".

Tribologie je věda ne pomezí chemie, fyziky a strojírenství, která se zabývá studiem tření, opotřebení a mazání v interakcích mezi pohyblivými povrchy. Zahrnuje zkoumání vlastností materiálů v kontaktu, optimalizaci mazání a minimalizaci opotřebení. 

Diagnostika se obecně týká identifikace a analýzy problémů nebo stavu systému na základě sběru a interpretace dat. V automobilovém kontextu může diagnostika zahrnovat odhalování problémů s motorem, elektronikou nebo jinými částmi vozidla.

Aplikací výsledků tribologie do praxe, tedy například výběrem, testováním a aplikací maziv, se zabývá tribotechnika.
 

Tribodiagnostika identifikuje nedostatky maziv

Tribodiagnostika pomáhá identifikovat problémy, minimalizovat náklady na údržbu a prodloužit životnost strojů a zařízení. Tyto analýzy mohou také optimalizovat intervaly výměny oleje, preventivní opravy a výměny náhradních dílů.

Nejčastěji detekovatelné poruchy prostřednictvím tribodiagnostiky zahrnují degradaci maziv, vnikání vody a špíny do systému, poškození nebo opotřebení ložisek, ozubení, hydraulických komponent, ventilů a čerpadel, nesprávné použití nebo výměna oleje, hydraulické problémy a tvorba kalu v olejových systémech.

Tribodiagnostika zahrnuje jak periodickou, tak neperiodickou analýzu oleje, technické a ekonomické hodnocení údržby stroje a oleje, automatická měření teploty a zařízení a vizuální kontroly čistoty zařízení a možných zdrojů kontaminace.
 

Příklad výsledků tribodiagnostické studie degradace motorového oleje

Studie Weie a kol. s názvem Degradace motorového oleje při silničních zkouškách v městském provozu zkoumala změny vlastností oleje po ujetí 5 000 km. Poskytuje tak empirické poznatky o tom, jak motorový olej degraduje v průběhu času v podmínkách městského provozu. Vyhodnocení změn vlastností motorového oleje probíhalo průběžně v následujících kategoriích:

  • Celkové číslo kyselosti (TAN): Studie zjistila, že TAN olejů se zvyšuje s počtem ujetých kilometrů, přičemž maximální nárůst činí až 1,41 mgKOH/g. To naznačuje nárůst hladiny kyselosti v oleji v průběhu času. 
  • Celkové číslo bazičnosti (TBN): Po ukončení silničních testů došlo u olejů k poklesu TBN, přičemž pokles činil méně než 44,6 %. TBN je měřítkem schopnosti oleje neutralizovat kyseliny a tento pokles naznačuje snížení této schopnosti.
  • Kinematická viskozita (KV): KV většiny olejů nejprve klesla a poté se v prostřední fázi pokusu ustálila a později začala opět stoupat. Změna KV při 100 °C byla menší než 15,96 %. KV je měřítkem odporu oleje proti proudění a tyto změny odrážejí, jak se viskozita oleje mění v průběhu času a používání. 
  • Teplota nástupu oxidace (OOT): OOT olejů se postupně snižovala s počtem ujetých kilometrů, ale všechny hodnoty OOT použitých olejů byly vyšší než 210 °C. OOT udává teplotu, při které olej začíná oxidovat, a vysoká hodnota OOT je obecně žádoucí, protože znamená, že olej může odolávat oxidaci při vyšších teplotách.
  • Účinnost detergentu a dispergátoru: Z namátkové zkoušky vyplynulo, že použité oleje si v přiměřené míře zachovaly detergentně-disperzní vlastnosti. Tato vlastnost je klíčová pro udržení čistoty motoru tím, že zabraňuje tvorbě usazenin.
  • Průměr opotřebení a koeficient tření: Studie zjistila, že průměry jizvy po opotřebení čtyř kuliček a koeficient tření použitých olejů se po silničních zkouškách výrazně nezvýšily. To naznačuje, že schopnost oleje chránit před opotřebením a minimalizovat tření zůstala relativně stabilní.
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam