Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Jak vybrat a nakoupit aditiva do motorových olejů

Jak vybrat a nakoupit aditiva do motorových olejů

21. 12. 2023
|
Voton.cz autodíly
|
Aditiva do motorového oleje jsou chemické sloučeniny, které se přidávají do motorového oleje za účelem zlepšit mazací vlastnosti základového oleje nebo dodat hotového motorovému oleji nové vlastnosti. Motorový olej je důležitou součástí fungování a údržby každého motorového vozidla - slouží k mazání součástí motoru, snižování tření, zabraňuje přehřívání motoru a čistí motor od kalů. Samotný motorový olej však nemusí stačit k uspokojení náročných potřeb dnešních vysoce výkonných motorů. Zde přicházejí ke slovu aditiva do motorových olejů.

Typy aditiv do motorového oleje

Existuje několik typů přísad do motorového oleje, z nichž každá je určena k plnění určité funkce. Mezi nejběžnější typy přísad do motorových olejů patří zlepšovače viskozitního indexu, detergenty, dispergátory, látky proti opotřebení, modifikátory tření, látky snižující bod tuhnutí a antioxidanty.

Typ a množství aditiv použitých v motorovém oleji může zlepšením viskozity oleje, prevencí koroze a snížením opotřebení motoru významně ovlivnit výkon motoru a jeho celkový stav. Porozumění těmto různým typům aditiv a jejich funkcím vám pomůže vybrat správný motorový olej pro vaše vozidlo.
 

Zlepšovače viskozitního indexu jako aditivum do motorového oleje

Přísady zlepšující viskozitní index jsou aditiva, která pomáhají udržovat viskozitu oleje při různých teplotách. Viskozita je měřítkem odporu kapaliny proti proudění. V kontextu motorového oleje určuje, jak dobře olej teče při různých teplotách. Dobrý motorový olej by měl mít vysoký viskozitní index, což znamená, že si udržuje viskozitu v širokém rozsahu teplot. Přípravky pro zlepšení viskozitního indexu se používají ke snížení tendence oleje řídnout při vysokých teplotách.

Aditiva zlepšující viskozitní index fungují tak, že se při změnách teploty rozpínají a smršťují. Když teplota stoupá, rozpínají se, čímž zvyšují odolnost oleje proti ředění. Naopak při poklesu teploty se smršťují, čímž zabraňují přílišnému zahuštění oleje. Tím je zajištěno, že si olej udržuje stálou viskozitu a poskytuje optimální mazání za všech okolností.

Příkladem aditiva pro zvýšení viskozity oleje je produkt Eurol Visco Oil Plus.
 

Detergenty a jiná aditiva motorového oleje

Detergenty jsou aditiva, která pomáhají udržovat motor čistý tím, že zabraňují tvorbě usazenin. Usazeniny jsou zbytky, které se tvoří na částech motoru v důsledku spalovacího procesu. Mohou negativně ovlivnit výkon a životnost motoru tím, že způsobují jeho opotřebení, snižují účinnost paliva a vedou k poruše motoru. Detergenty fungují tak, že neutralizují kyselé vedlejší produkty spalování, čímž zabraňují jejich reakci s částmi motoru a tvorbě usazenin. Mají také disperzní účinek, který pomáhá udržovat částice suspendované v oleji a zabraňuje jejich usazování na částech motoru. To pomáhá udržovat čistotu a účinnost motoru. Příkladem aditiva do motorového oleje s funkcí detergentu je Eurol Engine Flush nebo aditivum Stop ztrátám oleje Liqui Moly.

Disperzanty pomáhají zabránit tvorbě kalů a usazenin v motoru.

Prostředky proti opotřebení vytvářejí na částech motoru ochrannou vrstvu, která snižuje opotřebení. Příkladem výrobku snižujícím opotřebení těsnění a těsnicích kroužků je aditivum Eurol Engine Stop Leak nebo Aditivum Würth pro zlepšení funkce motorového oleje.

Modifikátory tření se používají ke snížení tření a zlepšení účinnosti paliva.

Depresanty bodu tuhnutí snižují teplotu, při které olej teče.

Antioxidanty se používají k zabránění oxidace oleje.

 

Výběr správných aditiv do motorového oleje

Prvním krokem při výběru správných aditiv do motorového oleje je pochopení potřeb vašeho vozidla. Různá vozidla mají různé potřeby v závislosti na faktorech, jako je typ motoru, stáří, počet najetých kilometrů a provozní podmínky. Například starší vozidla s vysokým počtem najetých kilometrů mohou využívat aditiva, která pomáhají snižovat opotřebení, zatímco vozidla provozovaná v extrémních podmínkách mohou vyžadovat aditiva, která zlepšují viskozitu a tepelnou stabilitu oleje.

Je také důležité vzít v úvahu typ oleje, který používáte. Některé oleje již obsahují určitá aditiva, takže přidání dalšího stejného aditiva nemusí přinést žádné další výhody. Ve skutečnosti by dokonce mohlo motoru uškodit. Proto je nezbytné přečíst si etiketu oleje a pochopit, jaká aditiva již obsahuje, než se rozhodnete pro aditivum.
 

Vliv stáří vozidla na volbu aditiva

Stáří a počet najetých kilometrů vozidla mohou významně ovlivnit potřeby motorového oleje. Starší vozidla s vysokým počtem najetých kilometrů mají tendenci se více opotřebovávat, což může vést ke zvýšenému tření a snížení účinnosti motoru. V takových případech mohou být prospěšné prostředky proti opotřebení a modifikátory tření. Tato aditiva vytvářejí na částech motoru ochrannou vrstvu, která snižuje tření a opotřebení.

Na druhou stranu novější vozidla s nízkým počtem najetých kilometrů nemusí tato aditiva tolik vyžadovat. Místo toho mohou více využívat detergenty a dispergátory, které pomáhají udržovat čistotu a účinnost motoru. Při výběru aditiv do motorového oleje je proto důležité zohlednit stáří a počet najetých kilometrů vašeho vozidla.
 

Vliv provozních podmínek na volbu aditiva

Provozní podmínky vozidla mohou také ovlivnit jeho potřeby motorového oleje. Vozidla provozovaná v extrémních podmínkách, jako jsou vysoké teploty, vysoké zatížení nebo vysoké rychlosti, mohou vyžadovat motorový olej s vyšší viskozitou a tepelnou stabilitou. V takových případech mohou být prospěšné zlepšovače viskozitního indexu a antioxidanty.

Na druhou stranu vozidla provozovaná v běžných podmínkách nemusí tato aditiva tolik vyžadovat. Místo toho mohou mít větší prospěch z detergentů a disperzantů, které pomáhají udržovat čistotu a účinnost motoru. Při výběru aditiv do motorového oleje je proto důležité zohlednit provozní podmínky vašeho vozidla.
 

Výhody aditiv do motorového oleje


Aditiva do motorového oleje nabízejí několik výhod, které mohou výrazně zvýšit výkon a životnost motoru:
  • Aditiva do motorového oleje pomáhají snižovat opotřebení motoru. Vytvořením ochranné vrstvy na částech motoru mohou aditiva snížit opotřebení způsobené třením, a tím prodloužit životnost motoru.
  • Aditiva do motorových olejů mohou zlepšit účinnost paliva. Snížením tření v motoru mohou aditiva napomoci hladšímu chodu motoru, což může vést ke zlepšení spotřeby paliva.
  • Aditiva do motorových olejů mohou pomáhat udržovat motor čistý tím, že zabraňují tvorbě kalů a laků, které mohou negativně ovlivnit výkon motoru - mohou ucpat části motoru, což vede ke snížení výkonu a dokonce k poruše motoru.
  • Aditiva do motorových olejů zlepšují výkonu motoru. Aditiva, jako jsou látky zlepšující viskozitní index, látky proti opotřebení a modifikátory tření, společně zajišťují hladký a efektivní chod motoru. Snižují tření, zabraňují opotřebení a udržují viskozitu oleje, což přispívá ke zlepšení výkonu motoru.



 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam