Hlavní stránka Blog Autobazary a autoservisy Jak vybrat autoservis pro montáž sportovního podvozku

Jak vybrat autoservis pro montáž sportovního podvozku

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|
Častým omylem je to, že montáž sportovních podvozků je stejná jako montáž těch sériových. Ano, oboje vychází ze stejného postupu, ale montážní postup se liší. Autoservisy při montáži pružin nebo tlumičů často tzv. šetří na úkor zákazníka a obcházejí předepsaný postup montáže včetně geometrie. 



Řekněme si upřímně, že geometrie je drahá, a pokud chce někdo vyměnit přední tlumiče, tak se to ani nemusí poznat. Takto hovoří praxe u servisů nízké úrovně. Tento postup v uvozovkách pouze zkracuje životnost tlumičů, pružin a prvků nápravy, ale nemusí se na první dobrou projevit hned po montáži. To však platí pouze u sériových komponent. Pokud tento postup zvolíme u sportovního podvozku, tak je všechno špatně. Tento fakt nás vrací na začátek, kdy laické servisy aplikují stejný, a ještě špatný montážní postup jak na sériové, tak na sportovní podvozky.
 
 Sportovní snížený podvozek posune téměř vše na nápravě do trošku jiného postavení. Každý silentblok si sedne jinak. Pokud je vše utažené a montáž není provedena s geometrií, tak se silentbloky napruží a stanou se z nich kamenné vzpříčené spojnice, které tuto tvrdost přenesou do vozidla a do jízdních vlastností. Základním kamenem je tedy vše povolit, udělat geometrii náprav, a pozor, to i na zadní nápravě.
 

 

V čem se tedy montáže liší?

 Liší se právě v té koncovce a doladění náprav na snížení. Musí být striktně povoleny všechny silentbloky nápravy, a to minimálně v horizontálním směru. Musí být provedena geometrie s volbou na ten nejostřejší model v modelové řadě. Některé silentbloky je nutné přelisovat podle nového úhlu. Tyčky stabilizátoru je potřeba vystavit a pochopit jejich funkci. 
 
 

 Jak poznám funkční podvozek?

  •  Nemlátí.
  •  Neskáče.
  •  Není tuhý jako kámen.
  •  Funguje.
  •  Dělá jen radost z jízdy.

Při výběru vhodné dílny pro instalaci sportovních pružin, sportovního pevného podvozku nebo stavitelného podvozku vždy konzultujte průběh montáže s mechanikem. Pokud Vám bude sdělen jiný postup montáže, tak je jisté, že Vaše montáž proběhne špatně a všechny vlastnosti vozidla nebudou odpovídat potenciálu. Dojde k nadměrnému zatížení komponent a tím k rychlému zničení celého podvozku.
 
Autoservis Děčín se dlouhodobě specializuje na osvětu montáže sportovních podvozků včetně profesionálních realizací. 



Sportovní tlumič VW Golf 4
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam