Jak vybrat chladicí kapalinu

25. 10. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Chladicí kapalina je nezbytnost pro každé vozidlo, je tedy důležité ji pravidelně kontrolovat a doplňovat. Chladicí kapalina chrání motor vašeho vozu před přehřátím a následným poškozením motoru, které může vzniknout. Je-li v nádobce kapaliny nedostatek, u většiny aut vás upozorní kontrolka, takže nemusíte kapalinu pravidelně kontrolovat. V opravdu krizové situaci se doplňuje nádoba vodou, tato varianta je vhodná pouze v letním období, neboť v zimě hrozí, že voda zamrzne.
 

Jak vybrat vhodnou chladicí kapalinu

Jestliže se chystáte vyrazit na nákup chladicí kapaliny, předem si zjistěte, jaká je vhodná pro vaše vozidlo, protože jich na trhu existuje více druhů. Nová vozidla mají druh kapaliny uvedené na nádobce, u starších vozidel může být etiketa již sloupnutá, nastudujte si tedy manuál. Nemusíte se bát, že se kapaliny vyrábí sezónní, můžete tedy užívat stejnou během celého roku, aniž by vám zamrzla. Při doplňování je třeba ji naředit destilovanou vodou, pokud není na obalu uvedeno jinak.

Je-li na vašem voze nějaká závada a kapalina uniká, můžete sehnat nouzovou na nejbližší benzínové stanici, kde se však prodávají pouze v malém množství, jsou již naředěné destilovanou vodou, takže připraveny okamžitě k užití, jinak je vhodné ji kupovat v různých obchodech s doplňky pro auta, kde nejsou tak drahé.
 

Kdy a jak vyměňovat chladicí kapalinu

Výměna chladicí kapaliny se doporučuje pravidelně každé 2 - 3 roky. Doporučuje se však nádobu zkontrolovat před každou začínající zimou. Zkušenější osoba výměnu chladicí kapaliny zvládne sama, pokud se na to necítíte, jeďte raději do autoservisu. Výměna je v podstatě podobná jako výměna oleje. Po otevření kapoty okamžitě uvidíte kulatou nádobku, která bývá většinou průhledná. Stejně jako všechny nádobky, i tato má stanovenou minimální a maximální hranici, správné množství je vždy uprostřed. Při překročení jakékoli z těchto dvou hladin, může dojít k vážnému poškození motoru. Zbylá kapalina, která v nádobce zůstala, se musí nejprve vypustit, než začnete dolévat novou chladicí kapalinu. Abyste si ji doplnili, mějte vozidlo postavené na rovném povrchu a motor musí být vychlazený, nikdy ji nedoplňujte ihned po příjezdu z nějaké cesty.

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam