Karosérie automobilu

28. 02. 2023
|
Voton.cz autodíly
|
Karosérie (neboli šasi) je strukturální základ automobilu. Jde spojení rámu, tzn. pevné konstrukce, a odmontovatelných dílů, které dohromady tvoří kostru vozidla. Na rám karosérie jsou přichyceny všechny automobilové systémy, včetně podvozku a motoru. Karosérie nese veškerou váhu vozidla a nákladu. 

Karosérie pak nese podvozkový systém, který slouží k připojení kol vozidla. Součástí podvozku jsou také systémy zajišťující funkci pohonu kol (podle konfigurace náhonu lze systém pohonu kol mít na přední nápravě, na zadní nápravě nabo na obou napravách), řízení kol (natáčení kol v závislosti na řízení vozidla volantem) a tlumení vibrací a nerovností při jízdě (pomocí pružin, tlumičů, měchů nebo jiných tlumících zařízení, které pomáhají s roznesením váhy vozidla a nákladu a přispívají k optimální ovladatelnosti automobilu).
 

Vliv karosérie na jízdní vlastnosti vozidla

Typ rámu karosérie a provedení jednotlivých dílů karosérie má vliv na jízdní vlastnosti vozidla, rychlost, komfortnost jízdy a ovládání i velikost užitného prostoru vozidla. 

Aerodynamičnost karosérie ovlivňuje obtékání vzduchu kolem jedoucího automobilu a projevuje se mimo jiné v rychlosti, které vozidlo může dosahovat. Navržením optimální koroserie z pohledu aerodynamiky získává vozidlo
  • dobrou ovladatelnost s dobrou přilnavostí vozidla k vozovce ve vyšších rychlostech,
  • menší vliv odporu vzduchu na maximální možný výkon vozidla,
  • snížení spotřeby paliva,
  • hluk při jízdě.
Koeficient odporu karoserie získaný testováním ve větrném tunelu je jednou z hlavních epat vývoje nového modelu vozidla.

Ve spojení s výpočtem a rozvržením těžiště vozidla, s pevností a pružností použitých materiálů, s kvalitou návrhu a provedení lisovacích, svařovacích a formovacích pracích na jednotlivých dílech koresérie má aerodynamičnost vozu vliv na stabilitu, manévrovatelnost, agilitu vozidla, včetně nároků na řidičské schopnosti při vjezdu do zatáček, jízdě po nerovném povrchu nebo v náročných podmínkách.

Použitím různých materiálů pro výrobu rámu karoserie a jednotlivých karosářskách dílů lze dosáhnout zlepšení vlastností vozidla. Základními materiály pro výrobu těchto dílů je hliník a ocel, pro specifické podmínky nebo použití je pak používáno karbonové vlákno, titan, hořčík, sklolaminát aj. Volba materiálu má vliv na pružnost, pevnost, hmotnost a cenu karosérie.
 

Další funkce designu karoserie automobilu

Design karosérie plní více funkcí, než jen funkci spojenou s efektivitou výkonu - estetickou, užitnou a bezpečnostní. 

Estetická funkce karoserie vozidla úzce souvisí s preferencí uživatelů a marketingovou komunikací automobilky. 

Užitná funkce karoserie zahrnuje zejména přizpůsobení užívání vozidla (rodinné vozidlo, sportovní vůz, terénní automobil apod.) a také ergonomii používaní automobilu (například nastupování, manipulace s nákladem), velikost prostoru kabiny pro cestující, velikost nákladového prostoru apod.

Bezpečnostní funkce karoserie je výrobcem pojímána ve dvou úrovních - bezpečnost karoserie pro vnější podmínky (například bezpečnostní prvky pro chodce, bez ostrých hran a komponentů na vnějším plášti karosérie) a bezpečnost karoserie pro posádku vozu a náklad (například deformační zóny pro případ autonehody, uchycení zádržných prvků, oddělení kabiny od nákladového prostoru apod.).

 
 
... a další z kategorie Karosérie

 
 
 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam