Hlavní stránka Blog Opravujeme auto Kolik stojí věci, které si na autě dokážete vyměnit sami

Kolik stojí věci, které si na autě dokážete vyměnit sami

18. 05. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Pravidelná návštěva autoservisu nám může pomoci ušetřit nemalé finance. Automechanici totiž při pravidelné kontrole objeví závady v samotném počátku a jejich oprava nás následně nevyjde draho. Existují však věci, které si na vozidle dokážeme vyměnit sami, aniž bychom do autorizovaného servisu museli zamířit. Kolik takové věci stojí a vyjde nás oprava svépomocí opravdu levněji?

Zejména domácí kutilové mají problém svěřovat své vozidlo do rukou profesionálů z oboru. Dojde k újmě jejich ega, přece jenom do této chvíle si dokázali všechno opravit sami. Auto je ale stroj plný mnoha součástek a ani ten nejlepší domácí kutil nemusí rozumět všemu. Nad některými věcmi si však hlavu lámat nebude, protože jejich výměna je zcela zjevná, rychlá a snadná.
 

Výměna pneumatik zabere pár minut času

Jelikož člověka už v autoškole učí, jak vyměnit kolo, přezouvání pneumatik se od tohoto zákroku příliš nemění. Je zapotřebí dodržet několik klíčových kroků, poté je to naprostá hračka. 

K výměně gum na vozidle dochází dvakrát ročně, a to na jaro a na podzim. Každé roční období vyžaduje trochu jinou obuv (i lidé mění své boty, když se roční období střídá). Pneumatiky jsou však od lidských bot trochu dražší záležitostí, vyjdou na pět až pětadvacet tisíc korun. Samozřejmě je možné najít i levnější a také dražší, záleží na tom, kde je budete shánět. Pokud se rozhodnete koupit ojeté gumy, zkontrolujte jejich celkový stav, huštění i jejich model, jestli pasuje k vašemu vozidlu.
 

K výměně kol dochází nečekaně

A když už jsme zmínili výměnu kol, tak u ní ještě chvíli zůstaňme. Kolo si totiž taky dokáže na vozidle vyměnit každý laik. Většinou je to zapotřebí v okamžiku, kdy se nám to nehodí. Zákon schválnosti hovoří zkrátka jasně. Guma praskne ve chvíli, kdy spěcháme nebo kdy jdeme někam pozdě. 

Naštěstí míváme rezervu v automobilu, proto volat odtah není vždycky zapotřebí. Rezervu však nezapomeňte vyměnit, její cena se pohybuje kolem tří až sedmi tisíc korun. Opět je otázkou, jestli sáhnete po ojeté gumě nebo zbrusu nové. Rozhodujícím je i model automobilu, který vlastníte. 
 

Výměna oleje je sem tam zapotřebí

Stejně jako nás v autoškole učí, jak vyměnit kolo, když dojde k defektu, upozorňují nás i na pravidelnou výměnu motorového oleje. I když se v servisních knížkách dočtete leccos, obecně platí, že olej se vyměňuje zhruba po patnácti tisících ujetých kilometrech. Pokud tolik neujedete, vyměňte nepostradatelnou tekutinu po roce až osmnácti měsících.

Nejlepší motorové oleje nejsou nijak drahou záležitostí, je to otázka několika set korun. 

 

V zimě vypovídá autobaterie

Zejména během chladných zimních dní začíná autobaterie ve vozidle stagnovat. Po ránu se jí nechce naskočit a nejednou se stane, že se vybije. Jelikož musíte uhánět do práce a nemůžete si dovolit čekat na její nabití, není jiná možnost, než si vyměnit autobaterii sami. Opět to není nic složitého, stačí se držet několika kroků, a to:

  • vyjmutí baterie z vozu
  • kontrola a údržba svorek kabelů
  • montáž nového akumulátoru

Jen je tedy důležité, abyste ve své garáži měli vždycky po ruce funkční náhradní díl. Cena takové autobaterie se pohybuje kolem tisícikoruny a test autobaterií může být víc než nápomocen při jejím výběru. 
 

Když vypoví službu autožárovka

Autožárovky jsou naprostou drobností na automobilu, leč jsou velice podstatné. Když vypoví svou službu, neuvidíte na cestu. Proto mějte po ruce žárovky na výměnu, které nevyjdou na víc jak pár stovek. 

Při výměně se neukvapujte a buďte opatrní, ať náhradní a velice křehký náhradní díl nepraskne. Při nasazování nové žárovky zkontrolujte, že fixační výstupky na žárovce zapadnou do drážek světlometu. 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam