Hlavní stránka Blog Autobazary a autoservisy Měrka hladiny oleje - nástroj k prevenci nedostatku motorového oleje

Měrka hladiny oleje - nástroj k prevenci nedostatku motorového oleje

27. 12. 2023
|
Voton.cz autodíly
|
Olejová měrka je nástroj sloužící k měření výšky hladiny motorového oleje v motoru vozidla a k vizuální kontrole kvality olejové náplně ve vozidle. Pravidelná kontrola úrovně oleje pomocí olejové měrky je klíčovou součástí údržby vozidla.
 

Typy olejových měrek

Existují dva hlavní typy měrek: mechanická a elektronická měrka. Tradiční mechanická měrka je ta, kterou zná většina lidí. Je to jednoduchý a spolehlivý nástroj, který se používá již desítky let. Elektronická měrka je naproti tomu modernější vynález.

Mechanická měrka hladiny motorového oleje

Olejová měrka je kovová tyčinka, která se zasouvá do olejové nádržky motoru vašeho vozidla a která pomocí značek nebo rysek označuje minimální a maximální hladinu oleje. Hladina oleje pro optimální provoz vozidla by měla být ustálena mezi těmito ryskami. Indikace ustálené hladiny motorového oleje pod spodní značkou značí, že motorového oleje je v systému málo a je třeba ho doplnit. Indikace ustálené hladiny motorového oleje nad horní značkou značí, že motorového oleje je v systému příliš mnoho a je nutné ho odpustit. 

Elektronická měrka hladiny motorového oleje

Elektronická měrka oleje je moderní technologický prvek v automobilech, který poskytuje řidičům přesné informace o stavu motorového oleje. Tato inovativní zařízení nahrazují tradiční mechanické olejové měrky. Obvykle jsou součástí elektronického řídícího systému vozidla a monitorují úroveň oleje v reálném čase. Informace o hladině oleje jsou následně zobrazovány na palubní desce nebo infotainmentovém systému. Díky této technologii mohou řidiči snadno sledovat stav oleje a reagovat včas na případné problémy. 

Porovnání kovové a elektronické měrky oleje

Elektronické měrky k měření hladiny oleje používají senzory a dokážou poskytnout přesnější údaje než měření vizuální kontrolou kovové měrky. Elektronické měrky však nejsou tak běžné jako tradiční a jejich výměna v případě poruchy může být dražší.

Někteří lidé navíc dávají přednost hmatové zpětné vazbě tradiční měrky, která jim umožňuje nahmatat olej a posoudit jeho stav nejen pohledem, ale i hmatem. Kovová měrka vám tak řekne víc než jen hladinu oleje. Barva a konzistence oleje na měrce vám může také napovědět o stavu oleje a stavu vašeho motoru. Čistý a kvalitní olej by měl mít čirou, jantarovou barvu. Pokud je olej tmavý a špinavý, je čas na výměnu oleje.
 

Hladina motorového oleje je nad horní ryskou měrky

Pokud je hladina oleje nad maximální ryskou nebo označením na olejové měrce, znamená to, že množství oleje v motoru je příliš vysoké. Tento stav může mít několik důsledků a není ideální. Níže jsou některé možné důsledky:

  • Přetlak v olejovém systému: Přebytečné množství oleje může způsobit zvýšený tlak v olejovém systému. To může vést k únikům oleje nebo poškození těsnění a dalších součástí.
  • Pěnění oleje: Příliš mnoho oleje může způsobit pěnění v olejovém systému. Pěna může snížit účinnost mazání a chlazení motoru.
  • Zvýšená spotřeba paliva: Excesivní množství oleje může způsobit zvýšenou spotřebu paliva a snížený výkon motoru.
  • Výfukový dým: Přebytek oleje může způsobit, že olej unikne do spalovacích komor a způsobí tvorbu kouře nebo výfukového dýmu.
  • Zvýšená teplota oleje: Nadměrné množství oleje může zvýšit teplotu oleje, což může mít negativní vliv na jeho chemické vlastnosti a viskozitu.
  • Opotřebení motoru: Přebytečný olej může způsobit, že písty se ponoří do oleje, což může způsobit vyšší odpor a zvýšené opotřebení pístů a válců.

Je důležité udržovat úroveň oleje v souladu s doporučeními výrobce vozidla. Pokud zjistíte, že hladina oleje je nad maximálním označením na olejové měrce, doporučuje se odstranit přebytečný olej. To lze provést pomocí odčerpávacího zařízení nebo odtokem oleje zpět do nádoby s olejem. Před dalším použitím vozidla je důležité zajistit, že hladina oleje je v souladu s doporučeními výrobce.
 

Hladina motorového oleje je pod spodní ryskou měrky

Když je hladina oleje pod minimální ryskou nebo označením na olejové měrce, znamená to, že množství oleje v motoru je nedostatečné a lze to považovat za potenciální problém. Nízká úroveň oleje může mít několik nežádoucích důsledků a měla by být co nejdříve řešena. Níže jsou uvedeny některé možné důsledky nízké hladiny oleje:

  • Nedostatečné mazání: Nízká hladina oleje znamená, že motor nemá dostatečné mazání. To může způsobit zvýšené tření a opotřebení součástí motoru.
  • Zvýšená teplota oleje: Nedostatečné množství oleje může způsobit nadměrný nárůst teploty oleje, což má za následek sníženou účinnost chlazení motoru.
  • Riziko poškození motoru: Při nedostatečném mazání a chlazení může dojít k poškození motoru, včetně pístů, válců a ložisek.
  • Zvýšená spotřeba paliva: Nedostatečná úroveň oleje může ovlivnit účinnost motoru, což může vést k zvýšené spotřebě paliva.
  • Zvýšený odpor pohyblivých částí: Nedostatek oleje může způsobit zvýšený odpor mezi pohyblivými součástmi, což může snížit výkon a efektivitu motoru.
  • Výkyvy v tlaku oleje: Nízká úroveň oleje může vést k nepravidelným výkyvům tlaku oleje, což může být detekováno pomocí tlakoměru oleje.

Pokud zjistíte, že hladina oleje je pod minimálním označením, je důležité co nejdříve doplnit olej na doporučenou úroveň. Použijte vhodný typ a viskozitu oleje, jak je doporučeno v manuálu vozidla. Pravidelná kontrola a udržování správné úrovně oleje jsou klíčovými prvky údržby motoru a přispívají k jeho dlouhé životnosti.

 

Jak často kontrolovat úroveň oleje pomocí olejové měrky?

Doporučuje se pravidelně kontrolovat úroveň oleje pomocí olejové měrky alespoň jednou měsíčně, zejména před delšími cestami. Tím zajistíte, že hladina oleje je v optimálním stavu pro správné mazání a chlazení motoru.
 

Jaký je správný způsob používání mechanické olejové měrky?

Při používání mechanické olejové měrky:

  • Zajistěte, že vozidlo je zaparkováno na rovině a motor je vypnutý.
  • Vytažte olejovou měrku, očistěte ji a znovu vložte do lůžka.
  • Zkontrolujte úroveň oleje podle označení na měrce.
  • Při potřebě doplňte olej podle doporučení výrobce.
 

Co dělat, pokud elektronická měrka oleje ukazuje nepravidelnosti?

Pokud elektronická měrka oleje ukazuje nepravidelnosti, můžete:

  • Provést diagnostiku vozidla na chybové kódy.
  • Zkontrolovat elektrické spoje a senzory spojené s měrkou.
  • Případně konzultovat s odborníkem nebo autorizovaným servisem.
 

Mohu použít libovolnou olejovou měrku pro mé vozidlo?

Ne, je důležité vybrat olejovou měrku, která odpovídá specifikacím a požadavkům vašeho vozidla. Vyhledejte informace v manuálu vozidla nebo se poraďte s odborníkem, aby byla zajištěna kompatibilita.
 

Jaké jsou příznaky problémů s olejovou měrkou?

Příznaky problémů s olejovou měrkou mohou zahrnovat úniky oleje, nepřesné měření hladiny oleje, nebo mechanické poškození. Při zaznamenání těchto problémů je vhodné provést vizuální kontrolu a případně opravit nebo vyměnit měrku.

 

Jak opravit olejovou měrku?

Mechanické olejové měrky jsou obvykle jednoduché a odolné komponenty, ale mohou vykazovat některé problémy nebo potřebovat údržbu. Níže jsou uvedeny některé možné opravy nebo úpravy spojené s olejovými měrkami:

  • Výměna těsnění měrky: Pokud olejová měrka uniká olej, může být třeba vyměnit těsnění nebo kroužek na měrce. To pomůže zabránit úniku oleje a udržet systém těsný.
  • Čištění měrky: Usazeniny, nečistoty nebo rez mohou ovlivnit pohyblivost měrky. Čištění měrky od oděrků nebo usazenin může obnovit její správnou funkci.
  • Výměna samotné měrky: V případě fyzického poškození nebo ohnutí měrky může být nutná její výměna. Rozbitá nebo deformovaná měrka nemusí poskytovat přesné měření úrovně oleje.
  • Kontrola správného uchycení: Ujistěte se, že měrka je správně upevněná a nepřesahuje z lůžka. Nesprávně umístěná měrka může poskytovat nepřesné informace o hladině oleje.
  • Diagnostika elektronické měrky: V případě vozidel s elektronickými měrkami oleje by měla být provedena diagnostika elektronického systému, pokud jsou zaznamenány nesrovnalosti nebo chyby ve zobrazení na palubní desce. Oprava elektronické měrky může vyžadovat odborné ošetření.
  • Zaměření na elektrické spoje: Při použití elektronických měrek je důležité zajistit správný elektrický kontakt a fungování senzorů. Problémy s elektrickými spoji mohou být odstraněny opravou nebo výměnou potřebných částí.

Je-li olejová měrka v pořádku, ale stále máte problémy s indikací hladiny oleje, mohou být potřebné další diagnostické kroky, jako jsou kontrola tlaku oleje, stavu čerpadla oleje nebo stavu senzoru hladiny oleje. Při jakýchkoli potížích se doporučuje konzultovat s odborníkem nebo autorizovaným servisem vozidla.
 

Zakoupení nové olejové měrky

Olejové měrky jsou běžně dostupné a mohou být zakoupeny od různých výrobců autodílů. Níže jsou uvedeny některé značky a výrobci, kteří vyrábějí a prodávají olejové měrky:

  1. Bosch: Bosch je známý výrobce automobilových dílů a komponent, včetně olejových měrek.

  2. Febi Bilstein: Febi Bilstein je specializovaný dodavatel náhradních dílů pro osobní a užitková vozidla, včetně měrek oleje.

  3. Genuine Parts (OEM): Mnoho automobilových výrobců nabízí originální vybavení od výrobce (OEM) jako součást svého sortimentu náhradních dílů, včetně olejových měrek.

  4. Mann-Filter: Mann-Filter je známým výrobcem filtrů a autodílů, včetně olejových měrek.

  5. SKF: SKF je známý výrobce ložisek a automobilových komponent, který může nabízet také některé typy olejových měrek.

  6. Meyle: Meyle je společnost specializovaná na výrobu a distribuci náhradních dílů pro vozidla, včetně olejových měrek.

Při výběru olejové měrky je důležité zohlednit specifikace vašeho vozidla a preferovaný výrobce autodílů. Můžete se obrátit na autorizované prodejce, obchody s autodíly nebo online distributory, kde jsou k dispozici různé značky a modely olejových měrek.



 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam