Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Minerální oleje - jak vybírat a nakupovat motorové oleje

Minerální oleje - jak vybírat a nakupovat motorové oleje

21. 12. 2023
|
Voton.cz autodíly
|
Minerální motorový olej zajišťuje mazání pohyblivých částí motoru, snižuje tření a pomáhá při odvádění tepla. Minerální olej se získává přímo z ropy a je standardem v mazání automobilů již mnoho desetiletí. I přes nástup syntetických olejů zůstává konvenční olej pro mnoho řidičů oblíbenou volbou díky své cenové výhodnosti a vhodnosti pro širokou škálu vozidel.

Jak vzniká minerální motorový olej?

Minerální motorové oleje vznikají přidáním aditiv do minerálního základu, který pochází z ropy. Surová ropa je vytěžena ze země a následně rafinována za účelem odstranění nečistot. Výsledný produkt je viskózní kapalina, která sama o sobě má výborné mazací schopnosti.

Vznik základového oleje

Minerální olej se z ropy vyrábí procesem destilace. Při něm se surová ropa zahřeje na vysokou teplotu a poté se páry zkondenzují do kapalné formy. Výsledným produktem je základový olej, který se následně mísí s různými přísadami pro zlepšení jeho výkonnostních vlastností. (Tím se minerální olej liší od motorového oleje syntetického, jehož základ vzniká kompletně umělým procesem.)

Aditivace

Přimícháním precizně zvoleného poměru dalších chemikálií (aditivací) se zlepšují fyzikální vlastnosti oleje tak, aby odpovídal specifikaci potřebné pro užití v motorových vozidlech. Aditiva obvykle zahrnují detergenty, které udržují motor čistý, antioxidanty, které zabraňují rozpadu oleje, a látky zlepšující viskozitní index, které zajišťují, že si olej udrží svou viskozitu při vysokých teplotách.
 

Výhody minerálního motorového oleje

Jednou z hlavních výhod minerálního oleje je jeho cenová výhodnost.Je obecně levnější než syntetické oleje, což z něj činí oblíbenou volbu pro řidiče s omezeným rozpočtem. Navíc je vhodný pro širokou škálu vozidel, zejména pro starší modely, které byly navrženy pro provoz na tento typ oleje.

Další výhodou konvenčního oleje je jeho dostupnost.Je široce dostupný v obchodech s autodíly, na čerpacích stanicích a u online prodejců, což řidičům usnadňuje nákup a výměnu vlastního oleje, pokud se tak rozhodnou.
 

Výběr správného motorového oleje minerálního typu

Pokud jde o výběr správného motorového oleje pro vaše vozidlo, je třeba zvážit několik faktorů. Patří mezi ně viskozita oleje, doporučení výrobce a jízdní podmínky.

Viskozita oleje se udává podle klasifikace SAE (Society of Automotive Engineers). Obvykle se jedná o číslo, za kterým následuje písmeno "W" (pro zimu) a další číslo. První číslo udává viskozitu oleje při nízkých teplotách, zatímco druhé číslo udává viskozitu při 100 stupních Celsia. Například olej 10W-30 má viskozitu 10 při nízkých teplotách a 30 při 100 stupních Celsia.

Doporučení výrobce automobilu

Při výběru motorového oleje je vždy důležité dodržovat doporučení výrobce. Výrobce zná nejlépe konstrukci motoru a provozní podmínky, takže jeho doporučení bude pro vaše vozidlo nejvhodnější. Tato doporučení obvykle najdete v návodu k obsluze vozidla. Pokud příručku nemáte, můžete tyto informace často najít na internetu nebo se obrátit přímo na výrobce. Kompletní přehled kompatibility produktových řad motorových olejů uvádějí vžrobci v mazacích plánech.

Vliv provozních podmínek na výběr motorového oleje

Výběr motorového oleje mohou ovlivnit také jízdní podmínky. Pokud často jezdíte v chladném počasí, možná budete potřebovat motorový olej s nižší viskozitou, abyste zajistili jeho správný tok při nízkých teplotách. Naopak pokud často jezdíte v horkém počasí nebo převážíte těžké náklady, může být vhodnější olej s vyšší viskozitou.

Vyplatí se také zvážit stáří a stav vašeho vozidla. Starším vozidlům nebo vozidlům s vysokým počtem najetých kilometrů může prospět olej s vysokým počtem najetých kilometrů, který je speciálně navržen tak, aby pomáhal snižovat spotřebu oleje a opotřebení motoru.
 

Výběr značky minerálního motorového oleje

K dispozici je mnoho značek konvenčních olejů, včetně známých jmen jako Castrol, Mobil 1, Shell, Eurol, Valvoline a mnoho dalších. Všechny tyto značky splňují normy API, ale mohou mít různá aditiva nebo složení, která mohou ovlivnit jejich výkon.

Před výběrem značky je dobré provést průzkum a přečíst si recenze. To vám pomůže najít produkt, který byl dobře hodnocen ostatními řidiči a pravděpodobně bude ve vašem vozidle dobře fungovat.

Je důležité nakupovat u renomovaných značek, protože obvykle mají zavedena přísná opatření pro kontrolu kvality, která zajišťují konzistenci a kvalitu jejich výrobků. Je také dobré nakupovat ve velkém, protože to může být cenově výhodnější. Je však důležité olej správně skladovat, aby si zachoval svou kvalitu. Motorový olej by měl být skladován na chladném a suchém místě a mimo dosah přímého slunečního světla. Nádoba by měla být pevně uzavřena, aby se zabránilo kontaminaci.


 

Nákup minerálního oleje

Jakmile jste určili správný typ minerálního oleje pro vaše vozidlo, dalším krokem je jeho nákup. Existuje mnoho míst, kde můžete motorový olej zakoupit, včetně obchodů s autodíly, čerpacích stanic, supermarketů a internetových obchodů.

Při nákupu motorového oleje je důležité zkontrolovat, zda na štítku uvedená specifikace splňuje podmínky užití oleje ve vašem vozidle. 

Cena konvenčního oleje se může lišit v závislosti na značce, specifikacích oleje a místě, kde jej kupujete. Obecně platí, že je levnější kupovat olej ve velkém balení. Nákup minerálního motorového oleje online může být pohodlný, protože umožňuje snadné porovnání cen a recenzí různých značek. Je však důležité se ujistit, že online prodejce má dobrou pověst, abyste se vyhnuli padělaným výrobkům. Před nákupem je také důležité zkontrolovat zásady přepravy a vrácení zboží.

Nákup v obchodě vám na druhou stranu umožní získat rady od zkušeného personálu. Ti vám pomohou vybrat správný olej pro vaše vozidlo, pokud si nejste jisti. Výběr však může být ve srovnání s internetovými prodejci omezený.

Mějte také na paměti, že většina vozidel vyžaduje pro kompletní výměnu oleje 4 až 6 litrů oleje. Přesné množství oleje zjistíte v návodu k obsluze svého vozidla.

 

 

Výběr správných aditiv do oleje

Výběr správných aditiv do oleje pro motor vašeho vozidla závisí na různých faktorech, jako je typ vozidla, konstrukce motoru, klimatické podmínky, ve kterých je vozidlo provozováno, a stáří vozidla. Doporučená aditiva do oleje jsou obvykle uvedena v návodu k obsluze vozidla. Je velmi důležité se tímto doporučením řídit, protože použití nesprávných aditiv může vést k poškození motoru.

Například starším motorům může prospět olej s přísadami proti opotřebení a oxidaci, protože ty mohou pomoci prodloužit životnost motoru. Naopak novějším motorům může prospět olej s přísadami upravujícími tření, protože mohou zlepšit účinnost paliva.

 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam