Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Rozdíl mezi sníženými pružinami a sportovním podvozkem

Rozdíl mezi sníženými pružinami a sportovním podvozkem

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Na úvod je důležitá trocha teorie. Pojďme se podívat k čemu pružina a tlumič slouží. Klíčovou funkcí pružin a tlumičů je udržet vozidlo ve stálém kontaktu se silnicí. Při snižování je kontakt s vozovkou kompromis, a to mezi jízdními vlastnostmi a komfortem. 
 

Laický popis fungování tlumiče 

Kolo jedoucí po vozovce překonává nerovnosti. Každá nerovnost vyvolá pohyb vzhůru nebo dolů. Pružina v té chvíli je buď stlačena nebo naopak roztahována. Tlumič jako součástka brání v pohybu. Čím větší je síla působící na soustavu tím větší tlumící odezvu tlumič vyvolá. 
 

Konstrukčně je tlumič složen z pístu, plynu a oleje. Olej a plyn v jednoduchosti pístem prochází. Čím větší silou na tlumič působíme, tím větší odpor klade. S klesající silou za pomocí tlumiče odpor tlumiče klesá. V té chvíli se zvyšuje podíl odporu pružiny, která je více a více stlačována. Odpor pohybu nakonec kolo zastaví a pružina vyvolá návrat kola zpět do výchozí polohy. 
 

Z teorie popsané výše je jasné, že tlumič bez pružiny nefunguje a jejich vzájemná souhra je klíčová. Funkce těchto komponent musí být vzájemně sladěna. 
 

Obecně lze konstatovat, že sportovní pružiny na sériovém tlumiči jsou značným kompromisem. Ani zvučné jméno výrobce sportovních pružin nedokáže vyřešit problém souhry s tlumičem. Jedná se o řešení na půl cesty. Skutečně kvalitním řešením je kompletní sportovní podvozek s certifikací a testováním TÜV. 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam