Rozteč Alu kola

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Rozteč a ET jsou klíčové údaje pro výběr správného ALU kola na Vaše vozidlo. Bez znalosti těchto údajů není možné vybrat správná kola. Pojďme si tyto jednoduché údaje vysvětlit a vyhnout se tak velké nepříjemnosti při zakoupení nevhodných alu kol. 

Co je to rozteč alu kola a kde jí najdu? 

Ve své podstatě se jedná o průměr pomyslného kruhu, který spojí všechny šrouby kola. Jsou tři možnosti, jak se k tomuto údaji dopracovat. 

  1. Tento údaj je uveden ve velkém technickém průkazu Vašeho vozidla na zadní straně dole. 
  2. Údaj o rozteči je možné zjistit z tzv. konfigurátorů ALU kol. Po zadání výrobce, modelu, motoru a motorizace vozidla systém vyhodnotí vhodná alu kola včetně rozteče šroubů alu kola. 
  3. Prostým měřením. 

Prosté měření 

Nejbezpečnější postup, jak získat rozteč alu kola je prosté měření přímo na vozidle. 

 

Nejprve zjistěte, kolika šrouby je lité kolo přichyceno. 

Varianta se čtyřmi šrouby

Rozteč se měří jako vzdálenost dvou protilehlých šroubů. Tato varianta je na měření nejjednodušší. 

Varianta s pěti šrouby

Nejjednodušší metodou měření je vzdálenost od středu alu kola ke středu šroubu krát dvě.  Pro příklad od středu kola naměříte 56mm. Rozteč je 56x2 = 112mm. 

Varianta se šesti šrouby

Šrouby jsou protilehlé, a tak je možné opět jako u čtyř šroubové varianty změřit vzdálenost protilehlých šroubů. S variantou se čtyřmi šrouby se jedná o poměrně jednoduchou záležitost. 

U staršího vozidla nikdy plně nespoléhejte na technický průkaz nebo na konfigurátor alu kol, protože jediné ověření na vozidle vyloučí jakékoliv pochyby. Z naší praxe jsme se setkali se spoustou předělaných náprav a nepřesností v technickém průkazu. Měření rozměru na vozidle je 100% jistota budoucí spokojenosti. Důvěřuj, ale ověřuj!

 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam