Hlavní stránka Blog Recyklace, ekologie a úřady Snaha o eko přístup k recyklovatelnosti autodíllů postupuje. Je ale neekonomický

Snaha o eko přístup k recyklovatelnosti autodíllů postupuje. Je ale neekonomický

21. 12. 2022
|
Voton.cz autodíly
|
Circular manufacturing, také známé jako kruhová ekonomika nebo výroba v kruhové ekonomice, je industriální koncept, jehož cílem je přerušit cyklus
  • vzít,
  • vyrobit,
  • použít
  • a vyhodit,
a místo toho vyrobit automobily, jejichž součásti lze nekonečně opakovaně použít k výrobě nových aut.

Tato myšlenka je natolik nová, že neexistuje žádná standardní definice ani dohodnutý název. Jejím cílem je snížit množství energie a materiálu potřebného k výrobě auta, například použitím více větrné a solární energie při výrobě nebo výrobou součástí z recyklovaného nebo méně materiálu.

Výrobci automobilů se již snaží prokázat svou převahu tomto typu výroby, ale odborníci upozorňují, že zatím může mít kruhová ekonomika hodnotu zejména ve vztahu k zákazníkům. I přes tyto výzvy existují známky pokroku ze strany firem včetně start-upu vyrábějícího superauta v Kalifornii, studentského projektu v Nizozemsku a konsorcia automobilových součástí.
 

Americký start-up Lightyear: dojezd a hliník

Jedním z příkladů společností, které se snaží přispět k rozvoji kruhové ekonomiky v automobilovém průmyslu, je start-up Lightyear ze západního pobřeží USA, který vyvíjí elektrické auto s dojezdem až 725 km na jedno nabití. Společnost také používá více než 50% recyklovaného hliníku při výrobě svého vozu a plánuje do budoucna dosáhnout 100% recyklace všech materiálů použitých při výrobě.
 

Studenti v Nizozemsku: prototyp pro snížení množství odpadu

Dalším příkladem je studentský projekt z nizozemské Eindhoven University of Technology, který se snaží vyvinout koncept elektrického auta, jehož součásti lze snadno rozebrat a použít znovu při výrobě dalšího auta. Projekt je zatím ve fázi prototypu, ale v budoucnu by mohl přispět k snížení množství odpadu vytvářeného při výrobě aut.

Obchodní partneři se spojili, aby více recyklovali

Třetím příkladem je konsorcium automobilových součástí, které se snaží vytvořit síť obchodních partnerů, kteří by spolupracovali při vývoji nových součástí z recyklovaných materiálů. Toto konsorcium zatím zahrnuje více než 20 společností z celé Evropy a jeho cílem je snížit množství odpadu vytvářeného při výrobě součástí pro automobily a zároveň snížit náklady na výrobu těchto součástí.

Zdroj informací: New York Times

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam