Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Srovnání svítivosti Osram Night Breaker - Laser nebo Unlimited? Nebo něco jiného?

Srovnání svítivosti Osram Night Breaker - Laser nebo Unlimited? Nebo něco jiného?

30. 05. 2022
|
Voton.cz autodíly
|
Délka čtení: 4 minuty


Obě žárovky jsou slibují více svítivosti a delší kužel světla. Jaký konkrétní je mezi nimi rozdíl? A jak se liší od zbytku produkce Osram?
 

Vyšší svítivost žárovek Osram Night Breaker. O kolik?

  Vyšší svítivost Dosah osvětlení Teplota světla

Osram Night Breaker Laser

+ 130 % + 40 m +20 % bělejší
Osram Night Breaker Unlimited + 110 % + 35 m

+20 % bělejší

Zdroj: Osram
 

Řada Night Breaker podle produktového názvu "rozráží tmu". Při porovnání s klasickou žárovkou je rozdíl skutečně viditelný, těch + 130 % nebo +110 % je tak výrazný, že ho opravdu doslova nelze přehlédnout. A teď to nepíšu jen podle údajů z katalogu, ale i z vlastní zkušenosti.

V porovnání mezi oběma variantami již ten rozdíl není tak markantní a při porovnání jednoho nebo druhého osvětlení tak bude spíše o lepším pocitu než o výrazném zlepšení nebo zhoršení. O fous lepší je co do viditelnosti Night Breaker Laser. Obsáhlé srovnání včetně praktické ukázky nabízí například video zde (v angličtině):

 


 

Pro a proti - investovat do vyšší svítivosti?

Pro:

  • Výrazně lepší světelné podmínky pro bezpečnou jízdu ve tmě. A to v aktivním i pasivním slova smyslu. Vy lépe uvidíte, ostatní lépe a dříve uvidí vás. Pozitivum bez debat.
  • Světlo je o něco bělejší a přibližuje osvětlení trendům xenonového vzhedu.
  • Lepší viditelnost zlepšuje komfort jízdy a spoleh na to, co se děje na silnici a kolem ní.

Proti:

  • Vyšší cena, ale k tomu se ještě vrátím.
  • Kratší životnost v porovnání s žárovkou z prvovýroby. O polovinu. Tomu se bohužel nelze vyhnout. Tento fakt jsme konzultovali i osobně na veletrhu výrobců autodílů se zástupci Osramu. V současné chvíli nižší životnost je daní za bezkonkurenční světelné podmínky. Buď lze žárovku optimalizovat na životnost (prvovýroba nebo řada Ultra Life se 4letou zárukou) nebo na výkon. Čím více světla, tím rychlejší opotřebení. Při zachování rozumných cenových relací je skloubení obou v tuto chvíli nedosažitelné. O kompromisu v podobě řady Silverstar se ještě zmíním.
  • U řady Nicht Breaker Laser zatím jen menší sortiment - pouze pro H4 a H7. Night Breaker Unlimited je pak dostupný i pro další typy: H1, H3, H4, H7, H8, H11, HB3, HB4

 

Levnější varianta - kompromisní Silverstar 2.0

Na pomezí mezi rozhodnutím investovat do výkonu, nebo dát na životnost, přichází Osram s kompromisními žárovkami Silverstar 2.0. Jejich paramentry jsou zajímavé - nabízejí o 60% více světla než standardní žárovka a o 20 m delší kužel světla při zachování delší životnosti než je tomu u výkonnějších žárovek. Životnosti prvovýroby to stále nedosahuje -

stále platí, že čím víc světla, tím kratší životnost.

Kompromisní varianty, tzn. Silverstar 2.0 a Ultra Life, se vyrábějí pro světla typu H1, H4, H7 a H11.

 

Je halogen s vyšší svítivostí lepší než xenonový vzhled?

Jak jsme již napsali, řada Night Braker v obou zmíněných variantách má také o 20% bělejší světlo než je u originální žárovky. To znamená, že

ve světelném spektru se světlo jeví o něco blíže stylu xenonu.

Pravda je, že nevypadá tak pěkně, jako imitace xenonu v řadě Cool Blue Intense. Tyto žárovky opravdu vypadají studeně - teplota je 4 200 K.

 

Proč si ale myslíme, že je lepší volba některá z variant Night Breakerů?

Protože s nimi fakt vidíte na silnici.

Řada Cool Blue Intense je řada designová, je zaměřená na vzhled auta. Ne na výkon. Viditelnost je jen o něco málo lepší než standardní žárovka (asi o 20 %). Životnost je taky bídná.

Takže za mě, pokud si chci připlatit za prémiovou žárovku (jako že chci), tak chci připlácet za výkon, který dostanu. Ne za to, že to nějak vypadá.

 

Shrnutí - kdy koupit Osram Night Breaker?

Z uvedeného tedy jde shrnout následující doporučení:
 

Chcete ušetřit za každou cenu? Vyberte Osram Ultra life. Chcete vypadat cool? Zvolte Osram Cool Blue Intense. Chcete slušný poměr cena x kvalita? Pak je volba Osram Silverstar 2.0.
 

Chcete pořádné světlo i za vyšší cenu? Osram Night Breaker Laser nebo Unlimited.

Jako ideální se jeví kombinovat prémiové žárovky na noční svícení a homologované LED na denní svícení.
 

Vyberte žárovku podle typu světel

 



Napsala: Michaela Votavová


 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam