Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Syntetický motorový olej - jak vybírat a nakupovat motorové oleje?

Syntetický motorový olej - jak vybírat a nakupovat motorové oleje?

20. 12. 2023
|
Voton.cz autodíly
|
Syntetický motorový olej je vysoce výkonné mazivo vytvořené rozkladem jeho složek na základní molekuly a jejich následnou přestavbou a přizpůsobením specifickým potřebám.

Na rozdíl od minerálního motorového oleje, který se získává přímo z ropy, se syntetický olej vyrábí ze základových olejů odvozených z ropných složek, ale poté se dále čistí, rozkládá a přestavuje. Tento proces nejenže odstraňuje ze surového oleje více nečistot, ale také umožňuje přizpůsobit jednotlivé molekuly v oleji požadavkům moderních motorů. Z hlediska rozdílů vlastností mezi minerálním a syntetickým olejem nejsou při provozu vozidla velké rozdíly, ve většině případů jde jen o šikovný marketingový popis produktu. 
 

Historie syntetických motorových olejů

Syntetický olej byl poprvé vyvinut v roce 1929 německou společností IG Farben pod obchodním názvem "Polyolefin". Důvodem vývoje byla potřeba lepších mazacích vlastností a vyšší úrovně výkonu, než jaké nabízely běžné minerální oleje. Během druhé světové války se syntetický olej hojně používal v německých vojenských vozidlech kvůli nedostatku surové ropy.

Teprve v 60. letech 20. století se syntetické oleje začaly prosazovat na komerčním trhu. Americká společnost Amsoil představila první syntetický motorový olej pro automobilové motory v roce 1972. Od té doby se používání syntetických olejů exponenciálně rozšířilo a řada velkých olejářských společností dnes nabízí řadu syntetických olejů.
 

Typy syntetických motorových olejů

Existují především tři typy syntetických olejů: plně syntetický olej, syntetická směs (tzv. polosyntetický olej) a takzvaný long-life olej s vysokým kilometrovým proběhem. Každý typ má své jedinečné vlastnosti a je určen pro konkrétní typy motorů nebo jízdní podmínky.

Plně syntetický olej je nejčistší formou syntetického oleje a nabízí nejvyšší úroveň ochrany motoru.
Polosyntetický olej je směs minerálního a syntetického oleje, která nabízí lepší ochranu a výkon než konvenční olej, ale není tak dobrá jako plně syntetický olej.
Olej s vysokým kilometrovým proběhem je speciálně navržen pro starší vozidla a obsahuje aditiva, která pomáhají snižovat vypalování a únik oleje.
 

Výhody syntetického oleje pro použití v automobilovém průmyslu

Syntetický olej poskytuje dobrou tepelnou a oxidační stabilitu, což znamená, že může dobře fungovat při vysokých teplotách, aniž by degradoval. To je výhodné zejména pro vysoce výkonná vozidla nebo vozidla provozovaná v extrémních provozních podmínkách.

Další významnou výhodou syntetického oleje je jeho vynikající výkon při nízkých teplotách. Syntetický olej při nízkých teplotách proudí volněji, což mu umožňuje mnohem rychleji dosáhnout a chránit součásti motoru při studených startech. To může výrazně snížit opotřebení motoru a prodloužit jeho životnost.
 

Úspora paliva v důsledu použití syntetického oleje

Syntetický olej může také přispět ke zlepšení palivové účinnosti. Díky rovnoměrné velikosti molekul syntetický olej snižuje tření v motoru, což může vést k lepší úspoře paliva. To může v průběhu času vést k úspoře nákladů, což kompenzuje vyšší počáteční náklady na syntetický olej.

Syntetický olej ve specifikaci long-life navíc obvykle vydrží déle než olej minerální, což znamená méně časté výměny oleje. To nejen šetří váš čas a peníze, ale také snižuje dopad na životní prostředí tím, že vzniká méně odpadu z použitého oleje a prodejních obalů.
 

Výběr správného typu syntetického motorového oleje


Výběr správného typu syntetického oleje závisí na různých faktorech, jako je značka a model vašeho vozidla, jízdní podmínky a osobní preference. Doporučujeme vždy zkontrolovat návod k obsluze vašeho vozidla, kde jsou uvedena doporučení výrobce ohledně oleje. 

Pro vysoce výkonná nebo luxusní vozidla je obvykle nejlepší volbou plně syntetický olej. U starších vozidel nebo vozidel s vysokým počtem najetých kilometrů může potřebnou ochranu a výkon zajistit olej s vysokým počtem najetých kilometrů. Syntetická směs může být dobrou volbou pro ty, kteří hledají lepší výkon než konvenční olej, ale za nižší cenu než plná syntetika.
 

Lze smíchat syntetický a polosyntetický motorový olej?

Ano, syntetické a polosyntetické oleje jsou mezi sebou mísitelné, vlastnosti směsi jsou pak kompromisem mezi míchanými oleji. 
 

Lze lehkoběžné motorové oleje použít do každého motoru?

Nelze. U lehkoběžných (palivo spořících) olejů, např. ACEA A1/B1, A5/B5, je hodnota HTHS (High-temperature, High-shear) viskozity nižší než u klasických olejů, tzn. jsou řidší, a tudíž nemusí být vhodné do motorů, které pro ně nejsou koncipovány. Toto omezení platí i pro longlife oleje s viskozitou např. 0w30 či 5w30. 

Je pro auto lepší včasná výměna, nebo dražší motorový olej?

Pro vozidlo je důležitější včasná výměna. Kratší výměnný interval i s nekvalitním olejem předejde poškození motoru spolehlivěji, než zanedbaná a dlouhá pauza mezi výměnou, byť s použitím prémiového a drahého oleje. Navíc platí, že pokud už je motor opotřebován nebo poškozen, ani nejdražší olej na světě jej nezachrání. Optimální výměnný interval u běžných motorů je kolem 12 tis. km, u moderních motorů koncipovaných pro prodlouženou výměnu s použitím LL oleje zhruba dvojnásobek. Zlatým pravidlem je, že je lepší častěji vyměnit levný olej než přejíždět super drahý.
 

Jak zakoupit syntetický olej

Nákup syntetického oleje zahrnuje pochopení potřeb vašeho vozidla, výhod různých typů syntetických olejů a místa jejich nákupu. Je důležité zvážit viskozitní třídu oleje, certifikace a to, zda splňuje normy stanovené výrobcem vašeho vozidla.

Většina obchodů s autodíly a online prodejců nabízí širokou škálu syntetických olejů. Při nákupu hledejte renomované značky a ujistěte se, že olej splňuje servisní normy automobilky. Zvažte také cenu a vyberte olej, který nabízí nejlepší hodnotu pro vaše potřeby.
 

Porozumění etiketám na obalech motorových olejů

Prodejce motorového oleje i samotný výrobce poskytují důležité informace o úrovni výkonu oleje, jeho viskozitě a průmyslových normách, které splňuje. Na etiketě motorového oleje jsou uvedeny tři nejzákladnější informace o motorovém oleji:
  1. Jakou má motorový olej viskozitu. Viskozita se nejčastěji udává viskózním standardem SAE (např. 10w40, 5w40, 5w30).
  2. Pro jaký typ motoru a provozu je obecně daný motorový olej určen. Tato specifikace je udávána výpisem norem ACEA, které příslušný motorový olej splňuje (např. A3/B4 je olej vhodný pro použití v naftových motorech s přímým vstřikováním paliva).
  3. Jakým firemním normám automobilek motorový olej odpovídá. Obal výrobku motorového oleje vždy uvádí seznam označení normovaných vlastností, které automobilka pro použití v konkrétním vozidle schválila. Uvedení příslušné normy na obalu výrobku určuje, se kterými motorovými oleji automobilky je daný výrobek zaměnitelný. Informace o kompatibilitě motorových olejů jsou dohledatelné v mazacích plánech výrobců motorových olejů


 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam