Hlavní stránka Blog Autobazary a autoservisy Typy autozvedáků a jejich využitelnost v autoservisech

Typy autozvedáků a jejich využitelnost v autoservisech

17. 12. 2023
|
Voton.cz autodíly
|
Automobilové zvedáky, známé také jako zdviže, jsou zařízení sloužící ke zvedání vozidel, aby pod nimi mohli pracovat mechanici. Jsou základním nástrojem v každém autoservisu, protože poskytují pohodlí i bezpečnost. Autozvedáky se vyrábějí v různých typech, z nichž každý je navržen tak, aby vyhovoval různým potřebám a situacím.

Podle Sdružení automobilového průmyslu ČR je automobilový průmysl v České republice jedním z nejvýznamnějších průmyslových odvětví. V roce 2019 bylo vyrobeno více než 1,35 milionu automobilů, a proto je poptávka po autoopravárenských službách, a tedy i po automobilových zvedácích, vysoká.

Typy automobilových zvedáků

Existuje několik typů automobilových zvedáků, z nichž každý má své jedinečné vlastnosti a využití. Výběr výtahu závisí na typu vozidla, povaze opravy a dostupném prostoru.

Dvousloupové zdviže

Dvousloupové zdviže jsou nejběžnějším typem automobilových výtahů. Skládají se ze dvou svislých sloupů, čtyř nastavitelných ramen připojených k soustavě sloupů a hydraulických válců. Tyto zvedáky jsou ideální pro provádění úkonů, jako jsou opravy brzd, seřízení zavěšení a otáčení pneumatik.

Dvousloupové zvedáky jsou v České republice oblíbené a tvoří přibližně 60 % všech automobilových zvedáků používaných v autoservisech. Jejich oblibu lze přičíst jejich všestrannosti, cenové dostupnosti a prostorově úspornému provedení.

Čtyřsloupové zdviže

Čtyřsloupové výtahy, jak již název napovídá, mají čtyři sloupy a velkou plošinu nebo dvě rampy, kterými je zvedané vozidlo podepíráno. Jsou ideální pro dlouhodobé skladování a běžné údržbářské práce. Čtyřsloupové zdviže se používají také v souvisosti s geometrií. Díky své vysoké nosnosti jsou také ideální pro manipulaci s většími vozidly, jako jsou nákladní automobily a vozy SUV.

V České republice se čtyřsloupové zvedáky běžně používají v profesionálních garážích a autosalonech. Tvoří přibližně 25 % všech používaných automobilových výtahů.

Nůžkové zdviže

Nůžkové zdviže jsou kompaktní zvedáky, které ke zvedání vozidel používají nůžkový mechanismus. Díky svým kompaktním rozměrům jsou ideální pro malé garáže a domácí použití. Jsou ideální pro úkony, které nevyžadují, aby mechanik stál pod vozidlem, tedy pro servisní úkony jako je výměna pneumatik a práce na karoserii.

Nůžkové zvedáky tvoří asi 10 % všech autozvedáků používaných v České republice. Jejich obliba roste díky jejich přenosnosti a snadnému použití.

Pojizdné a speciální zvedáky

Zbytek tvoří pojízdné a speciální zvedáky automobilů nebo jejich komponent, například zvedáky kolové pro přesun nepojízdného vozidla po autodílně, motorové mosty pro zvednutí motoru z motorového prostoru vozidla. Specifickou pomůckou automechaniků i hobby opravářů jsou pak mobilní hydraulické zvedáky a tzv. kobylky - bezpečnostní podstavce pod zvednuté vozidlo na heveru.

Výběr správného automobilového zvedáku

Výběr správného automobilového výtahu závisí na několika faktorech. Patří mezi ně typ vozidla, povaha opravy, dostupný prostor a rozpočet. Je nezbytné tyto faktory zvážit, aby vybraný zvedák vyhovoval potřebám autoopravny. 

Kolik stojí automobilová zdviž v České republice?

Cena zdviží na auta se liší v závislosti na typu. V České republice se průměrná cena dvousloupové zdviže pohybuje kolem 50 000 Kč, zatímco čtyřsloupový zvedák může stát až 100 000 Kč. Cenově nejdostupnější jsou nůžkové zvedáky, jejichž cena začíná na 20 000 Kč.

Jaký typ autozvedáku je nejlepší pro malé prostory?

Nůžkový výtah je nejlepší pro malé prostory. Má kompaktní konstrukci a je přenosný, takže je ideální pro malé garáže a domácí použití.

Jaký typ autozvedáku je nejlepší pro těžká vozidla?

Čtyřsloupový zvedák je nejvhodnější pro těžká vozidla. Má vysokou nosnost, takže je ideální pro manipulaci s nákladními vozidly a SUV.

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam