WRAP Folie na auto

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|
Moderní tuning již není hromada nevkusných spoilerů a řvoucí výfuk. Naopak, tuning se přesunul do profesionálních až nezvyklých zásahů a individualit. Velký zájem panuje o obor wrapování. Změny laku, vzory a naprosté šílenosti. To je to, co dělá z automobilu unikátní kousek. Základem při pořizování wrap fólie je nenaletět prodejci reklamních fólií a nezkušenému "wraperovi".


 

Pozor na neprofesionální wrapery

Různé skupiny “lepičů” směřují pozornost na původ fólie. Základní materiál fólie je téměř vždy asijského původu, a to díky rozvinutému průmyslu na vývoj a zpracování polymerů. V druhé řadě proto, že tyto třetí země světa uspokojí ty nejnáročnější cenové požadavky na polymerové výrobky. Takže čecháčkovská snaha nálepkovat “čínské fólie” nebo “indické fólie” do úst profesionálovi nepatří. V překladu znamená “nevím o fóliích nic" a hledám výmluvy, proč nedokáži fólii nalepit. Každý profesionál si je tržní situace vědom a chápe, že se fólie v Kanadě, USA, Německu atd. jen přebalují do hezčích krabic. Obecně, kdo se vymlouvá, moc toho neumí. 

 

Wrap fólie není reklamní fólie

Druhým značným problémem jsou leváci z reklamních studií, kteří za wrap folii považují každou fólii, která se udrží na karoserii. Klasická reklamní / výlohová folie je téměř neroztažitelná. Díky tomu jakýkoliv pokus o roztažení skončí fiaskem. Reklamní fólie tahem ztrácí pigment - sytost barev a následně se trhá. Wrap folie sice nepodléhá žádným standardům, ale neroztažitelná na mokro lepitelná wrap fólie neexistuje.

 

Wrap fólie:

  • Je roztažná a za tepla velmi dobře tvárná.
  • Nahřátá fólie se vrací do původního stavu.
  • Neztrácí pigment.
  • Má mikrokanálkové lepidlo proti tvorbě bublin.
  • Nelze lepit na vodu nebo roztok.

  

Jak se fólie aplikuje a v čem spočívá výhoda WRAP fólií

 

Wrap fólie se aplikuje na sucho od středu potahovaného dílce tak, že se stěrkou přilepuje tahy. Výhoda mikrokanálkového lepidla je ta, že při přilepení tahy stěrkou nevznikne žádná bublinka. Tím pádem není potřeba žádné bublinky dostávat ven. Velkým omylem je myšlenka prostupu vzduchu fólií. Fólie se jednoduše lepí bez bublin.

 
Fólie jsou naprosto poddajné a při nahřátí na cca 100°C je fólie úplně gumová a je jí možné extrémně roztáhnout. Díky tomu lze polepit zrcátka, nárazníky, lišty atd. Při roztažení nesmí ztratit barevnost. Kvalitní fólie se při zahřátí smrsknou zpět a vyrovnají se i ty nejmenší neduhy.


 


 

Jak odhadnout množství?

 

Zpravidla na všechna auta vystačí cca 14 - 18 metrů fólie. Pro odhad před aplikacemi lze použít jednoduchou metodu. Změříme auto od předu dozadu přes střechu až na zem a rozměr boku automobilu. Jednoduše sečteme rozměr přes střechu a 2 x bok + 3 metry na prostřih. Pro hrubý odhad tato metoda plně dostačuje.

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam