Hlavní stránka Blog Opravujeme auto Zákal motorového oleje - kdy je to problém?

Zákal motorového oleje - kdy je to problém?

15. 01. 2024
|
Voton.cz autodíly
|
Olejový kal, známý také jako motorový kal, je hustá, černá látka, která vzniká při degradaci motorového oleje a jeho spojení se špínou, nečistotami a dalšími nečistotami. Představuje závažný problém, protože může ucpat motor, snížit jeho účinnost a potenciálně vést k vážnému poškození.

K tvorbě olejového kalu přispívá několik faktorů. Patří k nim například zřídkavá výměna oleje, používání nekvalitního motorového oleje a jízda v náročných podmínkách. 

Příčiny vzniku olejových kalů

Hlavní příčinou vzniku olejových kalů je degradace motorového oleje. Jak olej cirkuluje v motoru, zachycuje nečistoty, kovové částice a další nečistoty. Tyto nečistoty mohou časem způsobit degradaci oleje a tvorbu kalu.

Další významnou příčinou vzniku olejových kalů je zřídkavá výměna oleje. Pokud je motorový olej ponechán v motoru příliš dlouho, může začít degradovat a vytvářet kal. Proto je tak důležité měnit olej pravidelně podle doporučení výrobce.

Účinky olejového kalu

Olejový kal může mít na motor vážné následky. Může ucpat olejové kanály a snížit tak průtok oleje k pohyblivým částem motoru. To může způsobit rychlejší opotřebení dílů a vést k poruše motoru.

Kromě toho může olejový kal také způsobit, že motor pracuje méně efektivně. To může vést ke snížení spotřeby paliva, zvýšení emisí a celkově ke zhoršení výkonu. V nejhorším případě může olejový kal způsobit úplné zadření motoru, které si vyžádá nákladnou výměnu. 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam