Hlavní stránka Blog Opravujeme auto Ztracený bezpečnostní šroub BMW - jak vybrat nový a jak tomu předejít?

Ztracený bezpečnostní šroub BMW - jak vybrat nový a jak tomu předejít?

07. 06. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Pojišťovací neboli bezpečnostní šroub má uchránit kola Vašeho BMW před krádeží, mnohdy nám ale přidělá víc starostí než užitku. Nejenže nám kolo neodmontuje ani zloděj, nepovede se to ani nám nebo mechanikovi. Jenom proto, že někde založíme nebo ztratíme adaptér. Jak tedy vybrat a koupit nový?
 

Jednoduché to moc není. Kód adaptéru totiž bohužel nelze vyčíst z výpisu výbavy ani z technického průkazu. S dotazem na zjištění kódu adaptéru na základě techničáku nepomohou dokonce ani v autorizovaných servisech. Pokud již pojišťák ztratíte, jsou jen tři možnosti:
 

1) Spolehlivé, ale drahé řešení: Zajet do autorizovaného servisu a nechat je metodou pokus-omyl najít vhodný adaptér. Autorizované servisy BMW mají kompletní sady všech pojistných šroubů a prostě hledají tak dlouho, než tam nějaký zapadne. Mnohé servisy disponují také sadami se speciálními nástavci pro povolování bezpečáků.
 

2) Základní, ale brutální řešení: Zapnout svářečku a navařit na hlavu bezpečnostního šroubu takovou matku, za kterou šroub povolíte. Při troše šikovnosti a navařování vnitřkem matky jde o poměrně bezpečnou variantu. Nebo naopak šroub odvrtat. Čeká Vás výměna pojišťáků na celém autě a koupě nové sady.
 

3) Levné a jednoduché řešení: dobře spočítat zoubky a určit typ bezpečnostního adaptéru podle uvězněného šroubu v kole. Pro BMW lze například vybrat zde


 

Jak problému se ztrátou redukce pro bezpečnostní šroub předejít?

Pokud ztrátu adaptéru k pojišťovacímu šroubu zjistíte při výměně kol se zimními/letními pneumatikami, je to ještě ta lepší varianta. Pokud Vás ale chybějící adaptér nebo ztržený závit bezpečnostního šroubu potká při výměně píchlé gumy za rezervu, je to průšvih.
 

Jak tomu předejít?
 

1) poznačit si kód adaptéru hned po koupi vozu,

2) koupit náhradní adaptéra mít ho schovaný v rezervě pro případ ztráty (jeden doma, jeden v autě),

3) vědět, kde mají nástavce pro povolování bezpečnostních šroubů.

 

 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam