Hlavní stránka Blog Opravujeme auto Kontrola množství oleje v motoru - kolik dolít a jaká je náplň?

Kontrola množství oleje v motoru - kolik dolít a jaká je náplň?

30. 05. 2020
|
Voton.cz autodíly
|

Nejspolehlivější výběr motorového oleje do vozidla je v mazacích plánech výrobců oleje (odkazy na jednotlivé mazací plány najdete tady). V nich najdete doporučený olej pro vaše vozidlo a vyjmenované alternativy - jinou viskozitu nebo typ, které lze do vozidla také bezpečně použít. Olej doporučený automobilkou najdete v příručce k vozu. Není třeba se toho ale držet. Pro výběr je důležité dodržení příslušné normy a specifikace, pro kterou je motor vozu vyladěn - najdete pod označením API/ACEA, SAE a pod normami automobilek (více o výběru oleje podle specifikace zde). 
 

Jaké množství oleje do motoru patří? 

1) Dolévání oleje v rámci průběžné kontroly

Olej byste správně měli kontrolovat pravidelně, v reálu stačí jednou za čas nebo před plánovanou dlouhou cestou. Kontrolou hladiny oleje na měrce zjistíte, zda oleje je dostatek. Hladinu oleje měříme na zahřátém motoru, tedy ideálně po pár kilometrech jízdy, ale ne hned po odstavení auta - vyčkejte pár minut, aby se všechen olej nashromáždil v dolní části motoru, kde se jeho hladina přenáší na měrku. A jen připomínáme, že měrku je třeba vytáhnout, otřít, znovu vložit do otvoru a pak teprve odečítat, kde hladina je. Při měření hladiny u studeného motoru myslete na to, že teplem se olej roztahuje a hladina u spodní rysky může znamenat, že vše je v pořádku. 

  • hladina je mezi ryskami - množství oleje je optimální, není třeba řešit
  • hladina je nad horní ryskou - oleje je příliš velké množství. Není to tak velký průšvih jako málo oleje, ale i tak to může vést k nepříjemnostem. Mohou vznikat usazeniny, které mají vliv na funkci katalyzátoru a odvod spalin výfukem. U benzinových motorů se mohou zanášet zapalovací svíčky. A také může zaplavit prostory, kde nemá co dělat. Při dolévání je třeba dbát na to, abyste nepřelili - dolévejte postupně, mezi dolitím znovu očistěte měrku a stav hladiny překontrolujte. 
  • hladina je pod dolní ryskou - oleje je v motoru málo, hrozí nenávratné poškození. Nedostatek oleje vede, podle toho, kolik ho chybí, ke špatnému nebo nedostatečnému promazávání pohyblivých částí motoru. Vznikající tření opotřebovává a zahřívá mechanické části, v kritických případech, kdy by motor jel "na sucho", dojte k jeho zadření. Všechny tyto mechanické závady jsou nevratné, oprava znamená výměnu poškozených částí. Většina vozidel naštěstí včas příslušnou kontrolkou na nedostatek oleje upozorní. Nezbytné je toto upozornění neignorovat a olej dolít, dokud je čas předejít problémům.

Jen doplníme, že pro dolití není třeba úzkostlivě dodržet normu nebo značku oleje, kterou v náplni máte. Pokud není nic jiného po ruce, lze například 5w30 dolít 5w40. Pokud si nevíte rady, klidně se ozvěte, poradíme, jestli je zamýšlené dolití ještě v pořádku, nebo jestli je lepší dokoupit ten samý olej. 
 

2) Výměna kompletní náplně - kolik oleje bude potřeba?

Většinou se objem náplně pohybuje v rozmezí 4-7 litrů. Konkrétní hodnotu pro vaše vozidlo zjistíte v manuálu k vozidlu, nebo se lze zeptat prodejců, kteří mají přístup k datům o vozidlech od výrobců. Uvedeno to bývá i ve zmíněných mazacích plánech. To ale není všechno. Pro skutečně správně provedenou výměnu oleje byste správně měli starý olej vypustit, propláchnout jednou várkou oleje, tu také vypustit, a pak až nalít náplň novou. Proplach není třeba dělat prémiovým nebo drahým olejem. Cílem je vypláchnout možné usazeniny, které se ve staré náplni utvořily a s olejem nevytekly. Nezapomeňte vyměnit při té příležitosti také olejový filtr.

Přečtěte si také: Co s vyjetým olejem? Jak ho legálně zlikvidovat po výměně oleje v autě

 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam