Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Rozdíl mezi letní a zimní směsí do ostřikovače - tenzidy, líh, metanol

Rozdíl mezi letní a zimní směsí do ostřikovače - tenzidy, líh, metanol

23. 11. 2022
|
Voton.cz autodíly
|
Čas čtení: 5 minut

Rozdíly mezi letní a zimní směsí tušíme a vnímáme. V létě se potřebujeme zbavit zejména hmyzích pozůstatků, v zimním období potřebujeme, aby sklo nenamrzalo. Jak se tedy tyto potřeby promítají do složení?

Směsi do ostřikovačů se skládají ze 4 hlavních složek:
  1. tenzidů,
  2. vody,
  3. lihu,
  4. glykolu.
Parfemaci, barvy a další látky pro tento článek nejsou důležité, nicméně nelze říci, že si účinnou a uživatelsky příjemnou směs zvládnete namíchat jen z těchto čtyřech komponentů. 
 

Tenzidy ve směsích do ostřikovačů

Tenzidy jsou povrchově aktivní látky, jejichž úkolem je zbavovat povrch nečistot [1]. Možná znáte spíše název saponáty – ten označuje tenzidy, které jsou synteticky připravené. Rozhodně ale znáte mýdlo, které je zařazen také do skupiny tenzidů. 

Na nečistoty fungují tak, že se jedním koncem navážou na molekulu vody a druhým koncem se navážou na povrch nečistoty. Tenzidy v podstatě obalí nečistotu tak, že se nemá už jak udržet na povrchu a vymyje se do vody. 

Ze zkušenosti je jasné, že tenzidy v ostřikovačích poznáte podle toho, že směs více či méně pění. 

Důležité pro letní směs: velké množství – odstraňujeme prach, hmyz, pyl
(v zimní směsi: malé množství) 
 

Voda ve směsích do ostřikovačů

Tvrdost vody se v případě letní a zimní směsi neliší. V obou případech platí, že voda by měla být co nejměkčí.
Proč, to popisujeme v článku Ředíte ostřikovací směs vodou z kohoutku? Ničíte si čelní sklo
 

Líh ve směsích do ostřikovačů

Vlastností alkoholů je jejich nízká teplota tuhnutí. Přimícháním podílu alkoholu do ostřikovací směsi je dosaženo větší či menší mrazuvzdornosti kapaliny. Podle podílu alkoholu jsou směsi určeny do různých teplot pod bodem mrazu – většina produktových řad výrobců rozděluje směsi do -20 °C, do -30 °C a -40 °C.

Jakou v zimě zvolit kapalinu do ostřikovačů, i když nemá moc mrznout? 
 

Etanol – denaturovaný líh

Do ostřikovacích směsí se primárně používá denaturovaný líh - etanol. Na rozdíl od lihu v alkoholických nápojích je technický líh nepitelný, ale v nemrznoucích směsích plní svou úlohu skvěle. V této podobě jde o poměrně zdraví bezpečnou látku. 

Líh je navíc dobrým čistidlem a odmašťovadlem. V zimních směsích tak nahrazuje tenzidy, které jsou v letních směsích. 

Stejně jako parfemaci, i líh po ostříknutí skla v kabině cítíme (pokud tedy nemáme oběh vzduchu v kabině omezen jen na vnitřní cirkulaci). Má se tedy obávat, že nadýchá při kontrole alkoholu v dechu? iDnes oslovil odborníky z Ústavu soudního lékařství v Brně – testovaná skupina řidičů nadýchala bez výjimky. Testování ukázalo, že trvalo necelých 15 minut, než u všech testovaných hladina poklesla opět na nulu. Podle policie, jejíž vyjádření iDnes získala, se však řidiči obávat nemusejí – stačí se pořádně nadechnout čerstvého vzduchu. Pokud jste nepili alkohol, zkouška bude negativní [2].
 

Metanol

Použití metanolu v ostřikovacích směsích je problematické. Na jednu stranu jsou jeho vlastnosti pro nezámrznost směsi lepší než u lihu. 

Jde ale o vysoce toxické látky, které se odpařováním z čelního skla po postřiku dostávají nasáváním vzduchu do topení a klimatizace, a tedy do kabiny vozidla. I kdybyste v tu chvíli zadrželi dech, metanol své škodlivé účinky předává i po vstřebání kůží. 

Zatímco některé značky přistoupili k tomu, že si používání metanolu nechtějí vzít na svědomí, některé (zvláště levnější) výrobky metanol stále ještě obsahují. 

Metanol místo lihu má ale pro výrobce důležitou vlastnost – je to levnější surovina. Patří k padesáti chemikáliím s nejvyšší produkcí na světě. Zatímco etanol je biologického původu (vyrábí se kvašením cukrů a destilací), metanol lze vyrobit z ropy a uhlí. 

Jak uvedl server auto.cz, ve svém testu zimních směsí v roce 2012 byl metanol poměrně často používán [3]. 

Nicméně to je více než 10 let zpět a aktuálně je legislativa o něco přísnější. Nařízení Komise (EU) 2018/589 [4] stanovilo, že po dni 9. května 2019 v kapalinách do ostřikovačů nebo v kapalinách pro odmrazování čelního skla se methanol nesmí uvádět na trh pro širokou veřejnost v koncentraci rovné 0,6 % hmotnostních nebo vyšší. Znamená to tedy, že výrobce může metanol stále do směsí přimíchávat jakožto levnější náhražku lihu, ale podíl metanolu by měl zůstat relativně malý. 

Vyhnout se mu chcete ale i z provozních důvodů – jakožto účinné rozpouštědlo může poškodit interiérové i exteriérové plasty.
 

Isopropanol

Další levnou náhražkou lihu v zimních ostřikovacích směsích je to, čemu říkáme přiboudlina [5]. Jeho toxicita není takovým strašákem, jako jeho nesnesitelný zápach

Problém je, že při koupi a přičichnutí ke koncentrátu to nemusíte poznat – parfemací kapaliny lze zápach přehlušit. Projeví se ale v momentě, kdy se na skle začne vypařovat. Podobně jako metanol vnikne do kabiny vozidlo průduchy pro nasávání vzduchu. 


Důležité pro zimní směsi: velké množství – zajištění mrazuvzdornosti, primárně líh, případně levnější metanol, isopropanol
 

Etylenglykol ve směsích do ostřikovačů

Etylenglykol je v zimní směsi látkou, která vyrovnává rozdílné meze pro vypařování lihu a vody. Pokud by ve směsi chyběl, líh by se odpařil rychleji než voda, a ta by začala na předním skle namrzat.
 
U špatně postavených receptur může ale příliš velký obsah této látky zanechávat na povrchu mastné šmouhy.

Důležité pro zimní směsi: zamezuje příliš rychlému odpaření lihu a namrzání skla
 

Napsala: Michaela Votavová
Odborný garant: Ondřej Votava
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam