Hlavní stránka Blog Vybíráme a nakupujeme autodíly Viskozita - jak vybírat a nakupovat motorové oleje

Viskozita - jak vybírat a nakupovat motorové oleje

19. 12. 2023
|
Voton.cz autodíly
|
Viskozita je základním pojmem pro pochopení správného výběru a nákupu motorového oleje. Odkazuje na odpor kapaliny při proudění, což je v kontextu motorového oleje kritická vlastnost, která ovlivňuje výkon a životnost motoru vozidla. Olej s vyšší viskozitou je hustší a teče pomaleji, zatímco olej s nižší viskozitou je řidší a teče rychleji. 

Pochopení viskozity není jen o tom, že víte, co je to viskozita, ale také o tom, jak ovlivňuje výkon motoru vašeho vozidla. Správná viskozita může zajistit bezproblémový chod motoru, snížit opotřebení a zvýšit účinnost paliva. Naopak používání motorového oleje s nesprávnou viskozitou může vést k řadě problémů, včetně špatného mazání, zvýšeného tření a dokonce poškození motoru. 
 

Co je viskozita motorového oleje?

Viskozita je měřítkem odporu kapaliny proti proudění. V kontextu motorového oleje se v podstatě vztahuje k jeho hustotě. Viskozita oleje musí odpovídat provozní teplotě motoru. Pokud je olej příliš hustý, neproudí hladce, což způsobuje zvýšené tření a opotřebení. Na druhou stranu, pokud je olej příliš řídký, neposkytuje dostatečné mazání, což vede ke zvýšenému opotřebení motoru. 

Viskozita motorového oleje se obvykle označuje číslem, za kterým následuje písmeno "W" (pro zimní období) a další číslo. První číslo udává viskozitu oleje při nízkých teplotách a čím je toto číslo nižší, tím je olej řidší. Druhé číslo udává viskozitu oleje při vysokých teplotách a čím je toto číslo vyšší, tím je olej hustší. Například olej 10W-30 je řidší při nízkých teplotách a hustší při vysokých teplotách ve srovnání s olejem 20W-50.

Správná viskozita zajišťuje, že se olej rychle a účinně dostane do všech částí motoru, poskytuje potřebné mazání a snižuje tření mezi pohyblivými částmi.

Viskozita se obvykle měří v jednotkách zvaných centistokes při určitých teplotách. Centistoke (cSt) je jednotkou kinematické viskozity v soustavě CGS (základní jednotkou je stoke). 1 cST odpovídá 1 x 10 -6 metrů čtverečných za sekundu ().

Společnost automobilových inženýrů (The Society of Automotive Engineers, ve zkratce SAE) zavedla číselný kódový systém pro třídění motorových olejů podle jejich viskozitních vlastností. Tento systém, známý jako norma SAE J300, rozděluje motorové oleje do různých viskozitních tříd a poskytuje standardní referenci pro spotřebitele i výrobce.
 

Teplota a viskozita

Jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují viskozitu motorového oleje, je teplota. Obecně platí, že viskozita kapaliny klesá s rostoucí teplotou. To znamená, že při vyšších teplotách je motorový olej řidší a lépe teče, při nižších teplotách je hustší a hůře teče. To je důležitý faktor při výběru motorového oleje, protože provozní teplota motoru vašeho vozidla se může výrazně lišit v závislosti na různých faktorech, jako je počasí, jízdní podmínky a typ vozidla.
 

Jednostupňové a vícestupňové motorové oleje

Motorové oleje se často klasifikují jako jednostupňové nebo vícestupňové. Jednostupňové oleje mají pevně stanovenou viskozitu a jsou vhodné pro určité teplotní rozsahy. Například olej SAE 30 je vhodný pro vyšší teploty, zatímco olej SAE 10 je vhodný pro nižší teploty. Naproti tomu vícestupňové oleje (například oleje označené 5w-30 nebo 10w-40) mají proměnlivou viskozitu, která se mění s teplotou. Tyto oleje jsou navrženy tak, aby poskytovaly dobrý výkon v širokém rozsahu teplot, což z nich činí univerzální volbu pro mnoho řidičů.
 

Index viskozity motorového oleje

Viskozitní index (VI) je měřítkem toho, jak moc se viskozita kapaliny mění s teplotou. Vyšší VI znamená, že se viskozita s teplotou mění méně, zatímco nižší VI znamená, že se viskozita s teplotou mění více. V souvislosti s motorovým olejem je vyšší VI obecně žádoucí, protože znamená, že olej si udržuje konzistentnější viskozitu v celém rozsahu provozních teplot, což poskytuje lepší ochranu motoru.

Aditiva pro zlepšení indexu viskozity motorového oleje

Přísady pro zlepšení VI jsou aditiva, která se často používají ve vícestupňových olejích ke zvýšení jejich VI. Tato aditiva fungují tak, že se při změnách teploty rozpínají a smršťují, čímž pomáhají udržovat konzistentnější viskozitu. Je však třeba poznamenat, že zlepšovače VI sice mohou zvýšit výkonnost motorového oleje, ale také mohou časem degradovat a při nesprávné aplikaci mohou vést ke zvýšenému opotřebení motoru.
 

Volba správné viskozity motorového oleje

Výběr správné viskozity motorového oleje je pro výkon a životnost motoru vašeho vozidla zásadní. Správná viskozita zajišťuje, že olej může v motoru účinně proudit, poskytovat potřebné mazání a snižovat tření mezi pohyblivými částmi. Správná viskozita se však může lišit v závislosti na různých faktorech, jako je typ vozidla, provozní podmínky a doporučení výrobce.

Obecně platí, že oleje s vyšší viskozitou jsou vhodné pro větší zatížení, vyšší teploty a starší motory, zatímco oleje s nižší viskozitou jsou vhodné pro menší zatížení, nižší teploty a novější motory. Jedná se však pouze o obecné pokyny a nejlepším způsobem, jak určit správnou viskozitu pro vaše vozidlo, je nahlédnout do návodu k obsluze nebo požádat o radu kvalifikovaného odborníka.
 

Doporučení výrobce pro volbu správné viskozity motorového oleje

Jedním z prvních míst, kam se při výběru správné viskozity motorového oleje podívat, jsou doporučení výrobce. Většina výrobců vozidel poskytuje konkrétní doporučení pro typ a viskozitu motorového oleje, který by měl být v jejich vozidlech používán. Tato doporučení vycházejí z rozsáhlých testů a zohledňují různé faktory, jako je konstrukce motoru, předpokládané provozní podmínky a očekávaná životnost vozidla.

Je důležité si uvědomit, že odchylka od doporučení výrobce může potenciálně vést ke ztrátě záruky na vozidlo a ke zvýšenému opotřebení motoru. Proto je obecně vhodné tato doporučení dodržovat, pokud nemáte pádný důvod je nedodržovat.

Producenti motorových olejů sestavují podle podmínek výrobců vozidel přehledné tabulky kompatibility jednotlivých produktových řad olejů s modely vozidel podle jejich motorizace. Převodní tabulky se nazývají mazací plány a jsou k dispozici k nahlédnutí u každého výrobce oleje. 
 

Vliv provozních podmínek vozidla na volbu motorového oleje

Volbu viskozity motorového oleje mohou ovlivnit také provozní podmínky vozidla. Faktory jako okolní teplota, jízdní podmínky a zatížení motoru mohou ovlivnit výkonnost oleje a mohou vyžadovat jinou viskozitu. Pokud například často jezdíte v chladném počasí, můžete potřebovat olej s nižší viskozitou, který při nízkých teplotách lépe teče. Naopak, pokud často jezdíte v horkém počasí nebo přepravujete těžké náklady, můžete potřebovat olej s vyšší viskozitou, který může poskytnout lepší ochranu při vysokých teplotách.

Při výběru viskozity motorového oleje je také vhodné vzít v úvahu stáří a stav vašeho motoru. Starší motory mívají v důsledku opotřebení větší vůle a může se jim hodit olej s vyšší viskozitou, který může zajistit lepší těsnění a snížit spotřebu oleje. To by však mělo být vyváženo potřebou dobrých průtokových vlastností, zejména při nízkých teplotách.
 

Jak je viskozita značena na balení motorového oleje?

Značení motorových olejů je trojím způsobem. 
  1. Značení motorových olejů SAE, které popisuje viskozitu oleje při nízkých a vysokých provozních teplotách.
  2. Značení motorových olejů ACEA, které odlišuje oleje podle typu určení podle motoru, paliva a DPF automobilu.
  3. Značení motorových olejů firemními normami výrobce, které uvádí specifikace motorového oleje schválené výrobcem automobilu pro konkrétní model a motorizaci.

Je motorový olej do automobilu vhodný také do sekačky?

Ne, motorový olej určený pro konkrétní automobil není obecně vhodné použít do sekačky. Provozní podmínky sekaček a konstrukce motorů se od provozu a konstrukce automobilu odlišují a vyžadují tak jiné specifikace a vlastnosti motorového oleje. Při výběru motorového oleje pro sekačku je třeba zohlednit, že motor automobilu pracuje při vyšších otáčkách a za vyšších provozních teplot než motor sekaček, viskozita zvoleného oleje musí tento rozdíl reflektovat. 
 
Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam