Autodíly podle kategorie

05. 07. 2022
|
Voton.cz autodíly
|

Rozcestník pro typy autodílů pomůže při výběru potřebného dílu pro opravu nebo údržbu vozidla v případě, že neznáte číslo dílu, ale potřebujete se ke správnému výrobku dostat přes volbu automobilu. Postupujte takto: 

  1. zvolte obecnou kategorii autodílů (karosářské díly, exteriérové díly, motorové díly, brzdové díly)
  2. vyberte specifickou kategorii autodílů, kterou hledáte,
  3. vyberte vozidlo, pro které je náhradní díl určen, a to podle modelu, motorizace, roku výroby a výkonu,
  4. dostanete se k přehledu náhradních dílů vybrané kategorie, které jsou omezeny na vybrané vozidlo. 
 

Rozdělení autodílů podle obecné kategorie náhradního dílu 

Autodíly pro opravy vozidel, údržbu automobilu, výměnu dílu, upgrade vybavení a diagnostiku vozidla lze rozdělit do následujících kategorií:
 

Karosářské díly

Karoserie automobilu (známo také jako šasi) je vnější plášť vozidla, ve kterém jsou umístěny všechny vnitřní součásti. Poskytuje pevnou a ochrannou konstrukci, která udržuje všechny uvnitř vozidla v bezpečí. Poskytuje také platformu pro zavěšení jednotlivých součástí, jako je motor, zavěšení kol apod. V karoserii jsou také umístěna okna a dveře, které zajišťují přístup do vozidla, a aerodynamické prvky, které zajišťují stabilitu a úsporu paliva.

Podrobnější dělení kategorie Karosářské díly v subkategorii Karosérie 
 

Exteriérové díly 

Autoskla a čištění skel

Pro dobrý výhled z kabiny vozidla potřebuje řidič jasný výhled. Speciální vrstvení čelních skel zajišťuje trvanlivost a zároveň bezpečnost v případě rozbití. Vozidlo je vybaveno systémem pro čištění čelního skla i systémem pro manipulaci se skly bočními.

Podrobnější dělení kategorie Exteriérové díly v subkategorii Skla a jejich čištění

Světlomety a jejich čištění

Světla jsou nejdůležitější součástí automobilu, protože zajišťují řidiči viditelnost a bezpečnost na silnici. Pro správné fungování je třeba vybavit svělo správným typem žárovek. 

Podrobnější dělení kategorie Exteriérové díly v subkategorii Světlomety a jejich čištění  
 

Motorové díly 

Bez ohledu na to, jestli jde o motor vznětový, spalovací, elektriomotor nebo motor hybridního pohonu, vždy jde o zařízení, které přeměňuje palivo nebo jinak uchovanou energii do mechanické energie, kterou je vozidlo poháněno. Náhradní díly související s motorem jsou klíčové pro pohon automobilu.

Díly motoru

Motor v automobilu je typ pohonné jednotky, obvykle poháněné benzinem nebo naftou. Skládá se z různých součástí, které společně vytvářejí sílu potřebnou k pohonu vozu vpřed. Skládá se z klikového hřídele, pístů, vačkového hřídele, ventilů, vstřikovačů paliva, zapalovacích svíček a dalších součástí. Motor je zodpovědný za přeměnu chemické energie z paliva na mechanickou energii, která je následně využita k pohonu kol vozu.

Podrobnější dělení kategorie Díly motoru v subkategorii Motor 

Těsnění

Automobilová těsnění se používají k vyplnění prostoru mezi dvěma nebo více styčnými plochami. Pomáhá vytvářet těsné, nepropustné těsnění mezi díly. Jsou obvykle vyrobena z pryže, plastu nebo kovu a používají se v různých aplikacích, včetně motoru, převodovky a výfukových systémů. Těsnění jsou nezbytná pro zabránění závad v důsledku  netěsností.

Podrobnější dělení kategorie Motorové díly - Těsnění v subkategorii Těsnění 
 

 

Díly pro zapalování a žhavení

Zapalování a žhavení v automobilu je systém, který je zodpovědný za zajištění spolehlivého startu motoru a jeho plynulého chodu. 

Podrobnější dělení kategorie Díly pro zapalování a žhavení v subkategorii  Zapalování a žhavení
 

Díly palivového systému

Palivový systém v automobilu je zodpovědný za dodávku paliva z palivové nádrže do motoru. Skládá se z komponentů, jako jsou palivové potrubí, palivová čerpadla, palivové filtry, vstřikovače paliva a další související díly. Jeho úkolem je dodávat motoru palivo potřebné pro spalování a umožnit tak provoz automobilu.

Podrobnější dělení kategorie Díly paivového systému v subkategorii Palivový systém a příprava paliva 
 

Automobilové filtry

Filtr je zařízení určené k odstranění nečistot z kapalin nebo plynů jejich zachycením na porézním materiálu. V automobilu slouží filtr k zabránění vniknutí nečistot a jiných částic do motoru a dalších citlivých částí vozidla. To pomáhá udržovat hladký a účinný chod motoru. Při výběru filtru do automobilu je důležité vzít v úvahu typ vozidla, který máte, typ filtru, který potřebujete, a velikost filtru. Před nákupem je také důležité přečíst si recenze a porovnat ceny. Mezi oblíbené značky filtrů v Česku patří Filtron, Mann Filter, Bosch, Valeo, Denckermann, Kamoka aj.

Podrobnější dělení kategorie Automobilové filtry v subkategorii Filtry pro auta 

Díly chlazení

Chladicí systém v automobilu je systém, který má za úkol udržovat bezpečnou a optimální teplotu motoru. Skládá se mimo jiné z komponentů, jako je chladič, vodní čerpadlo, hadice a termostat. Chladicí systém funguje tak, že odvádí teplo z motoru a prostřednictvím chladičů jej rozvádí po celém voze. Chladicí kapalina pak cirkuluje zpět do motoru, kde absorbuje další teplo. Při výběru chladicího systému pro váš vůz je důležité vzít v úvahu velikost a typ motoru a také klimatické podmínky, ve kterých bude vůz používán. Je také důležité vybrat systém, který je kompatibilní se značkou a modelem vozu. 

Podrobnější dělení kategorie Díly chlazení v subkategorii Chlazení

Díly pro výfukový systém 

Výfukový systém automobilu je soubor dílů a součástí, které slouží k odvádění výfukových plynů od motoru. Je zodpovědný za regulaci emisí znečišťujících látek z vozidla a hraje také roli při snižování hladiny hluku. Mezi součásti výfukového systému obvykle patří výfukové potrubí, katalyzátor, tlumič výfuku a výfuk. 

Podrobnější dělení kategorie Díly pro výfukový systém v subkategorii Výfukový systém

Díly spojkového systému

Spojka v automobilu je mechanické zařízení, které slouží k připojení a odpojení hnacího hřídele motoru od převodovky. To umožňuje řidiči volit různé rychlostní stupně a ovládat rychlost vozidla. Spojkové systémy se obvykle skládají ze spojkového talíře, přítlačného talíře, setrvačníku, vypínacího ložiska a nastavitelného táhla. Po stisknutí pedálu spojky se spojkový talíř odpojí od přítlačného talíře a řidič může řadit rychlostní stupně. 

Podrobnější dělení kategorie Díly spojkového systému v subkategorii Spojka

Díly pro převodovku 

Úkolem převodovky je umožnit řidiči zvolit vhodný převodový poměr pro rychlost vozidla a stav zatížení. Převodový systém slouží k zajištění co nejefektivnějšího přenosu výkonu a točivého momentu z motoru na kola a umožňuje vozidlu podle potřeby zrychlovat nebo zpomalovat.

Podrobnější dělení kategorie Díly pro převodovku v subkategorii Převodovka

Díly pohonu kol 

Díly pohonu slouží k přenosu síly motoru na kola. Skládá se z několika hlavních částí, včetně kardanového hřídele, poloosy, řemenu nebo řetězu, náboje a dalších součástí. Tento systém umožňuje přenést točivý pohyb motoru ke kolům, který je zapotřebí pro pojezd vozidla.

Podrobnější dělení kategorie Díly pohonu kol v subkategorii Pohon kol 

Díly odpružení a tlumení 

Odpružení tlumení je součástí zavěšení kol na karosérii vozidla. Systém odpružení a tlumení může být buď mechanický nebo hydraulický. Slouží k omezení vibrací a nárazů při jízdě po nerovném terénu. Hlavním účelem odpružení tlumení je zmírnit rázy při jízdě po nerovných silnicích a udržet kola vozidla v kontaktu s vozovkou. To zajišťuje, že řidič má lepší kontrolu nad vozidlem a bezpečnější jízdu.

Podrobnější dělení kategorie Díly odpružení a tlumení v subkategorii Odpružení - tlumení 
 

Brzdové díly a brzdové komponenty 

Brzdový systém automobilu je důležitým prvkem pro bezpečný provoz vozidla. Skládá se z několika částí, jako jsou brzdové destičky, kotouče, třmeny, brzdové trubky, čidlo opotřebení brzdového kotouče aj. Funkcí brzd je zpomalovat a zastavovat vozidlo. 

Podrobnější dělení kategorie Brzdové díly a brzdové komponenty v subkategorii Brzdy a brzdové komponenty 
 

Díly zavěšení nápravy a vedení kol 

Systém podvozku je soubor komponentů, které slouží k udržení karoserie a pohonné jednotky v kontaktu s vozovkou. 

Podrobnější dělení kategorie Díly zavěšení nápravy a vedení kol v subkategorii Zavěšení nápravy - vedení kol 

Díly řízení

Systém řízení automobilu je soubor součástí, které umožňují řidiči ovládat směr jízdy. Obvykle se skládá z volantu, hřídele a dalších mechanických součástí, jako je sloupek řízení, spojovací tyče a čerpadlo posilovače řízení. Čerpadlo posilovače řízení dodává sílu převodce řízení, což umožňuje řidiči otáčet vozem s menší námahou. 

Podrobnější dělení kategorie Díly řízení v subkategorii Řízení

Elektroinstalace automobilu

Elektroinstalace v automobilu je systém elektrických rozvodů, kabelů, konektorů a dalších součástí, které slouží k napájení elektrických systémů vozidla, jako jsou světlomety, zadní světla, vnitřní osvětlení, rádio, klimatizace a další elektronické součásti. 

Podrobnější dělení kategorie Elektroinstalace automobilu v subkategorii Elektroinstalace

Díly systému topení a ventilace 

Systém topení a ventilace slouží k regulaci teploty a cirkulace vzduchu uvnitř vozu. Skládá se z topného systému, ventilačního systému a klimatizačního systému, které společně zajišťují pohodlí v kabině vozu pro cestující. Topný systém zajišťuje teplo uvnitř vozu, zatímco ventilační systém zajišťuje správnou cirkulaci vzduchu. Klimatizační systém pomáhá ochlazovat interiér vozu, když je venku vysoká teplota. 

Podrobnější dělení kategorie Díly systému topení a ventilace v subkategorii Topení a ventilace

Díly pro autoklimatizaci 

Klimatize v automobilu je elektronický systém, který pomáhá regulovat teplotu ve vozidle. Skládá se z několika komponentů, mezi něž patří řídicí jednotka klimatizace, teplotní čidla a motor ventilátoru. Řídicí jednotka klimatizace je zodpovědná za regulaci teploty vzduchu v kabině vozu. Přijímá vstupní údaje ze snímačů teploty, které měří teplotu uvnitř i vně vozidla, a vysílá signály do motoru ventilátoru, aby upravil teplotu podle požadovaného nastavení. Tento systém pomáhá zajistit příjemné prostředí pro cestující a zabraňuje tomu, aby jim bylo příliš horko nebo zima.

Podrobnější dělení kategorie Díly pro klimatizaci v subkategorii Klimatizace

Díly vnitřního vybavení 

Vnitřní vybavení vozu označuje všechny součásti nebo komponenty, které jsou umístěny uvnitř vozidla. Patří sem veškeré ovládací prvky a dále položky jako palubní deska, sedadla, volant, audiosystém, klimatizace a další prvky interiéru. Úkolem vnitřního vybavení vozu je poskytovat cestujícím komfort a pohodlí při jízdě a také zlepšovat celkový vzhled a dojem z vozu.

Podrobnější dělení kategorie Díly vnitřního vybavení v subkategorii Vnitřní vybavení

Díly pro komfortní systémy 

Komfortní systémy v automobilech označují různé systémy, které slouží k příjemnější jízdě cestujících. Patří mezi ně systémy klimatizace, zvukové systémy a navigační systémy. Všechny tyto systémy přispívají k pohodlnější a příjemnější jízdě.

Podrobnější dělení kategorie Díly pro komfortní systémy v subkategorii Komfortní systémy

 

Autor článku
Voton.cz autodíly
Voton.cz je český e-shop s autodíly. Voton.cz prodává náhradní díly na všechna osobní auta, dodávky a jiná motorová vozidla užívaná v České republice. Voton.cz dodává autodíly, potřeby pro automechaniky a doplňkové zboží pro motoristy do celé ČR, Kam